Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Відпустка по догляду за дитиною до 6 років у воєнний час: що потрібно знати
AA

Відпустка по догляду за дитиною до 6 років у воєнний час: що потрібно знати

Працюючі батьки нерідко стикаються з труднощами у догляді за дітьми. Наприклад, бувають ситуації, коли мати чи батько вимушені брати відпустку по догляду за дитиною до 6 років 2023, аби забезпечити їй належну опіку. Оформлення своєрідних «батьківських канікул» викликає масу запитань у роботодавця та кадровика. Який пакет документів має бути надано? Чи лише мама має право на подібну відпустку?

Щоб отримати відпустку по догляду за дитиною до 6 років працівнику необхідно надати керівнику пакет документів, який містить заяву, медичний висновок (довідку, що дитина потребує домашнього догляду у відповідності до форми №080-1/о, затверджену наказом МОЗ №430 від 11.06.2012) та підтвердження споріднення з дитиною.

На їх підставі працедавець видає наказ про відпустку. Ніяких підтверджень того, чи скористалась мати відпусткою надавати не потрібно. Після отримання необхідної документації кадровик готує наказ про надання відпустки по догляду за дитиною до 6 років без збереження заробітної плати. Офіційно вона починається від дати, яку працівник зазначив у заяві.

Важливо! Відпустка обмежується строком, який визначено у медичній довідці,

але не може тривати менше ніж півроку і більше року.

Період, протягом якого форма №080-1/о є дійсною, визначається індивідуально і залежить від важкості діагнозу, особливостей перебігу захворювання та протирецидивних заходів, які проводяться у межах лікувального процесу.

Чи може взяти відпустку по догляду за дитиною до 6 років хтось, окрім мами?

Чинне законодавство дозволяє зробити це не лише матері, а й іншій людині. А саме: родич, який фактично піклується про маля (тато, бабуся та інші); один з прийомних батьків; опікун чи усиновлювач.

Чи продовжувати працівниці відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до шести років без медичного висновку під час воєнного стану?

Відпустка по догляду за дитиною до 6 років у воєнний час надається майже на таких умовах, як і у мирний період. Відмінність полягає у тому, що від час дії війни норми КЗпПУ є другорядними, а Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» №2136-IX від 15.03.2022 – основним.

Так, у частині 2 статті 12 зазначено, що у воєнний час працедавець залишає за собою право відмовити у будь-якому виді відпустки, якщо мова йде про працевлаштованих на підприємствах критичної інфраструктури. Але це обмеження не стосується відпусток по вагітності та пологам та по догляду за дитиною, якій не виповнилося 3 роки.

Дуже часто кадровики не вносять до табеля відомості про робочий час працівників, які перебувають у доглядовій відпустці, керуючись тим, що вони не отримують заробітну плату. Це є грубим порушенням законодавства! Оскільки у наказі Держстату від 05.12.2008 №489 прописані умовні позначення причин відсутності співробітників, які доглядають дітей до 6 років за медичними показаннями. Неявки таких робітників позначаються спеціальним кодом «17» чи «ДД».

Будь-який співробітник має право на продовження відпустки по догляду за дитиною. Тому, кадровик має тримати на контролі інформацію щодо робітників, які знаходяться у відпустці по догляду за неповнолітніми. За декілька тижнів до дати завершення відпустки треба нагадати відпускнику, що потрібно повернутися до трудових обов’язків.

Відпустка по догляду за дитиною до 6 років без медичної довідки не може бути продовжена, тому якщо працівник планує збільшити її термін він має подати відповідну заяву та новий медичний висновок.

Джерело: журнал «Кадровик-01».

Читайте також

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

До уваги військовослужбовців!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради інформує.   10.04.2...

Інформація про стан виконання Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в Южноукраїнській міській територіальній громаді на 2022-2024 роки

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

З метою реалізації комплексу заходів щодо зниження рівня виробничого травматизму і професійної захво...