Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Соціальна адаптація дітей з інвалідністю
AA

Соціальна адаптація дітей з інвалідністю

З метою соціальної адаптації дітей з інвалідністю раннього віку у місті Южноукраїнськ в 1997 році було створено відділення соціальної реабілітації. За майже тридцять років функціонування установи розширився перелік соціальних послуг та контингент дітей, яким надаються ці послуги. На сьогоднішній день відділення комплексної реабілітації дітей з  інвалідністю є структурним підрозділом комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади». Відділення створено для реабілітації дітей з інвалідністю та на попередження інвалідності дітей. Згідно  Постанови Кабінету Міністрів України від 19 січня 2022 року № 31 «Про затвердження Порядку здійснення реабілітаційних заходів» надаються реабілітаційні послуги дітям, яким встановлено інвалідність, а також дітям віком до трьох років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності. Рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 18.08.2021 № 274 затверджено Порядок надання реабілітаційних послуг дітям віком від чотирьох років, які мають відповідні медичні показання і потребують спеціальних умов для реабілітації (абілітації).

Щодо соціальної адаптації діти з інвалідністю мають різні потреби від повної незалежності до потреби в постійному сторонньому догляді.

Перша група дітей, яким інвалідність не створює перешкод до взаємодії з соціальним середовищем. Переважно це діти із захворюваннями внутрішніх органів та систем – вроджені вади серця або інших внутрішніх органів, цукровий діабет, бронхіальна астма, онкологічні захворювання в стадії ремісії, ВІЛ – інфіковані. Ці діти в основному перебувають у своєму природньому середовищі – в колективах однолітків загальноосвітніх шкіл та дошкільних навчальних закладів. У відділенні реабілітації за необхідності отримують послуги медичного супроводу, фізичної реабілітації.

Друга група – діти більшою чи меншою мірою адаптовані до суспільного життя. Це діти з легкими інтелектуальними вадами, із розладами психіки, з неврологічними захворюваннями, із порушеннями опорно-рухового апарату, діти зі значним зниженням слуху, зору. Такі діти потребують спеціальних умов для реалізації їх прав на освіту. Деякі діти навчаються в спеціалізованих школах – інтернатах (діти з крайньої ступеню туговухості, глухотою, сліпотою, розумовою відсталістю легкого та помірного ступеню). Навчання в загальноосвітніх закладах організовано за індивідуальною або інклюзивною формою, в дошкільних навчальних закладах – в групах компенсуючого типу або інклюзивною формою. У відділенні реабілітації частина цих дітей отримують послуги психолого – педагогічної, соціально – культурної, фізичної реабілітації, медичного супроводу.

Третя група – діти, не охоплені навчанням та вихованням в закладах освіти. Це діти раннього дошкільного віку, яким у відділенні надаються реабілітаційні послуги за індивідуальним графіком. А також діти шкільного віку з грубими порушеннями інтелектуального та фізичного розвитку, що унеможливлює їх навчання в закладах освіти. Для цих дітей у квітні 2017 року у відділенні відкрито групу для надання соціальної послуги денного догляду. Для дітей цієї групи організовано розвиваючі заняття, спостереження за станом здоров’я, триразове харчування, денний відпочинок, здійснення допомоги у самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, годування тощо), формування та підтримку навичок самообслуговування, проведення культурно – масових заходів. Для організації харчування та денного відпочинку (сну) за кошти міського бюджету було придбано твердий та м’який інвентар, меблі, посуд.

У відділенні комплексної реабілітації обладнано кабінети вчителя - логопеда, вчителя – реабілітолога, практичного психолога, сенсорну кімнату, кімнату для групових занять/ спальню, ігрову кімнату, тренажерну кімнату, масажний кабінет, санвузли, душові кімнати.

З початку 2024 року реабілітаційні послуги у відділенні комплексної реабілітації отримало 70 дітей віком від 1 до 17 років, відповідно до індивідуальних програм реабілітації (для дітей з інвалідністю) та рекомендацій лікарсько – консультативних комісій (для дітей групи ризику).

Більшість наших вихованців мають виражені порушення психофізичного розвитку. Корекційна освіта дітей з обмеженими психофізичними можливостями є основою їхньої інтеграції та соціальної адаптації. Навчання та виховання в корекційних групах, в спеціалізованих школах, в реабілітаційних установах дає можливість дітям зі складними вадами розвитку отримати досвід, долучитися до суспільного життя, набути впевненості, максимально можливої самостійності. Реалізацію допомоги таким дітям в отриманні доступної їм освіти, в становленні їх як особистості беруть на себе освітні та соціальні заклади.

Читайте також

Відвідали Южноукраїнський краєзнавчий музей

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

15 жовтня підопічні відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг КЗ «Територіальний центр...

Соціальні працівники на селах взяли участь у заході щодо протидії ґендерно зумовленому насильству

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

14.10.2024 року соціальні працівники на селах комунального закладу «Територіальний заклад соці...

Прийміть подяку

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Говорять, що світ врятує краса. Ні, світ врятує добро, бо добрі люди завжди простягнуть руку допомог...

Психологічне заняття у відділенні  оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Так вийшло, що сьогодні, в день психічного здоров'я відбулося бонусне психологічне заняття у від...

У відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг проведено лекцію та практичне заняття лікарем сімейної медицини

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

10 жовтня у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг КЗ «Територіальний центр соціального о...

Психологічне заняття у відділенні  оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні було багато парної роботи. А спочатку перевірили домашнє завдання, роздали призи, проска...