Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ЗАКОН СУВОРИЙ, АЛЕ ЦЕ - ЗАКОН!
AA

ЗАКОН СУВОРИЙ, АЛЕ ЦЕ - ЗАКОН!

       Шановні мешканці міста!

Як вже багатьом з Вас відомо з 1 липня 2011 року у місті Южноукраїнську розрахунки за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що їх надає КП ЖЕО, будуть проводитися за новими тарифами, розрахованими по кожному будинку окремо. Серед Вас, безумовно, є велика кількість невдоволених такою новиною. Це природно, адже кожне збільшення цін у будь-якій сфері нашого з вами життя приносить мало позитивних емоцій, а якщо порівнювати із непропорційним зростанням цін і наших доходів, - годі й говорити!

       У КП ЖЕО теж працюють люди, яким необхідно годувати свою родину, і яким підвищення тарифів на «комуналку» теж відчутно вдарить по кишені. Проте, у зв’язку із обізнаністю стосовно обставин, що зумовили підвищення тарифів на послуги КП ЖЕО, ми сприймаємо це за належне та надиктоване сьогоднішнім законодавством, у відповідності до якого повинно жити кожне поважаюче себе суспільство. Тому, для розуміння ситуації, що виникла на сьогодні, та яка зумовила підвищення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій з 01.07.2011 р., хочемо розповісти Вам, своїм сусідам по під`їзду, будинку, двору, про обставини, які стали каталізатором підвищення тарифів з 1 липня.

       Так, багато з Вас знає, що тарифи, за якими ми з Вами сплачуємо послуги КП ЖЕО сьогодні, були  встановлені рішенням виконкому Южноукраїнської міської ради № 159 від 27.05.2009р. Встановлювалися вони у відповідності до вимог постанови Кабінету міністрів України № 560 від 12.07.2005 року. Проте, незабаром дана постанова втратила чинність, і порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій дещо змінився, - новоприйнята постанова Кабінету міністрів України №529 від 20.05.2009 р. передбачала розрахунок тарифів окремо за кожним будинком, і з обов’язковим проведенням громадських слухань у разі встановлення нових тарифів. І почалося – на протязі двох років КП ЖЕО отримало не один десяток листів від мешканців міста, в яких їх автори висловлювали своє невдоволення тим, що тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій не відповідають  вимогам чинної постанови Кабінету міністрів України №529 від 20.05.2009 р. У цих листах були як і побажання якнайшвидше привести свої тарифи у відповідність до вимог діючого законодавства, так і погрози звернутися до прокуратури міста.

       Тому після прийняття тарифів у травні 2009 року працівники КП ЖЕО, вже із січня 2010 року, розпочали роботу із вираховування тарифів, які б повністю відповідали вимогам законодавства.

        На той момент існувало процедурне питання, яке потрібно було вирішити для проведення одного із завершальних етапів приведення нових тарифів у відповідність до вимог закону. Так, згідно ст. 11 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» громадські слухання проводяться в порядку, визначеному статутом територіальної громади. Проте, у редакції статуту територіальної громади м. Южноукраїнська 2009 року не було затверджено порядку організації та проведення громадських слухань для доведення розрахунку тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території. Тому почалася змістовна робота із розроблення та затвердження такого порядку. У лютому 2010 року Южноукраїнською міською радою до статуту територіальної громади м.Южноукраїнська були внесені відповідні зміни і його доповнено додатком №2 – Порядком організації та проведення громадських слухань для доведення розрахунку тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території. В той же час для проведення розрахунку тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території окремо для кожного будинку необхідно було затвердити натуральні показники площ прибудинкових територій по кожному багатоквартирному житловому будинку комунальної форми власності міста Южноукраїнська. І такі показники були затверджені  рішенням виконкому Южноукраїнської міської ради №300 від 18.08.2010 р. Після чого вже працівники КП ЖЕО почали кропітку роботу із вираховування нового, такого, що відповідає законодавству, тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території окремо по кожному будинку. Тариф пройшов не одну перевірку уповноваженими на те органами, і вже наприкінці лютого-на початку березня 2011 року розпочалася робота над останнім із етапів встановлення нового тарифу, який би відповідав вимогам постанови Кабінету міністрів України №529 від 20.05.2009 р. та вимогам наших мешканців, що письмово зверталися до КП ЖЕО з цього приводу – проведення громадських слухань. Хочеться наголосити, що жителі міста, у більшості своїй, не скористалися своїм правом відвідати громадські слухання, та висловити свої думки стосовно встановлення тарифів згідно вимог постанови Кабінету міністрів України №529 від 20.05.2009 р. Низька явка спостерігалася як в робочі дні, так і у вихідні.

        Цей важкий і трудомісткий процес завершився із встановленням 25.05.2011 року рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради тарифів, приведених у відповідність до вимог сьогоднішнього законодавства.

         Їх цінова складова не усіх задовольнить, проте такі на сьогодні вимоги законодавця до їх розрахунку, такі, на жаль, сьогоднішні реалії економічних чинників, що враховувалися під час розрахунку тарифу, а саме – збільшення, у порівнянні із 2009 роком, мінімальної заробітної плати, зростання цін на запчастини до автотранспорту та обладнання ліфтів, будівельні, паливно-мастильні матеріали, інвентар комплексних працівників тощо. Математика є точною наукою, а закон, хоч і суворий, але це  закон…І, як казав політичний діяч і письменник Стародавнього Риму Катан Старший, - «Немає закону, який би був усім до душі».

       Хоча, існує альтернатива – створення мешканцями окремого будинку об`єднання співвласників багатоквартирного будинку. В такому разі мешканці житлових будинків будуть самостійно стежити за належним санітарно-гігієнічним, протипожежним, технічним станом будинків та прибудинкових територій шляхом створення об`єднань співвласників багатоквартирного будинку. Як наслідок, від імені свого ОСББ мешканці будуть самостійно провадити свою діяльність з утримання будинку та прибудинкової території, укладати договори із підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, вирішувати фінансові питання, питання з оплати укладених договорів, з оплати праці найманих працівників тощо. Тому, якщо у Вас є бажання самостійно встановлювати для свого будинку розмір витрат на утримання будинку та прибудинкової території, - все у Ваших руках.

       Шановні мешканці міста Южноукраїнська, просимо Вас з  порозумінням поставитися до підвищення тарифів, так як це по суті є приведення діяльності КП ЖЕО у відповідність до вимог діючого законодавства, а цінова складова яких обумовлена економічними реаліями сьогодення. Пам’ятайте, чистота наших з Вами дворів, під’їздів будинків, надійність їх конструкцій, ваша комфортність та затишок у Ваших домівках  напряму залежать від  економічно обґрунтованого тарифу на послуги, що ми надаємо.

  

З повагою  

 Адміністрація КП ЖЕО                   

 

 

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 18.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 18 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської терит...

Пам’ятаємо!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сьогодні минають роковини загибелі Захисника України, воїна нашої громади, старшого солдата, навідни...

Заняття в літньому таборі "Лісова мавка"

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні заняття було присвячено цікавій темі тотемів"Природні тотемі - особливо тварини - є си...

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу «Державність, виборена поколіннями» до Дня Української Державності

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу &laq...

До уваги внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в Южноукраїнській міській територіальній громади!

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Благодійний фонд «Берегиня Південь» на наступному тижні, а саме: 24.07. та 26.07.2024 з...

Психологічне заняття у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Знайомилися з поняттям вищих психічних функцій: пам'яті, уваги та мислення, які з віком слабшают...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 17.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 17 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної гро...