Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Вони намагаються допомогти всім, чим можливо
AA

Вони намагаються допомогти всім, чим можливо

Продовжуємо публікацію матеріалів про волонтерські організації, які підписали Меморандум про співпрацю з виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради. Сьогодні розповідь піде про медико-соціальний центр Южноукраїнського представництва Північного Територіального об’єднання Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Очолює його Світлана Бойко. Разом із нею в центрі працюють чотири волонтера. Олена Нагорна – місцева жителька, яка з Червоним Хрестом ще з довоєнних часів, а Ольга Чупрун, Ірина Мєдвєдєва, Ірина Небесняк – внутрішньо переміщені особи з Миколаєва та Нової Каховки.

Світлана Михайлівна розповіла, що до війни у Червоного Хреста в нашій громаді були інші задачі, ніж сьогодні. Опікувались безхатьками, проводили різноманітні заходи для людей похилого віку, працювали з хворими на туберкульоз, іноді завдяки підприємцям збирали гуманітарну допомогу та надавали її соціально незахищеним верствам населення.

- 24 лютого прийшли на роботу розгублені, - згадує Світлана Михайлівна. – Та незабаром закипіла робота. Активно почали співпрацювати з сіткарями: робили з тканини смужки та передавали їх для плетіння сіток. А ще розпускали в’язані речі та надавали мотки пряжі тим, хто розпочав в'язати носки хлопцям на фронт.

В обласній організації Товариства Червоного Хреста на той момент був лише один автомобіль. Розраховувати на те, що він привезе до нас гуманітарну допомогу, було марно. Тож Світлана Бойко звернулася до місцевої влади з проханням надати транспорт, на автомобілі, що надала влада, з’їздила в Чернівецьку обласну організацію Червоного Хреста, де отримала гуманітарну допомогу, яку зібрали чернівецькі волонтери. Її роздали внутрішньо переміщеним особам, які тимчасово зупинялися в нашій громаді. У травні таку допомогу отримали близько ста людей. Та вже у червні кількість ВПО значно збільшилася, багато хто з них вирішив залишитися у Южноукраїнській МТГ. Тоді ж до нашого міста вперше приїхала машина Міжнародного комітету Червоного Хреста з однаковими продуктовими наборами. Самі переміщені особи допомагали розвантажувати 16-кілограмові коробки, а це зовсім нелегка справа. Пізніше привозили допомогу від ООН різної ваги – то по 20 кг, то по 12 кг. Світлана Михайлівна підрахувала, що з червня місяця в громаді медико-соціальним центром, який вона очолює, було видано більше 256 тон гуманітарки, і це без урахування гігієнічних рюкзаків!

Місцева влада підтримує медико-соціальний центр Южноукраїнського представництва Північного Територіального об’єднання Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Так, за сприяння заступника міського голови Марії Дроздової та керівника КП ЖЕО Олександра Міронюка, офісне приміщення, яке займають волонтери, переведено з другої категорії (для бізнесу) до першої (для громадських та благодійних організацій), після розгляду питання та надання дозволу на укладання договору оренди депутатською комісією з питань оренди,  приміщення буде використовуватись на законних підставах для блага нашої громади. А ще місцевому Червоному Хресту для видачі гуманітарної допомоги надане просторе приміщення – будинок культури у смт. Костянтинівка. Це було єдине вільне велике приміщення, бо через зростання кількості ВПО в нашій громаді постійно збільшується й кількість допомоги, яку надає нам Міжнародний комітет Червоного Хреста та ООН. 

Наразі місцевий осередок Червоного Хреста надає допомогу внутрішньо-переміщеним особам, особам з інвалідністю, інколи – пенсіонерам з маленькими пенсіями, а також працівникам комунальних підприємств міста, коли державне казначейство затримує їм виплату заробітної плати. Світлана Бойко каже, що почала опікуватися й внутрішньо-переміщеними особами інших громад – Арбузинської, Благодатненської, Прибузької, Доманівської, Мостівської. Представники влади цих громад, окрім Доманівської, приїжджають, надають документи ВПО та автомобілями везуть до себе гуманітарку. У Доманівській громаді днями силами нашого Червоного Хреста було відкрито пункт видачі гумдопомоги.

За кожен кілограм, переданий нужденним, волонтери звітують перед обласною організацією Товариства Червоного Хреста України. Але, на жаль, інколи люди намагаються отримати більше, ніж їм належить: кажуть, що ніколи ще не брали допомогу, хоча насправді неодноразово приходили, або приховують членів родини, які вже отримали коробку з продуктами. Ставлення до волонтерів різне. Одні люди поводяться агресивно, влаштовують сварки з різних причин: «Знову рис? Що я з ним робитиму?!» або «Чому вчора ви давали одні набори, а сьогодні геть інші, набагато кращі?» А що ж робити, якщо зміст коробок різний і від місцевих волонтерів взагалі не залежить? Та є інше ставлення, коли люди не лише із вдячністю отримують допомогу, а й самі діляться чимось або намагаються зробити щось приємне дівчатам у червоній формі. Олена Нагорна розповідає: «Якось молодий тато приніс нам багато дитячого харчування. На початку війни його родині друзі надарували безліч банок та коробок. Він міг продати його на ОЛХ, але вирішив поділитися з іншими. Дехто приносять яблука, іграшки, книжки, і ми їх пропонуємо нужденним. А одна жінка кожного разу, коли приходе, приносить гарячі пиріжки та пригощає нас. Живе вона далеко, то, мабуть, пече їх саме перед виходом з дому. І один такий позитивний момент допомагає забути багато негативних, надає сил далі працювати з людьми, підтримувати їх». 
Волонтери згадали чоловіка, який у вересні, коли надворі значно похолодало, прийшов до них у брудному одязі та у шльопанцях. «Просимо документи членів його сім’ї, а він каже, що є лише його паспорт, а документи дружини під завалами будинку. Вони виїхали зі свого населеного пункту одразу після руйнування рідної оселі та постали перед волонтерами Червоного Хреста в тому одязі, в якому тікали від війни. Таким людям намагаємось допомогти всім, чим можливо».

 

Читайте також

8 травня 2017 року виповнилося 99 років з часу створення Товариства Червоного Хреста України

Южноукраїнська міська організація Товариства Червоного Хреста України

8 травня 2017 року виповнилося 99 років з часу створення Товариства Червоного Хреста України&nb...

До уваги мешканців міста!

Южноукраїнська міська організація Товариства Червоного Хреста України

Товариство Червоного Хреста України 99 років поспіль допомогає державі у наданні медичної,...

До уваги мешканців міста!

Южноукраїнська міська організація Товариства Червоного Хреста України

  Южноукраїнська міська організація Товариства Червоного Хреста перевезла банк - одягу з...