Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Право громадян на свободу об′єднання
AA

Право громадян на свободу об′єднання

Право громадян на свободу об'єднання - їх невід'ємне право, яке гарантовано Конституцією України.

Суб'єкти адміністративно-правових відносин реалізують свої права і обов'язки не тільки індивідуально, але й відповідним чином об'єднуючись в організації (асоціації). Колективна форма задоволення потреб громадян - звичайне у світовій практиці явище. Це достатньо самостійні утворення, у справи яких держава, як правило, втручається найменшим чином. Об'єднання громадян органічно вплітаються в тканину суспільних і, перш за все - адміністративно-правових відносин. Без них неможливо уявити саму організацію суспільства, механізм здійснення народовладдя в Україні. Іншими словами, демократія без різноманітних об'єднань громадян неможлива.

Право громадян на свободу передбачено і гарантовано Конституцією та законодавством України, Загальною декларацією прав людини.

Діяльність об'єднань громадян носить найрізноманітніший характер. Вона може бути спрямована на участь у розробленні державної політики, розвиток науки, культури, відродження духовних цінностей, розв'язання конкретних соціальних проблем окремих категорій та груп громадян, здійснення благодійної діяльності, охорону навколишнього природного середовища, обумовлюватися спільністю професійних та інших інтересів громадян тощо.

Громадські організації являють собою масові об'єднання громадян, котрі виникають за їхньою ініціативою для реалізації довгострокових цілей, мають свій статут і характеризуються чіткою структурою. Найбільш поширеними різновидами громадських організацій в сучасному світі є: профспілки; організації інвалідів; ветеранські, жіночі, молодіжні, дитячі організації; наукові, технічні, культурно-просвітницькі, фізкультурно-спортивні та ін. добровільні товариства; творчі спілки; різноманітні земляцтва; фонди, асоціації, товариства та ін.

Громадські організації є невід'ємним елементом будь-якого демократичного суспільства. Їх соціально-політичне призначення і роль полягають насамперед у тому, що вони допомагають людям у повсякденному житті, звільняють особистість від необхідності самостійно вирішувати безліч проблем, відкривають широкі можливості для суспільно-політичної ініціативи народу, для здійснення ним самоврядування.

            Жителі  м.Южноукраїнська не стоять осторонь у здійсненні захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, об’єднавшись та створивши понад 100 громадських організацій та осередків від всеукраїнських та міжнародних громадських організацій, осередків політичних партій, громадських формувань та благодійних організацій.

Для створення громадської організації необхідним є проведення ряду заходів. Рішення про заснування громадської організації може бути прийняте на загальних зборах учасників у складі не менше 3-х засновників об’єднання. Одночасно затверджується статут громадської організації і обираються керівники її органів. Протокол, який підписується головуючим на зборах та секретарем, має мiстити: чiтко викладене рішення зборів про створення громадської організації та затвердження її назви, про затвердження статуту громадської організації, про обрання керiвних органiв громадської організації вiдповiдно до статуту. На зборах потрібно встановити вiдомостi про засновників: прiзвище, iм’я, по-батьковi, рiк народження, мiсце постiйного проживання, iдентифiкацiйнi коди кожного iз засновникiв.

Легалізація громадської організації може бути проведена двома шляхами: шляхом повiдомлення та шляхом реєстрацiї.

1) легалізація громадської організації шляхом повідомлення.

Для легалізації шляхом повідомлення необхідно подати заяву, підписану не менш як трьома учасниками громадської організації або її уповноваженими представниками, в якій вказується прізвище, ім’я, по батькові засновників громадської організації або їх уповноважених представників, рік народження, місце постійного проживання, назва організації i місцезнаходження центральних статутних органів, основна мета діяльності громадської організації. Підписи на такій заяві повиннi бути нотарiально посвiдченi.

Загалом це зручний спосіб, проте в такому разі організація не отримує статусу юридичної особи, а отже не може бути суб’єктом цивільно-правових відносин.

2) легалiзацiя громадської організації шляхом реєстрації.

Для реєстрації громадської організації необхідно подати до виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради наступні документи:

- заяву. У даному випадку підписи також повиннi бути нотарiально посвідчені, статут в двох примiрниках, протокол загальних зборiв, якi прийняли статут, вiдомостi про склад керівництва центральних статутних органiв, данi про наявнiсть або відсутність мiсцевих осередкiв , пiдтвердженi протоколами конференцiй (зборiв), документ про сплату реєстрацiйного збору, вiдомостi про засновникiв об’єднання громадян або спiлок об’єднань громадян (для громадян – iз зазначенням прiзвища, iменi, по батьковi, року народження, мiсця постiйного проживання; для спiлок об’єднань громадян – назви об’єднання, мiсцезнаходження вищих статутних органiв, а також доданням копiї документа про легалiзацiю), документ, який підтверджує місцезнаходження об'єднання громадян (гарантійний лист власника приміщення, договір оренди тощо).

У разі надання під юридичну адресу займаної квартири подаються довідка про склад сім'ї та заяви повнолітніх членів сім'ї про свою згоду.

Заява про реєстрацію місцевої громадської організації розглядається протягом у 3-робочих днів після надходження документів. Рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради про реєстрацію або відмову в ній заявнику повідомляється не пізніше наступного робочого дня після його прийняття. У разі реєстрації громадської організації засновникові видається свідоцтво про реєстрацію встановленого зразка.

За додатковою інформацією Ви можете звернутися до виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради за адресою: вул. Дружби народів, 48, каб. № 16.

 

Читайте також

Заняття в літньому таборі "Лісова мавка"

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні заняття було присвячено цікавій темі тотемів"Природні тотемі - особливо тварини - є си...

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу «Державність, виборена поколіннями» до Дня Української Державності

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу &laq...

До уваги внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в Южноукраїнській міській територіальній громади!

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Благодійний фонд «Берегиня Південь» на наступному тижні, а саме: 24.07. та 26.07.2024 з...

Психологічне заняття у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Знайомилися з поняттям вищих психічних функцій: пам'яті, уваги та мислення, які з віком слабшают...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 17.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 17 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної гро...

Шановні жителі міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

КП «ТВКГ» повідомляє, що під час планових відключень електропостачання соll – цент...