Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южноукраїнський міський підрозділ кримінально-виконавчої інспекції інформує.
AA

Южноукраїнський міський підрозділ кримінально-виконавчої інспекції інформує.

 

Одним із видів покарань, альтернативних обмеженню чи позбавленню волі, є звільнення від відбування покарання у виді позбавлення чи обмеження волі з випробуванням з іспитовим строком.

Призначаючи засудженому покарання у виді позбавлення чи обмеження волі, суд на підставі ст.75 кримінального кодексу України може прийняти рішення про звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням. Суд звільняє засудженого від відбування призначеного покарання у виді позбавлення/обмеження волі, якщо він протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього судом обов’язки.

Іспитовий строк встановлюється судом тривалістю від одного року до трьох років. Іспитовий строк обчислюється з моменту проголошення вироку суду.

У разі звільнення від відбування покарання з випробуванням суд на підставі ст.76 КК України може покласти на засудженого такі обов’язки:

1) попросити публічно або в іншій формі пробачення у потерпілого;

2) не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи;

3) повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміну місця проживання, роботи або навчання;

4) періодично з’являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої системи;

5) пройти курс лікування від алкоголізму, наркоманії або захворювання, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб.

Контроль за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, протягом іспитового строку здійснюється кримінально-виконавчою інспекцією за місцем проживання засудженого (ст.163 кримінально-виконавчого кодексу України).

Кримінально-виконавча інспекція веде персональний облік засуджених протягом іспитового строку, спільно з органами внутрішніх справ та відповідними громадськими формуваннями проводить індивідуально-профілактичну роботу із засудженими та контролює додержання ними громадського порядку і виконання обов’язків, покладених на них судом.

Звільнені від відбування покарання з випробуванням зобов’язані:

- виконувати обов’язки, які покладені на них судом;

- повідомляти інспекцію про зміну місця проживання;

- з’являтися за викликом до кримінально-виконавчої інспекції.

У разі неприбуття до кримінально-виконавчої інспекції без поважних причин до засудженого може бути застосовано привід, який здійснюється органом внутрішніх справ (ст.164 кримінально-виконавчого кодексу України).

Після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього судом обов’язки та не вчинив нового злочину, за поданням кримінально-виконавчої інспекції звільняється судом від призначеного йому покарання, контроль за його поведінкою припиняється і засуджений знімається з обліку в кримінально-виконавчій інспекції ( ст.78 ч.1 кримінального кодексу України, ст.165 ч.2 кримінально-виконавчого кодексу України).

У разі ухилення засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням, від виконання обов’язків, які покладені на нього судом, або порушення громадського порядку, за яке його було притягнуто до адміністративної відповідальності, що свідчить про небажання засудженого стати на шлях виправлення, кримінально-виконавча інспекція вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого до місць позбавлення/обмеження волі для відбування призначеного покарання.

Невиконанням обов’язків вважається таке, коли засуджений не виконав хоч один з обов’язків, які було покладено на нього судом.

Систематичним вчиненням правопорушень вважається вчинення засудженим трьох і більше правопорушень, за які його було притягнуто до адміністративної відповідальності (ст.166 кримінально-виконавчого кодексу України).

Останнім часом спостерігається зменшення кількості осіб, засуджених з випробуванням. Так, на початку 2010 року на обліку Южноукраїнського міського підрозділу кримінально-виконавчої інспекції перебувало 139 осіб, засуджених з випробуванням, на початку 2011 року – 134 особи, на початку 2012 року – 82 особи, яким судом було встановлено іспитовий строк.

Станом на 20.07.2012 року на обліку кримінально-виконавчої інспекції м. Южноукраїнська перебуває 65 осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, із них 5 осіб – діти.

Хотілося б зазначити, що неправильним було б вважати, що якщо до засудженого судом застосовано звільнення від відбування покарання з випробуванням, навіть якщо на засудженого не покладалися обов’язки, передбачені ст.76 кримінального кодексу України, то контроль за поведінкою засудженого не здійснюється, така особа може порушувати громадський порядок та не з’являтися до кримінально-виконавчої інспекції за викликами. Така думка є хибною та може призвести до негативних наслідків для засудженого з випробуванням. В поточному році за поданням кримінально-виконавчої інспекції м. Южноукраїнська одній засудженій особі було скасовано іспитовий строк та направлено її до місць позбавлення волі для відбуття призначеного вироком суду покарання у виді позбавлення волі.

Іспитовий строк дисциплінує засудженого, привчає його до додержання законів, нагадує йому, що він не виправданий, а проходить випробування, від результату якого залежить його подальша доля – звільнення від відбування призначеної основної міри покарання або реальне її відбування в місцях позбавлення чи обмеження волі.

Старший інспектор Южноукраїнського міського підрозділу

кримінально-виконавчої інспекції старший лейтенант внутрішньої служби     Н.І. Андреєва

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...