Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Український енергокомплекс. Рік 2016 - рядок в історію
AA

Южно-Український енергокомплекс. Рік 2016 - рядок в історію

22 грудня, в день професійного свята енергетиків, колектив енергокомплексу на Південному Бузі, за традицією, підсумовує рік, що минає. Єдине в Україні підприємство, що об'єднує в своєму складі атомну, гідро- і гідроакумулюючу електростанції, допише нову сторінку свого літопису.

З яким річним багажем підійшов колектив ВП «Южно-Українська АЕС» до свого головного свята?  На це питання дасть відповідь хронологія головних подій 2016 року.

  27 березня завершено капітальний ремонт 1-го гідроагрегата Ташлицької ГАЕС тривалістю більше 5 місяців. Найвідповідальнішим і затратним у часі процесом у його перебігу була заміна втулок направляючого апарату. Її виконано за аналогією з гідроагрегатом №2. Застосований у нових втулках сучасний високотехнологічний фрикційний шар забезпечує їх підвищену зносостійкість.  

   

6 квітня в рамках продовження терміну експлуатації енергоблока №3 ЮУАЕС завершено перший етап робіт з контролю корпусу реактора зсередини. Решту робіт буде виконано під час планово-попереджувального ремонту 2017 року.

   

10-14 квітня на 3-му енергоблоці ЮУАЕС пройшла інспекція зміцнених тепловиділяючих збірок (ТВЗ-WR) транснаціональної компанії «Westinghouse» після першого року їх експлуатації в реакторі. В рамках цієї роботи проведено інспекцію 8 ТВЗ-WR. Обстеження виконувалося із застосуванням обладнання стенду інспекції та ремонту ТВЗ. Його підсумки засвідчили відсутність зауважень до цих паливних збірок після першого року їх експлуатації.

   

28 квітня на Южно-Українському енергокомплексі відбулося перше засідання Міжвідомчої комісії з узгодження режимів роботи водосховищ на Південному Бузі після реорганізації басейнового управління річки. Рішення Держводагентства про перенесення управління до Миколаївської області пов'язане з тим, що саме на її території зосереджено найбільші підприємства енергетики та промисловості в басейні Південного Бугу. Одне з основних - ВП ЮУАЕС, до складу якого входить найнижча за географічним розташуванням штучна водойма на Південному Бузі - Олександрівське водосховище. Режими роботи водосховищ, що беруть участь у регулюванні стоку ріки, які узгоджуються на засіданнях Міжвідомчої комісії, дають можливість зменшити гостроту проблеми водозабезпечення в посушливі періоди.

   

19 травня завершено завантаження активної зони реактора 3-го енергоблока ЮУАЕС. До неї поміщено 83 зміцнені тепловиділяючі збірки транснаціональної фірми «Westinghouse» (ТВЗ-WR) та 80 паливних касет російської компанії «ТВЕЛ»). Завантаження виконано в заплановані терміни. Цьому сприяла виконана 2015-го року модернізація перевантажувальної машини та її системи управління. До 2016 року 3-й блок ЮУАЕС залишався єдиним в Україні, де в активній зоні використовувалось паливо двох виробників.

   

6 липня в інформцентрі ВП ЮУАЕС пройшла зустріч з громадськістю, присвячена уточненню масштабів чергової екологічної оцінки Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України (К(з)ПБ). Усі пропозиції та коментарі громадськості з вичерпними відповідями фахівців розглянуто та враховано в остаточному звіті за екологічною оцінкою К(з)ПБ – програми, розробленої для приведення рівня безпеки українських енергоблоків у відповідність до міжнародних стандартів.

   

14 липня - на ЮУАЕС завершилася V літня ядерна школа «Молодь  і  майбутнє  атомної  енергетики». Її організація безпосередньо на атомному майданчику дала можливість учасникам - студентам і викладачам профільних  вишів, що готують кваліфіковані кадри для атомної енергетики України, ознайомитися з практичною базою підприємства, поспілкуватися з керівництвом станції, отримати додаткові знання від спеціалістів АЕС. У роботі V літньої ядерної школи вперше взяли участь студенти з Чехії.

   

2 серпня на ЮУАЕС надійшли 10 захисних броньованих кабін, призначених для військової частини 3044, що охороняє об'єкти атомної станції. Поставку здійснено в рамках ініціативи G7 «Глобальне партнерство проти поширення зброї та матеріалів масового знищення». ЮУАЕС першою серед вітчизняних атомних станцій у рамках міжнародної допомоги отримала устаткування подібного класу. Головна перевага захисних кабін - куленепробивність. Вони призначені в тому числі й для захисту бійців групи швидкого реагування на випадок терористичної атаки.

