Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Використання водойм в Україні в цілях любительської риболовлі
AA

Використання водойм в Україні в цілях любительської риболовлі

Питання використання водойм в Україні в цілях любительської риболовлі регулюють: Конституція України, Водний кодекс України,  Закон України «Про аквакультуру», «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», «Про тваринний світ», а також Правила любительського і спортивного рибальства.

Відповідно до статей 17, 27 Закону України «Про тваринний світ» на природних водоймах встановлено два види любительського рибальства: на умовах загального (у водних  об'єктах  загального  користування  у  межах встановлених законодавством обсягів безоплатного вилову) та спеціального (відповідними дозволами чи іншими документами) використання водних біоресурсів

Любительський   і   спортивний   лов   риби   і   водних безхребетних  для  власних  потреб  дозволяється  всім  громадянам України,  іноземцям,  а  також  особам  без  громадянства  у  всіх водоймах України, за винятком вилову у водоймах природно-заповідного фонду, ставкових та  інших  риборозплідних господарствах,  водоймах,  спеціальне використання  яких  обмежене (питні,  технічні,  лікувальні  та  інші),  водоймах,  де  лов або добування ) заборонені Правилами рибальства.

Жодного любительського рибальства на рибогосподарських технологічних водоймах не може бути тому, що риба є власністю господарюючого суб’єкта.

Разом з тим, суб’єкти аквакультури можуть надавати рекреаційні послуги (а не загальне водокористування) на платній або безоплатній основі.

 

Загальне водокористування на інших водних об’єктах, реалізується відповідно до статті 51 Водного кодексу України, за якою водні об’єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування (у тому числі любительського та спортивного рибальства), однак, крім випадків, передбачених законом.

На водних об’єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених водокористувачем, за погодженням з органом, який надав водний об’єкт в оренду, що може бути врегульовано у договорі оренди або у додатковій угоді між ними.

Водокористувач, який узяв водний об’єкт у користування на умовах оренди, зобов’язаний довести до відома населення: або умови загального водокористування, або про встановлення обмежень загального водокористування на водному об’єкті, наданому йому в оренду

Дозволяється одній особі вилов за одну добу перебування на водоймі таких видів у таких кількостях:

Об'єкти лову

Водойми загального користування

Водойми закріплені за ГО, а також ті, де запроваджене платне рибальство

Риба (кг)

3

5

Раки (шт.)

30

50

 

В рибогосподарствах обмеження не діє.

Забороняється   лов   риби,   добування  водних  тварин протягом усього року:       

  • на ділянці від греблі Олександрівської ГЕС на  протязі 
  • на ділянці в межах м. Первомайська від впадання р. Кодимавниз річкою до краю міської межі

 

Любительський  лов  риби,  інших  водних  живих  ресурсів в літній  період,  у  строки від скресання криги і до льодоставу (за винятком забороненого нерестового періоду), дозволяється:

На  водоймах загального користування - з берега або з човна,  вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більше п'яти на рибалку, та спінінгом.

На водоймах, на яких впроваджене платне рибальство:

  • з берега   або  з  човна  вудками  усіх  видів  із  загальною кількістю гачків не більше десяти на рибалку і спінінгом.

На  водоймах,  наданих  громадським  об'єднанням   для організації любительського рибальства:

  • членам громадських об'єднань  за  їх  членськими  квитками  з берега  і  човнів вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більше десяти на рибалку і спінінгом;
  • іншим особам - забороняється;
  • особи, пойменовані в  пункті  4.1.2  Правил  рибальства, мають право на безоплатний лов риби з берега і човна.

Дітям до 16 років самостійний  лов  риби  дозволяється тільки з берега

Відповідальність у сфері любительської риболовлі

Держрибагентство може накласти стягнення у справах:

За перевищення затверджених лімітів та нормативів використання природних ресурсів – штраф від 3 до 18 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі - НПД).

За порушення правил рибальства – штраф від 2 до 10 НПД.

За грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) – штраф від 20 до 40 НПД з конфіскацією знарядь.

Державна екологічна інспекція може накласти стягнення у справах:

За виготовлення, збут, зберігання заборонених знарядь добування (збирання) об'єктів тваринного або рослинного світу, а також збут незаконно добутої продукції -штраф від 9 до 21 НПД з конфіскацією знарядь матеріалів та засобів для їх виготовлення.

Реклама, а так само будь-яка інша діяльність з рекламування чи розповсюдження заборонених знарядь добування (збирання) об’єктів тваринного або рослинного світу - штраф від 50 до 100 НПД.

Національна поліція порушує кримінальну справу у діяннях:

Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду – штраф від 100 до 200 НПД (для кримінальних справ) чи обмеження волі до 3 років.

Ті самі діяння, якщо вони вчинені із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за такий же злочин - від 200 до 400 НПД (для кримінальних справ) чи позбавлення волі до 3 років.

 

 

Читайте також

Де родинам загиблих захисників і захисниць України отримати безоплатно допомогу юриста чи адвоката

Координаційний центр з надання правничої допомоги

Родичі загиблих ветеранів війни, Захисників і Захисниць України можуть потребувати допомоги у розв&r...

Постраждалі від домашнього насильства можуть отримати безоплатно послуги юриста чи адвоката: куди звертатися

Координаційний центр з надання правничої допомоги

Особи, які постраждали від домашнього насильства, мають право отримати безоплатно послуги юриста чи...

Діти з 14 років можуть самостійно звертатися по допомогу до юристів з питань позбавлення батьківських прав

Координаційний центр з надання правової допомоги

Батьки зобов’язані піклуватися про своїх дітей. Але що робити, коли вони не виконують свої обо...

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр

Сектор «Южноукраїнське бюро правової допомоги»

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-цент...

Оголошено конкурсний відбір медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Сектор «Южноукраїнське бюро правової допомоги»

Оголошено конкурсний відбір медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної пра...

Потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості в умовах війни можуть отримати безоплатно допомогу адвоката

Южноукраїнське бюро правової допомоги

Наголошуємо, що сексуальним насильством під час війни є не лише зґвалтування. Сексуальним насильс...

Консультаційний центр Південного регіону координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими у м.Миколаїв (Миколаїв, Одеса, Херсон)

Южноукраїнське бюро правової допомоги

Координатором Консультаційного центру є Ганна Замазєєва. На сьогодні головна мета роботи Центру &...