Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Про стан злочинності та правопорушень серед неповнолітніх нашого міста
AA

Про стан злочинності та правопорушень серед неповнолітніх нашого міста

Правопорушення, здійснені неповнолітніми, - це небезпечне соціальне явище, оскільки, по-перше, негативно впливають на формування особистості; по-друге, завдають значної шкоди суспільству; по-третє, відіграють значну роль у формуванні рецидивної злочинності (дві третини рецидивістів розпочинають свій злочинний шлях ще неповнолітніми).

Одним із напрямів у боротьбі зі злочинністю взагалі та злочинністю неповнолітніх, зокрема, є профілактична діяльність.

Головними напрямами профілактики правопорушень серед неповнолітніх можна вважати: правове виховання, організація дозвілля, профілактика вживання алкоголю та наркотиків.

Подолання злочинності серед неповнолітніх є одним з найважливіших завдань правоохоронних органів, педагогічних колективів навчальних закладів, управлінь та служб міської ради, які здійснюють профілактичну роботу серед неповнолітніх.  Дієвим засобом його вирішення є моніторинг стану підліткової злочинності серед неповнолітніх, аналіз отриманих даних і  вчасне реагування на негативні явища у  молодіжному середовищі.

За 9 місяців 2012 року на території м. Южноукраїнська неповнолітніми скоєно 23 злочини, з них три злочини скоєно в групі, 1 злочин у групі з дорослими. Приймали участь у скоєнні злочинів 17 неповнолітніх. З 23 злочинів 4 скоєні повторно двома неповнолітніми.

За аналогічний період 2011року на території міста Южноукраїнська скоєно 11 злочинів, приймали участь у скоєнні злочинів 10 неповнолітніх.

Згідно аналізу підліткова злочинність у цьому році зросла на 12 злочинів. Більшість злочинів скоєних неповнолітніми у 2012 році відносяться до категорії корисливих злочинів ( крадіжки направлені на матеріальне збагачення). Крім того 5 злочинів пов»язані з незаконним обігом наркотиків, в тому числі 3 - збут наркотичних засобів. 4 злочини пов»язані з наркотиками скоєні учнями Южноукраїнського професійного машинобудівного ліцею. Незаконний обіг наркотичних речовин було зафіксовано,  як у приміщенні ЮУ МБЛ так і у студентському гуртожитку.

Велика кількість злочинів скоєно учнями загальноосвітніх шкіл міста та ЮУ МБЛ в приміщеннях навчальних закладів, культурних та спортивних споруд. Цей факт вказує на відсутність контролю за поведінкою учнів під час навчального процесу та відвідування різного роду гуртків та секцій.

В більшості випадків потерпілими від крадіжок є неповнолітні особи, які залишають свої речі без нагляду та не забезпечують при цьому їх збереження.

Крім вказаних злочинів, неповнолітніми, які не досягли віку з якого наступає кримінальна відповідальність, скоєно 7 суспільно небезпечних діянь. Кримінальні справи за вказаними фактами закриті в порядку ст.. 7-3 КПК України. Всі ці діяння пов»язані  з крадіжками мобільних телефонів в навчальних закладах та культурно – спортивних установах міста, один факт – спричинення тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості.

Спостерігається негативна тенденція  скоєння повторних злочинів неповнолітніми, які перебувають на обліку у відділенні кримінальної міліції у справах дітей Южноукраїнського міського відділу управління Міністерства внутрішніх справ України  в Миколаївській області( далі - ВКМСД ЮУ МВ УМВС). Повторні злочини були скоєні двома неповнолітніми учнями вечірніх класів ЗОШ №2.

Аналіз свідчить, що основними причинами вчинення неповнолітніми протиправних дій є недостатній життєвий досвід, схильність до наслідування дорослих, не завжди позитивний вплив на дітей оточуючого середовища, намагання звільнитися від опіки з боку батьків, віра в безкарність, недостатній рівень самокритичного ставлення до власних вчинків, неправильна оцінка складних життєвих ситуацій, вживання спиртних напоїв чи наркотичних речовин, безконтрольність з боку батьків і вчителів та недостатній рівень профілактичної роботи з неповнолітніми.

Під час проведення спільних попереджувальних заходів  та цільових операцій співробітниками ВКМСД було виявлено та притягнуто до адміністративної відповідальності 75 неповнолітніх правопорушників, за аналогічний період минулого року на неповнолітніх було складено 92 адміністративних протоколи.