   

9 серпня в основу бризкального басейну №1, будівництво якого здійснюється в рамках проекту підвищення охолоджувальної  здатності Ташлицького ставка-охолоджувача, покладено перший кубометр бетону. Втілення проекту, що передбачає спорудження 5 бризкальних басейнів, комплексу споруд для заповнення та підживлення водойми-охолоджувача, а також струменеспрямовуючої споруди в акваторії водосховища, дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії через високу температуру циркуляційної води в спекотні літні місяці.

   

22 серпня на ЮУАЕС розпочато практичні роботи зі створення системи контролю викидів тритію та вуглецю С-14. Для втілення поставленої мети придбано устаткування для всіх трьох енергоблоків станції. Нова лабораторія включає 60 одиниць обладнання та витратні матеріали. Систему, що більш повно дозволяє оцінювати вплив АЕС на довкілля, персонал і населення, у дослідну експлуатацію введено 2 грудня.

   

19-23 вересня на южно-українському майданчику пройшла повторна партнерська перевірка Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС). Сім експертів з Болгарії, Вірменії, України, Росії та Китаю протягом тижня проаналізували ефективність заходів, виконаних ЮУАЕС за результатами партнерської перевірки, що відбулася в листопаді 2014 року. Експерти ВАО АЕС констатували істотний прогрес в усіх без винятку напрямках для поліпшення, зафіксованих 2014 року.

   

20 вересня – 10 листопада - на березі Олександрівського водосховища працювала Миколаївська експедиція Інституту археології Національної академії наук України. Розкопки велися на території двох унікальних об'єктів - Лідиної Балки та урочища Гард. Археологічні дослідження виконувалися в рамках договору між ВП «Южно-Українська АЕС» і Інститутом археології НАНУ. З 1989 р. до сьогодні в ложі Олександрівського водосховища розкопано понад 50000 кв. м. Роботи,  що фінансуються за рахунок атомної станції, ведуться поетапно, в рамках пускових комплексів Ташлицької ГАЕС.

   

24-28 жовтня на Южно-Українській АЕС пройшли планові тактико-спеціальні навчання за участі представників АЕС, регіональних підрозділів СБУ, Національної поліції, держслужби з надзвичайних ситуацій, Нацгвардії, державної та місцевої влади. Такі масштабні навчання на АЕС України проведено вперше. ЮУАЕС для цієї мети вибрана не випадково. Миколаївську область, на території якої вона розташована, віднесено до жовтого - третього з чотирьох за небезпекою - рівня терористичної загрози. За результатами детального аналізу всіх фаз проведеної операції учасники отримали чіткі алгоритми дій на випадок можливих терористичних загроз на об'єктах атомної енергетики.

   

1 листопада блок №1 ЮУАЕС виведено на рівень теплової потужності 3045 МВт, що відповідає 101,5% проектної потужності. Такого результату досягнуто за рахунок зменшення надмірного консерватизму, закладеного під час розробки проекту енергоблока типу ВВЕР-1000, завдяки впровадженню нових засобів і систем вимірювань параметрів роботи енергоблока, а також програмно-технічних комплексів. 45 надпроектних теплових мегават потужності дозволяють отримати близько 15 додаткових електричних мегават з енергоблока. Додатковий річний енерговиробіток може скласти 97,5 млн кВт-год. електроенергії.

   

4 листопада в місті-супутнику АЕС урочисто відкрито меморіальну дошку на честь героя АТО - колишнього працівника Южно-Українського енергокомплексу Ігоря Буйновського. Її виготовлено та установлено на будинку, де жив герой, за рахунок коштів, зібраних його колегами - працівниками навчально-тренувального центру ВП ЮУАЕС.

З початку бойових дій на сході країни працівники енергокомплексу виступають активними учасниками різних добродійних фондів зі збору коштів для потреб армії. За ці гроші купувалися та передавалися в зону проведення АТО військова амуніція, медикаменти, засоби особистої гігієни, надавалася матеріальна допомога родичам загиблих. На базі автотранспортного господарства підприємства добровольці-волонтери у вихідні дні та в неробочий час повертають до життя військову техніку, пошкоджену в зоні бойових дій. З квітня 2014 року для підрозділів ЗСУ відремонтовано близько 70 автомобілів і військових машин, а також понад 120 двигунів, вузлів і агрегатів.

   

28 грудня виповнюється 10 років з дня пуску першого гідроагрегата Ташлицької ГАЕС. Основне призначення високоманевреної гідроакумулюючої станції на річці Південний Буг - виробництво дорожчої електроенергії для покриття вечірніх і ранішніх піків споживання при використанні дешевої надлишкової нічної енергії. Сьогодні на ТГАЕС діє пусковий комплекс у складі двох гідроагрегатів.  Будівництво станції триває. Розпорядженням Кабінету Міністрів України визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 900 МВт.

   
   
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...