Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Соціальний захист воїнів-інтернаціоналістів у Миколаївській області
AA

Соціальний захист воїнів-інтернаціоналістів у Миколаївській області

15 лютого 1989 року для багатьох став днем, коли закінчився відлік великих втрат людських життів. Цей день і є закінченням афганської війни для неіснуючої вже на сьогодні держави – СРСР. Тоді закрилася остання сторінка героїчного і трагічного літопису боїв. Перестали йти похоронки з Кандагару і Гардесу, Джелелебаду і Кабулу. 15 лютого в Україні відзначають на державному рівні День вшанування учасників бойових дій.

 Афганська війна тривала вдвічі довше, ніж Велика Вітчизняна. У цій війні загинуло майже 15 тис. осіб, 290 воїнів пропали безвісти. Вона породила чимало скалічених доль, втрачених мрій, пошкоджених планів на щасливе майбуття.

Після розпаду СРСР держава Україна взяла на себе обов’язок піклуватися про тих, хто проявив мужність, стійкість, відвагу і героїзм при виконанні солдатського обов’язку.

24 жовтня 2011 року з метою збереження злагоди, забезпечення гідного рівня життя ветеранів війни, інвалідів, учасників бойових дій, членів сімей загиблих, створення належних умов їх життєзабезпечення та шанобливого ставлення, усвідомлюючи необхідність посилення соціального захисту ветеранів війни підписано Меморандуми про взаємодію і співробітництво між Миколаївською обласною державною адміністрацією, Миколаївською обласною радою та Миколаївською обласною спілкою воїнів-інтернаціоналістів та запасу.

Відповідно підписаному Меморандуму в області створюються необхідні умови для неухильного виконання місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

За станом на 10 лютого п.р. у Миколаївській області проживає 4639 воїнів-інтернаціоналістів, з них 3072 -  учасники бойових дій в Афганістані та 108 -члени сімей загиблих (померлих) військовослужбовців в Афганістані.

З метою виявлення  потреб у наданні різних видів допомог і послуг щорічно здійснюється обстеження матеріально-побутових умов проживання ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

На надомному обслуговуванні в територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) знаходиться 6 осіб з числа членів сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, воїнів-інтернаціоналістів, які є інвалідами.

У стаціонарному відділенні для постійного або тимчасового проживання за станом на 10.01.2012 перебуває 1 особа з числа членів сімей загиблих (померлих) військовослужбовців.

З початку року послугами відділень соціально-медичних послуг та соціально-побутової адаптації скористалось 63 особи.

Згідно з чинним законодавством за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам надаються пільги учасникам бойових дій та членам сімей військовослужбовців на оплату житлово-комунальних послуг, послуг зв'язку,  на придбання твердого палива та скрапленого газу зі знижкою відповідно 75% та 50% від вартості цих послуг.

З метою поліпшення соціального захисту членів сімей воїнів – інтернаціоналістів, які загинули під час виконання службового та інтернаціонального обов'язку, та учасників бойових дій, які є інвалідами загального захворювання, в області вирішується питання забезпечення цієї категорії громадян 100% пільгою по сплаті за житлово-комунальні послуги за рахунок додаткових коштів, виділених з місцевих бюджетів. Додаткова пільга надається шляхом перерахунку коштів підприємствам, які надають послуги, або надання адресної грошової допомоги зазначеній категорії громадян.

2011 року з місцевих бюджетів для надання додаткової пільги витрачено 98,8 тис. грн. Додаткову пільгу отримало 134 сім’ї. У м. Миколаєві,  м. Вознесенську, Арбузинському, Баштанському, Березнегуватському, Веселинівському, Єланецькому, Жовтневому та Казанківському районах забезпечено 100% надання додаткової пільги всім особам, які мають на неї право. Зазначене питання потребує вирішення у м. Южноукраїнську, Доманівському, Кривоозерському, Миколаївському, Очаківському та Первомайському районах.

В інших районах та містах області надання додаткової пільги проведено вибірково: тільки членам сімей загиблих воїнів-афганців або тільки воїнам-афганцям, які є інвалідами загального захворювання.

