Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Звіт старости Іванівського старостинського округу Южноукраїнської міської територіальної громади Ігоря Латія за 2022рік
AA

Звіт старости Іванівського старостинського округу Южноукраїнської міської територіальної громади Ігоря Латія за 2022рік

Керуючись Конституцією та законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, Положенням про старосту та іншими нормативно-правовими документами, що визначають порядок його діяльності та взаємовідносинами з громадою, підготовлено звіт про роботу Іванівського старостинського округу Южноукраїнської міської територіальної громади.

Згідно з рішенням міської ради VІІІ скликання від 18 березня 2021 року мене було затверджено на посаду старости Іванівського старостинського округу.

До виконання своїх обов’язків приступив 22 березня 2021 року. 

Іванівський старостинський округ з центром в селі Іванівка, складається з сіл Іванівка та Панкратове, які розташовані на адміністративній території Южноукраїнської міської територіальної громади. 

Cтаростинський округ розміщується в приміщенні, що надано безкоштовно благодійниками та знаходиться за адресою: вул. Шкільна 2, с.Іванівка Вознесенського району Миколаївської області, яка є робочим місцем старости, діловода, працівника ЦНАПу та соціального працівника. 

Положенням про старосту визначається правовий статус старости, порядок його обрання та припинення повноважень, відповідальність, порядок звітування та інші питання, пов’язані з діяльністю старости.

Важливим кроком для просування реформи децентралізації став Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старости». 

У звітному періоді, під час військової агресії з боку держави-терориста рф, був призначений заступником командира ДФТГ-1 м.Южноукраїнська та виконую ці обов’язки по теперішній час. Також являюсь членом штабу оборони міста Южноукраїнськ.  

Стосовно ДФТГ-1, військової частини звіту, інформація не надається по об’єктивним причинам.

Я, як староста та член виконавчого комітету беру участь у засіданнях сесій міської ради, засіданнях виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради. Виконую доручення виконавчого комітету, надаю інформацію про виконання доручень. Сприяю виконанню на території Іванівського старостинського округу сіл Іванівка та Панкратове «Програми соціально-економічного та культурного розвитку Южноукраїнської міської територіальної громади на 2021-2025 роки», затвердженої рішенням ради. Беру участь в навчаннях та тренінгах, організованих виконавчим комітетом Южноукраїнської ради. 

Загальна характеристика Іванівського старостинського округу:

Демографічна ситуація

У демографічній ситуації старостату залишається тенденція до зменшення населення. Станом на 01.01.2023 зареєстровано - 692 чоловік, в тому числі: чоловіків - 392, жінок -300, без реєстрації проживає - 210 особа. За поточний період народилось -2 дитини, померло -10 жителів.

Серед населення: 

дітей до 18 років- 82 особи, з них дошкільного віку – 42 дитини;          

пенсіонерів – 190, в тому числі інвалідів – 36;

працездатних – 350 чоловік;

інвалідів ВВВ – немає;

учасників війни – 5осіб;

учасників бойових дій- інформація не оприлюднюється;

ліквідаторів аварії на ЧАЕС – 1особа; 

самотніх людей – 9 чоловік;

учасників АТО –інформація не оприлюднюється.

Всього в окрузі 557дворів, з них: заселених – 467, не заселених – 90.

У підсобних господарствах громадян утримується: ВРХ – 38 голови, в т. ч. корів 43, 2-коня, 30 голів свиней, 35 кіз, 80 овець, 1300 голів птиці, 120 кролів, 330 бджолосімей.

Жителі села мають: власних тракторів – 11штук, вантажних автомобілів – 12штук, зернозбиральних комбайнів -5штук. 

Земельні ресурси

Іванівський старостинський округ складає– 5165,5га, з них сільськогосподарського призначення – 3414,7 га, інші -1750,8га.

Сільське господарство

Найбільшими сільськогосподарськими підприємствами, що здійснюють діяльність у галузі рослинництва на території громади є: ТОВ НІК-АГРО, АП «БЛАГОДАТНЕНСЬКИЙ ПТАХОПРОМ» та власники одноосібники. 

Через Іванівську громаду проходить автомобільна дорога національного значення Н-24 Миколаїв – Благовіщенське, за допомогою якої поєднуються з адміністративним центром громади села Панкратове та Іванівка. 

В Іванівському старостинському окрузі функціонують, два сільських клуба, Іванівська гімназія, сільська бібліотека, православна церква, три магазини, зернотік ТОВ «НІК-АГРО», Птахоферма АП "БЛАГОДАТНЕНСЬКИЙ ПТАХОПРОМ"

У 2022 році через повномаштабне вторгнення росії в Україну зі зони активних бойових дій на територію старостинського округу приїхали 100 внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яких було взято на облік, видано довідки та підготовлені заявки на отримання їм допомоги. Організовував разом з мешканцями та священнослужителями продуктові набори для сімей ВПО. 