Особливу увагу в профілактиці дитячій бездоглядності та злочинності серед неповнолітніх приділено взаємодії служби у справах дітей Южноукраїнської міської ради, ВКМСД з учбовими закладами міста. Проводиться профілактична робота з дітьми « групи ризику», засідання ради профілактики, правові лекторії та профілактичні бесіди, як групові та і індивідуальні.

На постійному контролю знаходиться питання взаємного інформування відділення кримінальної міліції у справах дітей, служби у справах дітей, управління освіти про дітей, які не навчаються, вчинили злочини, правопорушення, затримані за вживання наркотичних речовин, алкогольних напоїв, бродяжництва та жебракування. Щомісяця проводяться взаємозвірки щодо ведення обліку дітей, які вчинили правопорушення. З такими неповнолітніми та їх батьками проводиться індивідуально-виховна робота про недопущення скоєння злочинів.

Наявний стан злочинності серед неповнолітніх вимагає продовження цілеспрямованої системної роботи щодо профілактики злочинності та правопорушень серед учнів навчальних закладів міста.

З метою запобігання виникненню умов, що сприяють вчиненню правопорушень, удосконалення методів роботи з їх профілактики , захисту Конституційних прав, свобод та законних інтересів дітей в місті прийнято  Програму профілактики правопорушень та негативних проявів серед неповнолітніх на 2011 – 2015 роки.

Стан роботи з профілактики правопорушень, бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх систематично аналізується на засіданнях координаційної ради з питань соціального захисту профілактики бездоглядності та правопорушень серед неповнолітніх служби у справах дітей Южноукраїнської міської ради.

Однією з основних форм профілактики дитячої бездоглядності, безпритульності та правопорушень є проведення профілактичних рейдів.

Так, працівниками служби у справах дітей спільно з працівниками ВКМСД  проводяться рейди «Діти вулиці», «Підліток», «Канікули», «Урок», тощо з профілактики правопорушень, бездоглядності,  бродяжництва та жебракування серед дітей Рейдовими перевірками охоплені ринки міста, вокзали, підвали, горища, звалища, міський пляж, паркова зона, розважальні заклади,  дискотеки та інші місця збору дітей. За звітний період проведено 45 рейдів, виявлено 47 дітей, які перебували на вулицях, у розважальних закладах міста, вживали спиртні напої, тощо. Вилучено 9 дітей з вулиць міста та 6 з розважальних закладів міста   ( розпивання спиртних напоїв )

В ході проведення рейдів виявлено 3 порушення правил торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами, попереджено 42 батьків. Ініційовано притягнення до відповідальності 5 батьків Вилучені діти повернуті в сім»ї.

З серпня місяця представниками служби у справах дітей Южноукраїнської міської ради, ВКМСД ЮУ МВ УМВС та навчальних закладів проводиться рейд «Урок» для виявлення та залучення до навчання дітей, які тривалий час не навчаються  або не навчалися взагалі.

Викликає занепокоєння нездорове використаня дітьми Інтернету.  У більшості випадків діти, які пропускають школу, годинами неконтрольовано переглядають Інтернет-сайти, що містять ігри та сюжети з елементами насильства, жорстокості, розпусти.

Розв’язанню цих проблем має сприяти безумовне забезпечення безпечного доступу дітей і молоді до мережі, навчання їх основам безпеки в Інтернеті.

Окремої уваги потребує підвищення рівня просвітницької роботи з батьками щодо ризиків, які таїть в собі глобальна мережа, надання їм допомоги з питань захисту дітей від впливу шкідливої інформації.

Наявний стан злочинності серед неповнолітніх вимагає продовження цілеспрямованої системної роботи щодо профілактики злочинності та правопорушень серед учнів навчальних закладів міста.

Полячук О.І. – заступник начальника – завідувач  сектору захисту прав, свобод та законних інтересів дітей служби у справах дітей Южноукраїнської міської ради за інформацією ЮУ МВ УМВС

 

Читайте також

Заняття в літньому таборі "Лісова мавка"

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні заняття було присвячено цікавій темі тотемів"Природні тотемі - особливо тварини - є си...

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу «Державність, виборена поколіннями» до Дня Української Державності

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу &laq...

До уваги внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в Южноукраїнській міській територіальній громади!

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Благодійний фонд «Берегиня Південь» на наступному тижні, а саме: 24.07. та 26.07.2024 з...

Психологічне заняття у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Знайомилися з поняттям вищих психічних функцій: пам'яті, уваги та мислення, які з віком слабшают...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 17.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 17 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної гро...

Шановні жителі міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

КП «ТВКГ» повідомляє, що під час планових відключень електропостачання соll – цент...