Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ЗАОЩАДЖУВАТИ БЮДЖЕТНІ КОШТИ РЕАЛЬНО!
AA

ЗАОЩАДЖУВАТИ БЮДЖЕТНІ КОШТИ РЕАЛЬНО!

Не зважаючи на програму Децентралізації, міста нашої країни та і Южноукраїнська міська рада, проти щорічної потреби на розвиток і ремонти отримують менше третини грошей по розподілу від державного бюджету України. Причина зрозуміла – проблеми з економікою на загальнодержавному рівні. А що робити містам та ОТГ? В цих умовах маємо вчитись заощаджувати. Один з прикладів. Частку благоустрою має взяти на себе нова структура КП СКГ та інвестори. Створені нові робочі місця почнуть додатково заощаджувати і наповнювати наш бюджет – це нові програми, їх дію поясню на декількох простих прикладах.

На сайті міста ми показали, як працюватиме програма за № 2 – «Оптимізація структурної розбудови ТВКГ міста …». Наразі дещо пояснимо, як будуть працювати програми за номерами 10 і 13  з нещодавно запропонованих міським головою, їх назви –  (10) «Інвестиції у вивільнення бюджетних коштів для комунальних потреб (мета – комплекс дій в розрахунках, проектах та слушних пропозиціях, які надаватимуть аргументи для прийняття рішень міській раді на користь бюджетних заощаджень з одночасним покращенням умов проживання в місті і для ОТГ)», (13) «Господарський захист бюджетних коштів в СКГ міста (мета – впровадженням бригад господарського розрахунку, що має забезпечити межі 20% заощадження бюджетних коштів».

10-а програма працюватиме не складно. Варто депутатам міської ради відмовитись від понад дворічного мораторію на розбудову центру міста і міфічного 3-D позиціонування, то ми і спадково-неохайний  благоустрій проспекту Незалежності змінимо на краще за кошти інвесторів, і додаткові  робочі місця бюджет наповнятимуть, і мільйони в бюджеті міста заощадимо. Попри заборони змогли ж прикрасити хоч частку центральної вулиці міста (фото №№1, 2, 3, 4, 5, 6), а могли б зробити і більше – весь проспект Незалежності мав би сучасне мощення плиткою та не мав би ям і обдертого асфальту (фото №№7, 8, 9, 10, 11, 12).

13-а програма працюватиме теж досить просто. В штат комунального підприємства міста «Служба комунального господарства» вводяться бригади, які працюватимуть за бюджетні кошти напряму, без найму сторонніх осіб за тендерними процедурами, де є довгі місяці очікування переможців, де у вартість робіт включають низку «зайвих нарахувань і  податків» і які містять різні небажані спокуси.

У власних бригад всього цього не буде. Роботи будуть виконуватись швидше, їх вартість буде суттєво дешевшою. Буде певне навантаження на керівну ланку підприємства, та це не така вже і проблема, коли керівник на місці і не «заглядає» в кошторис найманої особи. В холодну пору року (це біля п’яти місяців) бригади готують собі фронт робіт на теплі сім місяців. Вони формують бордюри; зварюють урни та інше оснащення; заготовляють лави та тумби естетичного вигляду для оголошень; виконують інші роботи. 

Переглянемо фото №№ 13, 14, 15.

Тут переважну кількість робіт могли б виконати вказані бригади та інвестори. Приклад, давалось завдання в КП СКГ ще в 2019 році, де вони мали б ініційовано за рішенням ради демонтувати зайву конструкцію на території кінотеатру «Луч» і місто в нашому парку вже мало б гарний майданчик зі сценою, як на Меморіальному комплексі. Гранітні плити з паркового фонтану (фото №№16, 17, 18), який виявився застарілим, занедбаним і аварійним, мали б застосувати на ремонт сходів до парку Т.Г. Шевченка, на облаштування майданчика біля пам’ятника нашого Кобзаря, на інші ділянки (фото №№ 19, 20, 21), а лишок конструкції старого фонтану і його комунікацій адаптувати під новий фонтан і теж по програмі за кошти інвестора, пізніше ми покажемо, як із старого фонтану можливо не дорого зробити сучасний фонтан за кошти інвестора, зразок – фото №№ 22, 22/1.

Відкривається можливість виконувати ремонти господарським способом по іншим об’єктам міста (фото №№ 23, 24, 25).

Тож, нові програми - це реальність, аби добра воля депутатів міської ради. За вказаними програмами на ближчі 3 – 5 років можемо реально заощаджувати від 5 – 10 мільйонів щорічних коштів міського бюджету. Матеріал пояснень щодо робіт по плануванню розвитку міста в рамках названих програм буде продовжено.

        Міський голова В. Пароконний

Читайте також