Разом з відділом соціального захисту, благодійними організаціями та волонтерським рухом забезпечував внутрішньо переміщених осіб продуктами харчування, засобами гігієни, одягом.

Відповідно до покладених на мене обов’язків, веду облік військовозобов'язаних, здійснюю оповіщення військовозобов'язаних, які підлягають призову або мобілізації.

Контролюю на території громади старостинського округу стан благоустрою. Висловлюю велику подяку мешканцям, які постійно долучаються і підтримують мене у прибиранні території. Постійно проводжу роз‘яснювальну роботу з власниками приватних магазинів, мешканцями сіл та членами садівничих товариств щодо дотримання правил благоустрою. 

Неодноразово разом з мешканцями села готували та передавали для наших захисників, які проходять службу в Збройних Силах України домашню випічку, вареники, домашні консерви та фінансову допомогу.  

До Великодніх свят, Дня Незалежності України та Різдвяних свят передавали фінансову допомогу та солодку випічку для військовослужбовців, в т.ч. для поранених військовослужбовців, які перебувають на лікуванні.

За звітний період на території старостинського округу було проведено значну роботу:

• при Іванівському старостинському окрузі продовжує працювати «Дорадчий орган» зі складу жителів сіл Іванівка та Панкратове для узгодження плану роботи старости з метою вирішення першочергових проблемних питань в окрузі та покращення життя на селі. Засідання проводяться за ініціативи жителів Іванівського старостинського округу, з окремих питань –за потребою;

 • з початком війни на facebook сторінці Іванівського старостинського округу Южноукраїнської міської територіальної громади утворена група «Громада сіл Іванівка та Панкратове», де оперативно та цілодобово проводиться інформування щодо ситуації в країні та громаді. Жителі отримують сповіщення про небезпеку, комендантську годину, об’яви щодо організації оборони громади, про наявність продуктів в магазинах, пункти видачі гуманітарної допомоги та іншу важливу інформацію, яка допомагає населенню орієнтуватися в обставинах, що змінювались щодня, та пристосовуватися до нових умов життя. Сторінку створено з метою реалізації політики відкритості та прозорості діяльності старостинського округу, відповідальності та звітності перед громадою, а також забезпечення права жителів на одержання достовірної, об'єктивної і повної інформації щодо роботи старости;

• особисто розроблено та затверджено рішенням міської ради Програму «Фонд міської ради на виконання повноважень старости» на 2022-2025 роки, яка має фінансовий ліміт 1 млн.грн. та надаватиме змогу оперативно вирішувати нагальні питання на території старостинського округу;

• за звітний період, за кошти місцевого бюджету, з Фонду виконання повноважень старости, враховуючи нагальні потреби громади, придбано:

- ноші на кладовище в с. Іванівка;

- обігрівач в сільський клуб с.Панкратове;

- вуличні світильники на сонячних батареях з датчиком руху для сіл Іванівка та Панкратове на суму 96,0 тис.грн.;

- цемент для встановлення елементів спортивної площадки в селі Панкратове на суму 4,0 тис.грн.

• проведено спільну акцію «Чисте село», прийняли участь 80 чоловік Южноукраїнської міської територіальної громади, ліквідовано п’ять стихійних сміттєзвалищ при в’їзді до сіл Панкратове та Іванівка, впорядковано сміттєзвалище села Іванівка; власними силами жителі громади привели до ладу три діючі кладовища до поминальних днів;

• проведено силами жителів частковий ямковий ремонт доріг з твердим покриттям по вулицях з відходів асфальтного заводу;

• розпочаті роботи на дорогах с. Іванівка та с. Панкратове з використанням сучасного автомобіля, дорожньої комбінованої машини АТ МДК-9/14 з установкою для ямкового ремонту RENOVATOR 9/2 на базі шасі МАЗ-63 12 С-525-010 що дозволяє КП «Житлово-експлуатаційному об’єднання» оперативно проводити поточний ремонт дорожнього полотна без залучення додаткової техніки;

• виконано роботи по встановленню контейнерів для збору сміття в Іванівському старостинський окрузі. Збирання сміття в контейнерах значно полегшує життя мешканців приватного сектору, підприємців та компанії, яка здійснює вивезення відходів;

• працівниками КП «Служба комунального господарства» Южноукраїнської міської територіальної громади постійно підтримується благоустрій на кладовищах округу та виконані роботи по встановленню огорожі, протяжністю 60м на кладовищі села Іванівка, який надано благодійно за ініціативи керівництва ПрАТ «Юженергобуд» жителям Іванівського старостинського округу;

• працівниками КП «Служба комунального господарства» Южноукраїнської міської територіальної громади проведено роботи по встановленню світильників, які працюють від сонячного світла, що куплені за кошти з фонду на виконання повноважень старости.

