Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Визнання батьківства після народження дитини
AA

Визнання батьківства після народження дитини

Не рідко, з різних сімейних обставин, тих чи інших причин жінкам, які не перебувають у зареєстрованому шлюбі, доводиться  реєструвати народження дитини без присутності батька дитини.

Така реєстрація проходе відповідно до ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України, коли при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Однак, це не привід для паніки, адже у будь який момент вони можуть прийти вдвох з батьком дитини,  до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану в умовах воєнного стану та подати заяву про визнання батьківства, і внести всі необхідні відомості про батька до актового запису про народження дитини.

Для подання заяви про визнання батьківства необхідні такі документи :

  • Паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків;
  • Реєстраційні номери облікової картки платника податків (при наявності) батька, матері та дитини;
  • Витяг з реєстру територіальної громади про реєстрацію місця проживання батьків дитини;
  • Свідоцтво про шлюб  батьків дитини (при наявності);
  • Свідоцтва про народження  дитини.

Якщо заява про визнання батьківства, яка є підставою для внесення змін до актового запису про народження після державної реєстрації народження, не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою за умови засвідчення справжності підпису нотаріально. Повноваження представника мають ґрунтуватися на нотаріально посвідченій довіреності.

Якщо мати, під час державної реєстрації шлюбу з батьком дитини, взяла прізвище чоловіка і не встигла змінити паспорт на шлюбне прізвище, то в такому випадку їй потрібно спершу звернутися до органів Управління Державної Міграційної служби України або Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), для заміни паспорта. Після обміну паспорта, можна подати заяву про визнання батьківства та додатково порушити питання про  зміну прізвища матері з дошлюбного прізвища на шлюбне, яке обране при державній реєстрації шлюбу з батьком дитини, оскільки заява містить відповідну графу. 

У разі зберігання актового запису про народження, до якого потрібно внести зміни у зв'язку з визнанням батьківства, в архіві іншого відділу державної реєстрації актів цивільного стану України відділ, який прийняв заяву про визнання батьківства, формує справу та  направляє її поштою до того відділу в архіві якого зберігається актовий запис про народження дитини,  для внесення змін до нього.

Про визнання батьківства відділ державної реєстрації актів цивільного стану повідомляє відповідий орган соціального захисту населення.

Читайте також

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...

Особливості опрацювання заяв про державну реєстрацію шлюбу, поданих через єдиний портал державних послуг Дія

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Дії працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану - учасників пілотного проекту (...

Гендерна рівність у соціально-трудових відносинах: скорочення тривалості робочого часу та додаткова відпустка при народженні дитини

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №752-р від 12.08.2022 р. схвалено Державну стратегію забез...