Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Головна мета законопроекту «Про ринок земель» - запустити багаті українські чорноземи в економічний оборот
AA

Головна мета законопроекту «Про ринок земель» - запустити багаті українські чорноземи в економічний оборот

Земельна реформа в Україні триває понад 20 років і її логічним завершенням буде вважатися скасування мораторію та впровадження ринку земель сільськогосподарського призначення. Відповідний законопроект «Про ринок земель» уже пройшов перше читання у парламенті. Головна його - запустити багатющі українські чорноземи в економічний оборот. Це дасть змогу створити потужний імпульс для підняття економіки агропромислового комплексу та економіки країни в цілому, а також для розвитку дрібного і середнього бізнесу на селі, тим самим відродивши деградуюче українське село.

Площа України - 60,4 млн га, а площа сільгоспземель - 42 млн га, тобто 2/3 країни - саме з розвитку агропрому необхідно піднімати економіку країни.

У період земельної реформи понад 25 млн га колективних сільськогосподарських земель було розпайовано і передано у приватну власність 7 млн селян. Щоб запобігти обезземелення селян держава ввела мораторій на купівлю-продаж земель товарного сільськогосподарського призначення. Переважна більшість селян здають землю в оренду на невигідних умовах у зв'язку з відсутністю альтернативних можливостей. У результаті власники, які мають у володінні всередньому 4 га родючої землі, проживають за межею бідності. Сьогодні мораторій на продаж землі стримує розвиток агробізнесу і сприяє деградації українського села.

Відкриття ринку землі, насамперед, реалізує конституційне право громадян вільно розпоряджатися своїм майном.

Згідно із законопроектом «Про ринок земель» землю зможуть купувати 3 категорії суб'єктів: фізичні особи - громадяни України; держава і місцеві ради.

Ні юридичні особи, ні іноземці не зможуть купувати і володіти землею сільськогосподарського призначення в Україні, але вони і далі зможуть її орендувати. Всі укладені раніше договори оренди залишаються дійсними до кінця їх терміну, незважаючи на введення ринку. Не виключено, що оренда буде обмежена - в останній версії законопроекту - не більше 100 тис. га.

Встановлено обмеження на володіння землею в одних руках - в останній версії Закону «Про ринок земель» - не більше 100 га. Не виключено, що ця цифра може змінитися, але остаточна цифра буде прийнятною лише для ведення малого й середнього бізнесу.

Також передбачається запровадити жорсткі норми, які практично унеможливлять скупку земель на підставних осіб.

Законопроектом передбачається високе державне мито на спекуляцію землею - в перший рік перепродажу - 100% від нормативно-грошової оцінки землі. У результаті землю купуватимуть тільки ті, хто дійсно збирається на ній працювати, а не спекулювати.

За соціологічними дослідженнями близько 10% пайовиків готові продати свою землю вже в перший рік - на ринок вийде близько 4 млн га.

Стартова ціна, за оцінками різних експертів, буде вкрай низькою - близько 300 євро за гектар. Однак консолідація земель у великі масиви, розвиток агропромислової інфраструктури, підвищення якості ґрунтів інші об’єктивні фактори сприятимуть стрімкому зростанню ціни на землю сільськогосподарського призначення.  Тому власникам паїв ні в якому разі не слід квапитися продавати наділи. У крайньому випадку слід зачекати встановлення вигідної ціни.

 

Читайте також

Заняття в літньому таборі "Лісова мавка"

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні заняття було присвячено цікавій темі тотемів"Природні тотемі - особливо тварини - є си...

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу «Державність, виборена поколіннями» до Дня Української Державності

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу &laq...

До уваги внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в Южноукраїнській міській територіальній громади!

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Благодійний фонд «Берегиня Південь» на наступному тижні, а саме: 24.07. та 26.07.2024 з...

Психологічне заняття у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Знайомилися з поняттям вищих психічних функцій: пам'яті, уваги та мислення, які з віком слабшают...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 17.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 17 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної гро...

Шановні жителі міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

КП «ТВКГ» повідомляє, що під час планових відключень електропостачання соll – цент...