• в рамках місячника благоустрою населених пунктів проводиться покос трави на узбіччі в’їздів та виїздів до наших сіл. У ході заходів благоустрою було задіяно технічні засоби КП «Служба комунального господарства» Южноукраїнської міської територіальної громади;

• працівниками КП «Служба комунального господарства» Южноукраїнської міської територіальної громади проведена заміна світильників вуличного освітлення по вул. Вишнева, села Іванівка та села Панкратове вул. Ломоносова і частково вул. Вишнева;

• закінчено роботи з ремонту приміщення бібліотеки Іванівського сільського клубу;

• у селах Панкратове та Іванівка відзначено Міжнародний День захисту дітей з врученням солодощів, наданих місцевими підприємцями, проведено свято вишиванки, день пам'яті та примирення річниці Перемоги над нацизмом у другій світовій війні; 

• працівниками старостату надавались послуги населенню згідно із зверненнями, а саме: було видано 19 довідок, 60 довідок з місця реєстрації , зареєстровано та знято з місця реєстрації за заявами 10 осіб, по смерті 14, складено 40 актів обстеження житлових умов, надіслано 10 відповідей в різні установи та організації;

Виїзний прийом громадян проводжу по місцю роботи в межах робочого часу та в позаробочий час за місцем проживання жителів. За звітний період особисто прийняті та розглянуті звернення 157 мешканців громади. Крім того, відпрацьовано більш ніж 250 письмових звернень. Всі проблемні питання, з якими звертались громадяни, вирішені по суті, з інших питань надано необхідні рекомендації. Здійснюю моніторинг стану дотримання їхніх прав і законних інтересів у сфері соціального захисту, культури, освіти, фізичної культури та спорту, житлово-комунального господарства, реалізації ними права на працю та медичну допомогу. 

• надавалася допомога жителям округу щодо переадресації заяв різного характеру, пропозицій, інформацій посадовим особам різних рівнів. Здійснюється моніторинг за дотриманням на території сіл громадського порядку, розпорядку роботи приватних магазинів та час продажу алкогольних напоїв;

• здійснюється оповіщення військовозобов’язаних, ведеться облік учасників АТО та бойових дій та прирівняних до них осіб; 

• ведеться облік всіх пільгових категорій, які проживають на території сіл, подаються документи пільгових категорій до управління праці та соціального захисту населення для надання компенсацій на придбання твердого палива та використання електроенергії ;

• здійснюю контроль за надходженням податків до бюджету міської ради, допомагаю вести роботу по виявленню боржників та погашенню заборгованості із земельного податку;     

• не допускаю на території старостинського округу дій чи бездіяльності, які можуть зашкодити інтересам територіальної громади та держави;

 • дотримуюся правил службової етики встановлених законодавчими актами України, актами міської ради;

• працюю для покращення умов життя та побуту населення сіл; 

• постійно вдосконалюю свої знання та навички з питань організації діяльності ОМС, в тому числі під час військового стану;

• допомагаю ВПО у пошуках житла (квартири, гуртожитка, будинка, дачного будинку) .

Крім усього іншого залишилось ряд невирішених проблем:

• відсутність приміщення адмінбудівлі старостату;

• забезпечення робочого місця старости та провідного спеціаліста належними умовами праці на виконання наданих їм повноважень;

• облаштування колодязів загального використання;

• проектування та виконання робіт з стовідсотковим виконанням по вуличному освітленню сіл;

• капітальний ремонт доріг з асфальтним покриттям сіл Іванівка та Панкратове;

• підсипка та грейдерування вулиць, де відсуне асфальтне покриття.

• випилювання аварійних дерев біля Іванівського сільського будинку культури та на кладовищах;

• якість автобусного сполучення адміністративного центру з селами округу;  

• утримання собак на прив’язі.

Наприкінці звіту хочу висловити слова вдячності керівництву Южноукраїнської міської ради, депутатам міської ради, всім працівникам Іванівського старостинського округу які надають послуги на території старостата, всім, хто долучається до розвитку старостату: платникам податків, громадським активістам, працівникам бюджетної та комунальної сфери, фермерам, керівництву ТОВ «НІК-АГРО», АП «БЛАГОДАТНЕНСЬКИЙ ПТАХОПРОМ», за те, що вони своєю працею долучаються до розвитку села, незважаючи на обставини. 

Вдячний жителям громади, які підтримують мене, дають поради, вносять пропозиції та слушні зауваження за ваше розуміння, що від нашого внеску, роботи, активності в проведенні змін стане кращим життя у Іванівського старостинського округу, бо нам тут жити і працювати.

Щиро дякую нашим військовослужбовцям, які стоять на захисті нашого мирного життя, тільки завдяки їм, ми можемо сьогодні працювати на благо нашої громади та держави. 

Тож давайте поважати життя жителів сільської місцевості та долучатися до добрих справ для покращення життя в селах нашої громади.

З повагою староста сіл Іванівка та Панкратове Ігор Латій

Читайте також