Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Загальний внесок НАЕК «Енергоатом» у розвиток регіону, що прилягає до Ташлицької ГАЕС, - 156,6 млн. грн.
AA

Загальний внесок НАЕК «Енергоатом» у розвиток регіону, що прилягає до Ташлицької ГАЕС, - 156,6 млн. грн.

10 років тому, у січні 2001 року, сесія Миколаївської обласної ради погодила добудову Ташлицької ГАЕС та затвердила програму соціальних завдань з оздоровлення інфраструктури регіонів, що входять до зони впливу гідроакумулюючої станції. Вперше в Україні було застосовано схему одночасного фінансування будівництва промислового об’єкту та реалізації соціально-екологічних заходів у зоні його розташування. За 10 років, завдяки будівництву Ташлицької ГАЕС, на розвиток регіону направлено 156 млн. 641 тис. грн. 
134 млн. 185 тис. грн. протягом десятиріччя одержали 6 районів та 3 міста Миколаївщини, включені до зону розповсюдження соціальної програми добудови ТГАЕС (89 населених пунктів, де проживає 79 тис. населення. Розпорядником цих коштів є управління капітального будівництва Миколаївської обласної держадміністрації. 22 млн. 456 тис. грн. направлено на розвиток Южноукраїнська - міста-супутника ЮУАЕС, яка разом з Ташлицькою ГАЕС та Олександрівською ГЕС складають унікальний енергокомплекс на Південному Бузі. Розподілом та освоєнням коштів для міста атомників опікується управління капітального будівництва ВП ЮУ АЕС.
За даними управління капітального будівництва Миколаївської обласної державної адміністрації, станом на 1 січня 2011 р. зі 121 об’єкту соціальної програми повністю введено в дію та передано на баланс експлуатуючим організаціям 74 (загальною вартістю 74,9 млн. грн.). З 2001 року в регіоні здано в експлуатацію 58 кілометрів водогонів, 6 кілометрів каналізаційних мереж, очисних споруд каналізації загальною потужністю 8 тис. кубометрів на добу, котелень і топкових – на 21 тис. Гкал. Крім того, прокладено 160 км газопроводів, пробурено 11 свердловин, встановлено 6 водонапірних башт, реконструйовано та збудовано шкільних навчальних закладів на 1194 учнівські місця, введено в дію спальний корпус школи-інтернату в м. Вознесенську.
Виконано робіт:
- у Арбузинському районі – на 20,1 млн. грн.;
- у Братському районі – на 13,6 млн. грн.;
- у Вознесенському районі – на 21,8 млн. грн.;
- у Доманівському районі – на 25,4 млн. грн.;
- у Новоодеському районі – на 11,3 млн. грн.;
- у Первомайському районі – на 8,5 млн. грн.;
- у місті Вознесенську – на 15,3 млн. грн.;
- у місті Первомайську – на 9,3 млн. грн.;
- у місті Миколаєві – на 8,1 млн. грн.;
- у регіональному ландшафтному парку «Гранітно-степове Побужжя» - 0,8 млн. грн.

У 2010 році на вирішення проблем регіону направлено 22,2 млн. грн.
Коротко про об’єкти соцпрограми, що здані в експлуатацію минулого року:
• У 2010-му стала до лав діючих сільська амбулаторія в селі Новомар’ївка Братського району. На реконструкцію приміщень під медичний заклад із соціальної програми добудови Ташлицької ГАЕС виділено більше 740 тис. грн.
• У вересні 2010-го шкільний дзвінок покликав учнів села Баловне Новоодеського району в оновлені відремонтовані класи. На реконструкцію навчального закладу витрачено 1 млн. 750 тис. грн. Сертифікат відповідності збудованого об’єкту підписано 14 вересня 2010 року.
• Суттєву роль зіграли кошти соцпрограми добудови ТГАЕС у покращенні умов навчання дітей у селі Кам’яний Міст Первомайського району. Пайова участь у реконструкції та переведенні сільської школи на індивідуальне опалення склала 290 тис. грн.
• Позитивні наслідки спорудження Ташлицької ГАЕС вкотре відчули на собі мешканці м. Первомайська. У липні минулого року закінчено будівництво напірного колектора (окремого пускового комплексу) з насосною станцією каналізації від житлового будинку №1 по вул. Радянській. На його облаштування витрачено 300 тис. грн.
Першим зданим об’єктом соцпрограми поточного року стала Богданівська сільська школа на 265 місць у Доманівському районі. Невдала місцева реконструкції свого часу призвела до повного руйнування будівлі. Тож діти вимушені були вчитися в пристосованих приміщеннях - сільраді та дитячому садку. Першу чергу нової будівлі навчального закладу здано в експлуатацію 4 лютого 2011 р. На її спорудження з соціальної програми добудови ТГАЕС направлено 14 млн. грн. Будівництво другої черги школи продовжується. До кінця року має бути завершено зведення правого крила будівлі, харчоблоку та спортивної зали.

 

Читайте також

Відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, запобігання корупції, сприяння депутатській діяльності, етики та регламенту

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

18 липня відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законно...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 18.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 18 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської терит...

Пам’ятаємо!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сьогодні минають роковини загибелі Захисника України, воїна нашої громади, старшого солдата, навідни...

Заняття в літньому таборі "Лісова мавка"

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні заняття було присвячено цікавій темі тотемів"Природні тотемі - особливо тварини - є си...

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу «Державність, виборена поколіннями» до Дня Української Державності

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу &laq...

До уваги внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в Южноукраїнській міській територіальній громади!

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Благодійний фонд «Берегиня Південь» на наступному тижні, а саме: 24.07. та 26.07.2024 з...