Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южноукраїнський міський підрозділ кримінально-виконавчої інспекції інформує.
AA

Южноукраїнський міський підрозділ кримінально-виконавчої інспекції інформує.

 

Одним із видів покарань, альтернативних обмеженню чи позбавленню волі, є звільнення від відбування покарання у виді позбавлення чи обмеження волі з випробуванням з іспитовим строком.

Призначаючи засудженому покарання у виді позбавлення чи обмеження волі, суд на підставі ст.75 кримінального кодексу України може прийняти рішення про звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням. Суд звільняє засудженого від відбування призначеного покарання у виді позбавлення/обмеження волі, якщо він протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього судом обов’язки.

Іспитовий строк встановлюється судом тривалістю від одного року до трьох років. Іспитовий строк обчислюється з моменту проголошення вироку суду.

У разі звільнення від відбування покарання з випробуванням суд на підставі ст.76 КК України може покласти на засудженого такі обов’язки:

1) попросити публічно або в іншій формі пробачення у потерпілого;

2) не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи;

3) повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміну місця проживання, роботи або навчання;

4) періодично з’являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої системи;

5) пройти курс лікування від алкоголізму, наркоманії або захворювання, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб.

Контроль за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, протягом іспитового строку здійснюється кримінально-виконавчою інспекцією за місцем проживання засудженого (ст.163 кримінально-виконавчого кодексу України).

Кримінально-виконавча інспекція веде персональний облік засуджених протягом іспитового строку, спільно з органами внутрішніх справ та відповідними громадськими формуваннями проводить індивідуально-профілактичну роботу із засудженими та контролює додержання ними громадського порядку і виконання обов’язків, покладених на них судом.

Звільнені від відбування покарання з випробуванням зобов’язані:

- виконувати обов’язки, які покладені на них судом;

- повідомляти інспекцію про зміну місця проживання;

- з’являтися за викликом до кримінально-виконавчої інспекції.

У разі неприбуття до кримінально-виконавчої інспекції без поважних причин до засудженого може бути застосовано привід, який здійснюється органом внутрішніх справ (ст.164 кримінально-виконавчого кодексу України).

Після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього судом обов’язки та не вчинив нового злочину, за поданням кримінально-виконавчої інспекції звільняється судом від призначеного йому покарання, контроль за його поведінкою припиняється і засуджений знімається з обліку в кримінально-виконавчій інспекції ( ст.78 ч.1 кримінального кодексу України, ст.165 ч.2 кримінально-виконавчого кодексу України).

У разі ухилення засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням, від виконання обов’язків, які покладені на нього судом, або порушення громадського порядку, за яке його було притягнуто до адміністративної відповідальності, що свідчить про небажання засудженого стати на шлях виправлення, кримінально-виконавча інспекція вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого до місць позбавлення/обмеження волі для відбування призначеного покарання.

Невиконанням обов’язків вважається таке, коли засуджений не виконав хоч один з обов’язків, які було покладено на нього судом.

Систематичним вчиненням правопорушень вважається вчинення засудженим трьох і більше правопорушень, за які його було притягнуто до адміністративної відповідальності (ст.166 кримінально-виконавчого кодексу України).

Останнім часом спостерігається зменшення кількості осіб, засуджених з випробуванням. Так, на початку 2010 року на обліку Южноукраїнського міського підрозділу кримінально-виконавчої інспекції перебувало 139 осіб, засуджених з випробуванням, на початку 2011 року – 134 особи, на початку 2012 року – 82 особи, яким судом було встановлено іспитовий строк.

Станом на 20.07.2012 року на обліку кримінально-виконавчої інспекції м. Южноукраїнська перебуває 65 осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, із них 5 осіб – діти.

Хотілося б зазначити, що неправильним було б вважати, що якщо до засудженого судом застосовано звільнення від відбування покарання з випробуванням, навіть якщо на засудженого не покладалися обов’язки, передбачені ст.76 кримінального кодексу України, то контроль за поведінкою засудженого не здійснюється, така особа може порушувати громадський порядок та не з’являтися до кримінально-виконавчої інспекції за викликами. Така думка є хибною та може призвести до негативних наслідків для засудженого з випробуванням. В поточному році за поданням кримінально-виконавчої інспекції м. Южноукраїнська одній засудженій особі було скасовано іспитовий строк та направлено її до місць позбавлення волі для відбуття призначеного вироком суду покарання у виді позбавлення волі.

Іспитовий строк дисциплінує засудженого, привчає його до додержання законів, нагадує йому, що він не виправданий, а проходить випробування, від результату якого залежить його подальша доля – звільнення від відбування призначеної основної міри покарання або реальне її відбування в місцях позбавлення чи обмеження волі.

Старший інспектор Южноукраїнського міського підрозділу

кримінально-виконавчої інспекції старший лейтенант внутрішньої служби     Н.І. Андреєва

Читайте також

Заняття в літньому таборі "Лісова мавка"

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні заняття було присвячено цікавій темі тотемів"Природні тотемі - особливо тварини - є си...

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу «Державність, виборена поколіннями» до Дня Української Державності

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу &laq...

До уваги внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в Южноукраїнській міській територіальній громади!

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Благодійний фонд «Берегиня Південь» на наступному тижні, а саме: 24.07. та 26.07.2024 з...

Психологічне заняття у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Знайомилися з поняттям вищих психічних функцій: пам'яті, уваги та мислення, які з віком слабшают...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 17.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 17 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної гро...

Шановні жителі міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

КП «ТВКГ» повідомляє, що під час планових відключень електропостачання соll – цент...