Приділяється належна увага наданню адресної грошової та натуральної допомоги потребуючим ветеранам війни. Минулого року з коштів місцевих бюджетів та позабюджетних коштів адресну грошову та натуральну допомогу надано 1630 особам на суму 631,7 тис. грн.

За рахунок коштів обласного бюджету в лютому 2011 року проведено виплату одноразової матеріальної допомоги інвалідам війни в Афганістані, сім’ям загиблих та померлих учасників бойових дій в Афганістані. Всього допомогу отримала 221 особа на загальну суму 221 тис. грн. (з розрахунку на 1 особу (сімю) – 1000 грн.). Також з бюджетів міст та районів області (крім м. Вознесенська, Березнегуватського, Братського, Врадіївського, Миколаївського та Новобузького районів) вирішено питання виділення коштів для надання додаткової матеріальної допомоги вищезазначеним ветеранам. Всього допомогу отримали 188 осіб.

Згідно Меморандуму про взаємодію і співробітництво, підписаному між Миколаївською обласною державною адміністрацією, Миколаївською обласною радою та Миколаївською обласною спілкою воїнів-інтернаціоналістів та запасу, 2012 року розмір одноразової матеріальної допомоги сім’ям загиблих та померлих учасників бойових дій в Афганістані, інвалідам війни в Афганістані становить 1200 грн. із щорічним збільшенням розміру на 10%. Поточного року сума видатків для надання цієї допомоги з обласного бюджету становить 274,8 тис. грн.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.11 №223 „Про затвердження Порядку використання коштів у державному бюджеті для забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів” минулого року Миколаївській області з державного бюджету виділені кошти в сумі 796,7 тис. грн. для придбання 3 квартир воїнам-інтернаціоналістам м. Миколаєва. Кошти для придбання квартир воїнам-інтернаціоналістам використано в повному обсязі.  Також 2 воїна-афганця, жителі Вознесенського та Миколаївського районів, згідно з чергою забезпечені квартирами, які перебувають у комунальній власності місцевих органів виконавчої влади.

На цей час на квартирному обліку в області перебуває 8 воїнів-інтернаціоналістів, які мають статус інваліда війни, та 257 учасників бойових дій на території інших держав. Поточного року до Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України направлені відповідні списки.

Протягом 2011 року забезпечено санаторно-курортним лікуванням    253 учасника бойових дій, в тому числі 129 воїнів - інтернаціоналістів та  220 інвалідів з числа ветеранів війни, в тому числі  72 інваліда-афганця. На 2012 рік потреба воїнів-афганців з числа інвалідів та учасників бойових дій  у санаторно-курортному лікуванні складає 139 осіб.

На обліку в головному управлінні праці та соціального захисту населення облдержадміністрації для забезпечення автомобілем перебуває 15 воїнів-інтернаціоналістів з числа інвалідів війни та учасників бойових дій, які отримали інвалідність під час виконання інтернаціонального обов’язку.

За рахунок коштів обласного бюджету забезпечено надання фінансової підтримки Миколаївської обласної спілки воїнів-інтернаціоналістів та запасу, утому числі для проведення святкових заходів. Минулого року фактично використано на ці цілі 133,9 тис. грн. 2012 року з обласного бюджету виділено 160,9 тис. грн.

 

Читайте також

Заняття в літньому таборі "Лісова мавка"

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні заняття було присвячено цікавій темі тотемів"Природні тотемі - особливо тварини - є си...

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу «Державність, виборена поколіннями» до Дня Української Державності

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу &laq...

До уваги внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в Южноукраїнській міській територіальній громади!

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Благодійний фонд «Берегиня Південь» на наступному тижні, а саме: 24.07. та 26.07.2024 з...

Психологічне заняття у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Знайомилися з поняттям вищих психічних функцій: пам'яті, уваги та мислення, які з віком слабшают...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 17.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 17 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної гро...

Шановні жителі міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

КП «ТВКГ» повідомляє, що під час планових відключень електропостачання соll – цент...