Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Громадські слухання з питання продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 Южно-Української АЕС у місті Южноукраїнську
AA

Громадські слухання з питання продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 Южно-Української АЕС у місті Южноукраїнську

1 листопада в палаці культури «Енергетик» проведено  громадські слухання з питання  продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 Южно-Української АЕС. Головуючий громадських слухань - міський голова Євген Квасневський.

В.о. генерального директора відокремленого підрозділу «Южно-Українська АЕС» державного підприємства НАЕК «Енергоатом» Вячеслав Кузнецов доповів по темі: «Продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 ЮУ АЕС».

Заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з продовження терміну експлуатації, технології та інжинірингу Ігор Кравченко доповів по темі: «Обґрунтування безпеки продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 ЮУАЕС та оцінка впливу його експлуатації в понадпроектний період на оточуюче середовище».

Працівники ЮУ АЕС відповіли на питання громадськості.  Громадськими слуханнями була прийнята наступна резолюція:

Резолюція громадських слухань з обговорення питань обґрунтування безпеки 

продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 Южно - Української АЕС та матеріалів з оцінки впливів цієї діяльності на навколишнє середовище, проведених 01.11.2012 року у місті Южноукраїнську

У громадських слуханнях взяли участь представники територіальної громади міста Южноукраїнська Миколаївської області.

Розглянувши та обговоривши питання щодо обґрунтування безпеки

продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 Южно - Української АЕС учасниками громадських слухань визнано, що подовження терміну експлуатації цього енергоблоку є діяльністю загальнодержавного значення, реалізація якого спрямована на виконання заходів, передбачених «Енергетичною стратегією України на період до 2030 року», схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України №145-р від 15.03.2006  року.

Діяльність з продовження терміну експлуатації енергоблоків дозволяє забезпечити підтримку виробництва електроенергії на досягнутому рівні до введення нових потужностей  та здійснити накопичення необхідних коштів на виведення з експлуатації діючих енергоблоків без істотного збільшення навантаження на споживача.

Продемонстровані на слуханнях матеріали, презентації та обговорення  показали, що ЮУ АЕС протягом періоду її експлуатації не здійснювала помітного  впливу на стан навколишнього середовища регіону. На ЮУ АЕС здійснювалися системні заходи щодо підвищення ядерної та радіаційної безпеки енергоблоку №1 та його підготовки  до продовження терміну експлуатації.

Діяльність ЮУ АЕС цілком відповідає  вимогам чинного законодавства України про охорону навколишнього природного середовища. Заходи, що вживаються на АЕС для охорони навколишнього середовища, можуть бути визнані ефективними, повними і обґрунтованими, а природоохоронна діяльність АЕНС ефективною та, в значній мірі, достатньою.

Разом з тим, слід відзначити, що діяльність такого об’єкту, як АЕС, потребує постійного контролю з боку держави, а прийняття  рішення про продовження проектного терміну експлуатації енергоблоку №1 Южно-Української АЕС повинно здійснюватися органом державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки на підставі глибокого та ретельного аналізу його обґрунтованості.

В цілому учасники громадських слухань підтримують діяльність ДП НАЕК «Енергоатом» щодо продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 Южно - Української АЕС за умови забезпечення  належного рівня його безпеки та збереження соціально-економічних компенсацій ризику від діяльності ВП ЮУ АЕС для населення зони спостереження, встановлених законодавством.

 

Читайте також

Заняття в літньому таборі "Лісова мавка"

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні заняття було присвячено цікавій темі тотемів"Природні тотемі - особливо тварини - є си...

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу «Державність, виборена поколіннями» до Дня Української Державності

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу &laq...

До уваги внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в Южноукраїнській міській територіальній громади!

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Благодійний фонд «Берегиня Південь» на наступному тижні, а саме: 24.07. та 26.07.2024 з...

Психологічне заняття у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Знайомилися з поняттям вищих психічних функцій: пам'яті, уваги та мислення, які з віком слабшают...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 17.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 17 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної гро...

Шановні жителі міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

КП «ТВКГ» повідомляє, що під час планових відключень електропостачання соll – цент...