Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українську АЕС надійшла перевантажувальна партія паливних касет "Westinghouse"
AA

На Южно-Українську АЕС надійшла перевантажувальна партія паливних касет "Westinghouse"

Южно-українські фахівці разом з представниками фірми-постачальника - компанії "Westinghouse" - виконали розвантаження та вхідний контроль тепловиділяючих збірок, що надійшли на майданчик ЮУ АЕС. Нова перевантажувальна партія - 42 тепловиділяючі збірки (ТВЗ), виготовлені на заводі в м. Вастерас (Швеція) компанією "Westinghouse", - призначена для завантаження в активну зону третього енергоблоку ЮУ АЕС у ході планово-попереджувального ремонту, що стартує 17 лютого.
Поставлені паливні касети - перше поставка у рамках комерційного українсько-американського контракту №1 між ДП НАЕК "Енергоатом" і компанією "Westinghouse" та друга за рахунком перевантажувальна партія для енергоблоку №3, виготовлена для АЕС України цією компанією. У южно-українських атомників вже є позитивний досвід експлуатації згаданого палива разом з касетами російського концерну "ТВЕЛ". В період 2005-2010 рр. (протягом 4-х кампаній) в активній зоні реактора третього енергоблоку ЮУ АЕС отримано успішний досвід експлуатації 6 дослідних тепловиділяючих збірок "Westinghouse".
У 2010-му в активну зону блоку №3 було встановлено повну перевантажувальну партію - 42 касети - виробництва вказаної фірми. Таким чином, починаючи з поточного року загальна кількість палива "Westinghouse" складе 84 ТВЗ, тобто більше половини від усієї кількості паливних збірок у активній зоні реактора (всього в активній зоні реактора знаходиться 163 ТВЗ).
Планується, що в першому півріччі 2011 року на ЮУ АЕС буде поставлено ще одну перевантажувальну партію "Westinghouse" - для завантаження в активну зону другого енергоблоку. Відповідні технічні рішення та програми стосовно розширення впровадження ТВЗ виробництва "Westinghouse" на АЕС України і енергоблок №2 ЮУ АЕС, зокрема, нині знаходяться на розгляді та узгодженні в Державній інспекції ядерного регулювання України. Крім того, запланована та виконується серйозна робота з адаптації системи внутрішньореакторного контролю виробництва СНВО "Імпульс" (г.Сєвєродонецьк, Україна) з метою забезпечення можливості використання її для контролю активних зон реакторів, що містять паливо різних виробників.


Додатково:
Українсько-американський договір про впровадження проекту кваліфікації ядерного палива для вітчизняних АЕС підписано в 2000 році. Його реалізація здійснюється відповідно до діючої "Енергетичної стратегії України до 2030 року" з метою диверсифікації джерел постачання палива шляхом налагодження співпраці з транснаціональною компанією "Westinghousе". Фінансування проекту здійснюється у рамках Міжнародної програми з ядерної безпеки, головним донором якої є уряд США.
ЮУ АЕС - поки єдина в Україні атомна станція, де разом з російським, використовується ядерне паливо "Westinghousе". Відповідно до програми його дослідно-промислової експлуатації, вивчення стану дослідного ядерного палива виконується щорічно - після закінчення кожної річної паливної кампанії. При цьому враховуються як дані візуального контролю, так і експлуатаційні показники, зареєстровані протягом річної паливної кампанії.
Перші шість дослідних касет було надано американською стороною безкоштовно у рамках міжнародної допомоги. Друга партія - 42 паливні збірки - поставлено на умовах безкоштовної фабрикації : українська сторона надала для їх виготовлення збагачений уран, а інші процедури - виготовлення паливних збірок на заводах "Westinghouse" і його доставка в Україну - було профінансовано урядом США.
У 2011 році на ЮУ АЕС надійшла перша комерційна партія ядерного палива "Westinghouse".

 

Читайте також

Відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, запобігання корупції, сприяння депутатській діяльності, етики та регламенту

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

18 липня відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законно...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 18.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 18 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської терит...

Пам’ятаємо!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сьогодні минають роковини загибелі Захисника України, воїна нашої громади, старшого солдата, навідни...

Заняття в літньому таборі "Лісова мавка"

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні заняття було присвячено цікавій темі тотемів"Природні тотемі - особливо тварини - є си...

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу «Державність, виборена поколіннями» до Дня Української Державності

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу &laq...

До уваги внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в Южноукраїнській міській територіальній громади!

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Благодійний фонд «Берегиня Південь» на наступному тижні, а саме: 24.07. та 26.07.2024 з...