Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ВП ЮУ АЕС відбулась виїзна нарада за участю Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка
AA

На ВП ЮУ АЕС відбулась виїзна нарада за участю Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка

На ЮУАЕС відбулась виїзна нарада за участю  Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка

16 серпня на Южно-Українській АЕС пройшла виїзна нарада під головуванням Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка з актуальних питань ДП НАЕК "Енергоатом". Для участі в ній на южно-український майданчик прибули фахівці Міненерговугілля, Держінспекції ядерного регулювання, НЕК "Укренерго", дирекції та відокремлених підрозділів НАЕК "Енергоатом", організацій, що відповідають за розвиток ядерної галузі країни, керівники Миколаївської області, мер міста-супутника ЮУАЕС.

Відкриваючи нараду, Міністр підкреслив, що атомна енергетика посідає сьогодні в країні особливе місце. Споживання електроенергії в Україні упродовж останніх трьох років зростає приблизно на 4% щорічно. Атомна енергетика володіє на даний момент 1,5 тис. МВт "замкнених" потужностей, які могли б задовольняти зростаюче енергоспоживання. Для їх вивільнення необхідно побудувати високовольтні лінії електропередач для видачі потужностей Рівненської та Хмельницької АЕС, реконструювати систему технічного водопостачання ЮУАЕС, оптимізувати терміни ремонтів атомних блоків. Не менш важливі для стійкої роботи енергосистеми України і гідроакумулюючі потужності. Тому введення нових гідроагрегатів також знаходиться серед першочергових завдань, що стоять сьогодні перед енергетиками.

Проте, питання фінансування деяких програм і об'єктів на сьогодні не вирішені. Президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський у своєму виступі підкреслив, що вирішити їх у рамках діючого тарифу компанії представляється неможливим. Так, у поточному році компанія не в змозі виділити кошти на роботи з реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС (загальна потреба 790 млн грн, з них 125 млн грн - у 2011 р.), на введення в роботу третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС (загальна потреба - 815 млн грн, з них 187 млн - у 2011 р.). На важливості та необхідності цих робіт акцентував увагу Президент України Віктор Янукович під час поїздки в Миколаївську область. Тому керівник "Енергоатому" виразив сподівання, що за результатами наради за участю профільного Міністра компанія отримає належну підтримку з боку всіх державних інституцій - міністерств, відомств і установ - для забезпечення перспектив розвитку Южно-Українського енергокомплексу та атомно-промислового комплексу України в цілому.

Особливу увагу в ході наради було приділено питанням продовження експлуатації енергоблоків вітчизняних АЕС. Після успішного виконання робіт щодо продовження терміну служби двох рівненських блоків з реакторами типу ВВЕР-440, найактуальнішим  завданням НАЕК стало продовження ресурсу енергоблоку №1 ЮУАЕС з реактором ВВЭР-1000, проектний термін експлуатації якого спливає в 2012 році. На сьогодні виконано обстеження всього обладнання, включаючи корпус реактора, обладнання першого та другого контурів, будівлі і споруди. З 19 рішень щодо продовження експлуатації груп обладнання, будівель і споруд, що підлягають узгодженню з Держінспекцією ядерного регулювання, на даному етапі узгоджено 16. Триває розробка плану-графіка з періодичної переоцінки безпеки блоку №1. За словами першого заступника голови - головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки Михайла Гашева, реальність продовження експлуатації першого южно-українського блоку в установлені терміни на сьогодні зберігається: "І досвід у них є, і можливість. Зараз вже все більше залежить не від комітету, тому що 98% технічних рішень вони вже з нами погодили. Тепер, по суті, головне - це робота, заміна, модернізація, продовження експлуатації, оцінка технічного стану. Просто дуже багато роботи у них залишилося на ці півтора року. Але реально можна встигнути" (з інтерв'ю відомчим ЗМІ після закінчення наради).

Детально було розглянуто на нараді й питання реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України. Після подій на японській АЕС "Фукусіма" Указом Президента її статус підвищується до урядового. Сама програма на даному етапі переглядається щодо пріоритетності заходів, які безпосередньо стосуються попередження та ліквідації наслідків важких аварій. Фінальний  перегляд К(з)ППБ буде виконано за підсумками реалізації позачергової цільової переоцінки безпеки енергоблоків (стрес-тестів). У рамках програми до 2017 року всього належить виконати 809 заходів. Їх загальна вартість складає 13,8 млрд грн. Дефіцит  коштів у 2011 р. складає 0,8 млрд грн, на 2012 р. - 1,0 млрд грн. Враховуючи брак власних коштів, "Енергоатом" спільно з міністерствами веде роботу щодо отримання кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку і Евратому. Підписати кредитні угоди планується в першій половині 2012 року, після чого вони мають бути ратифіковані Верховною Радою України.

Учасники наради обговорили також хід підготовки до будівництва нових блоків Хмельницької АЕС, високовольтних ліній електропередач "Рівне-Київ" і "ЗАЕС-Каховка", формування «атомного» тарифу, торкнулися питання підвищення іміджу компанії "Енергоатом".


Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 18.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 18 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської терит...

Пам’ятаємо!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сьогодні минають роковини загибелі Захисника України, воїна нашої громади, старшого солдата, навідни...

Заняття в літньому таборі "Лісова мавка"

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні заняття було присвячено цікавій темі тотемів"Природні тотемі - особливо тварини - є си...

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу «Державність, виборена поколіннями» до Дня Української Державності

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу &laq...

До уваги внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в Южноукраїнській міській територіальній громади!

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Благодійний фонд «Берегиня Південь» на наступному тижні, а саме: 24.07. та 26.07.2024 з...

Психологічне заняття у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Знайомилися з поняттям вищих психічних функцій: пам'яті, уваги та мислення, які з віком слабшают...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 17.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 17 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної гро...