Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Працевлаштування осіб з інвалідністю: види та розміри компенсацій роботодавцям — як подати заявку
AA

Працевлаштування осіб з інвалідністю: види та розміри компенсацій роботодавцям — як подати заявку

З початку 2024 року держава компенсувала роботодавцям 77 млн грн за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю. Йдеться про облаштування робочих місць для 1200 фахівців з інвалідністю.

Компенсації за облаштування робочих місць для працівників з інвалідністю отримали підприємці з усіх регіонів України. Найбільше таких роботодавців у Київській, Черкаській, Івано-Франківській, Одеській та Волинській областях.

Серед фахівців, для яких облаштували робочі місця, є бухгалтери, вчителі, інженери з охорони праці, діловоди, адміністратори, менеджери в торгівлі, водії, слюсарі.

В Южноукраїнській міській територіальній громаді діє затверджена рішенням 

Южноукраїнської міської ради від 28.03.2024 №1671 «Програма зайнятості населення Южноукраїнської міської територіальної громади на 2024-2026 роки».

Заходами, які спрямовані на її реалізацію пунктом 4.5. передбачено: Сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю відповідно до потреб ринку праці та рекомендацій МСЕК, у тому числі шляхом надання дотації, поворотної та безповоротної фінансової допомоги підприємствам на створення спеціальних робочих місць             

Види компенсацій роботодавцям та розміри виплат

За працевлаштування людей з інвалідністю роботодавці отримують такі види компенсацій:

За облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю

Роботодавцям, які приймають на роботу людей з інвалідністю І та II груп й облаштовують під їхні потреби робочі місця, держава здійснює компенсацію.

За облаштування робочого місця для людини з інвалідністю І групи — до 106 500 грн, для людини з інвалідністю II групи — 71 000 грн.

 За працевлаштування зареєстрованих безробітних

За працевлаштування осіб з інвалідністю, які мають статус зареєстрованого безробітного, держава компенсує 50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати (наразі це 8000 грн). Загальний термін компенсації протягом року становить 6 місяців.

За працевлаштування людей з інвалідністю, які мають статус внутрішньо переміщеної особи

Роботодавець, який працевлаштував ВПО з інвалідністю, може отримувати компенсацію у розмірі мінімальної заробітної плати протягом 6 місяців.

Які витрати компенсують та як подати заявку

Йдеться про придбання спеціалізованих столів і стільців, поручнів, розсувних дверей, транспортерів, підіймачів для робочих місць тощо.

Також компенсація передбачена за купівлю брайлівських клавіатур, сенсорних комп’ютерних дисплеїв, допоміжних засобів для відтворення звуку, спеціальних програм — тобто всього того, що створює безбар'єрний робочий простір для людей з інвалідністю.

Роботодавець має подати заяву на компенсацію впродовж 90 днів з моменту працевлаштування фахівця з інвалідністю.

Це можна зробити онлайн на порталі Дія або офлайн, звернувшись до Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості

Розгляд заяви триває до 10 робочих днів. У разі позитивного рішення, протягом 5 днів кошти надійдуть на рахунок роботодавця.

Читайте також

Сезонний афективний розлад

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Осіння депресія – це не вигадка. Вам дійсно може бути погано і тужливо. Але це необов’яз...

Чи оплачується листок непрацездатності, якщо працівник захворів під час перебування у щорічній відпустці?

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Згідно зі статтею 78 Кодексу законів про працю України, дні тимчасової непрацездатності працівника,...