Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Триває Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»
AA

Триває Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

В Україні триває Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою і проводиться з 25 листопада по 10 грудня.

6 грудня – день вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі. Саме після трагічних подій цього дня, чоловіки Канади в 1991 році започаткували Білу Стрічку як символ активізму проти насильства над жінками та дітьми.

З початком «тихої революції» у Квебеку у 1960-х роках жінки почали відігравати значимішу роль у житті суспільства. Велику роль у заохоченні жінок займатися нетрадиційними для них професіями відігравав рух фемінізму. У 1970-х та 1980-х роках багато жінок поступало у технічні ВУЗи Монреалю та Канади. Система заохочень для жінок у коледжах та університетах викликала незадоволення у незначної частини чоловіків. Саме до цієї категорії незадоволених належав 25-річний Марк Лепін, який звинувачував фемінізм та жінок у своїх життєвих негараздах та неможливості потрапити до Політехнічної школи Монреалю.

6 грудня 1989 року Марк, озброєний самозарядним карабіном Ruger Mini-14 та мисливським ножем проник у політехнічну школу Монреаля, де розстріляв 14 студенток і поранив 13 інших, після чого вчинив самогубство. Він відкривав вогонь винятково по жінках і в передсмертній записці звинуватив феміністок у тому, що вони нібито зруйнували його життя. Цей теракт викликав значний резонанс у канадському суспільстві, спричинив посилення контролю за вогнепальною зброєю у країні і загострив увагу на проблемі насильства проти жінок.

Відповідно до Індексу ґендерної нерівності 2016 року, Україна у світовому масштабі визнана найгіршою для жінок країною в Європі, поряд з Туреччиною, В’єтнамом, Аргентиною та Монголією. Визнаними проблемами є: низька представленість жінок у владі, розрив у оплаті праці чоловіків і жінок (за статистичними даними становить більше 20%), наявна ґендерна сегрегація професійної зайнятості, поширеними є випадки сексизму в рекламі, образливих, таких, що базуються на патріархальній моделі суспільства, висловлювань щодо жінок від публічних осіб, у тому числі представників державної влади; традиційним залишається покладення переважно на жінок турботи про дітей та інших членів родини, які потребують сторонньої допомоги, виконання домашньої роботи.

Криза, яку ми переживаємо сьогодні через пандемію COVID-19, висвітлила надзвичайно важливу роль, яку відіграють жінки, що знаходяться на «передовій» боротьби з коронавірусною інфекцією як працівниці медичної та соціальної сфер, адже саме жінки становлять переважну більшість персоналу медичних і соціальних установ: їхня частка у сфері охорони здоров’я та надання соціальної допомоги дорівнює 83,1%. У більшості сфер, які передбачають безпосередній контакт зі споживачами послуг, залучені жінки. У ситуації пандемії вони більше наражаються на небезпеку зараження. Жінки залучені у сфері громадського харчування та інших важливих для підтримання життя сферах (це харчова промисловість, торгівля, банківська система, фармацевтика тощо). Так, у сфері тимчасового розміщування й організації харчування працює 67,3% жінок, у фінансовій і страховій діяльності – 71,9% жінок, у сфері державного управління та оборони й обов’язкового державного соціального страхування працює 67,5% жінок.

Захист прав жінок на сьогодні є об’єктивною необхідністю, оскільки немає жодної держави, де б не існувало хоча б одного з виявів порушення прав жінок. Часто згадки про права жінок викликають неабияку ворожість з боку суспільства, неприйняття будь-яких пропозицій та інформації, а проте, навіть саме визнання існування явища прав жінок та наявності їх масових порушень, зняття неприязні і ворожості до її розгляду уже свідчитиме про зміну соціального мислення, культури і свідомості.

«Якщо треба добре сказати - треба покликати чоловіка. Якщо треба зробити - треба покликати жінку". Це відомий вислів Маргарет Тетчер. І це не про протидію, це про те, що тільки у взаємодії чоловіків та жінок можна досягти великих успіхів.

 

Читайте також

Конфлікт ВДОМА і ДОМАШНЄ насильство – спільне і відмінне!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Сімейний конфлікт і домашнє насильство є двома різними поняттями, які характеризують різні типи взає...

Що таке обмежувальні заходи у справах домашнього насильства та як вони застосовуються на практиці?

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Кримінальна відповідальність за вчинення домашнього насильства дала можливість реагувати на факти до...

Наслідки визначення випадку домашнього насильства малозначним

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На сьогоднішній день, якщо суд вирішив застосувати до кривдника положення ст.22 Кодексу України про...

Види домашнього насильства, їхні впливи на психіку та цикли жорстокого поводження

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Домашнє насильство може мати серйозні наслідки для психічного здоров'я постраждалих: безпе...

19 червня – Міжнародний день боротьби із сексуальним насильством в умовах війни

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

За останніми даними - Офіс Генпрокурора України зафіксував 208 фактів сексуального насильства, пов&r...

Відбулося спільне комісійне відвідування сімей, які постраждали від домашнього насильства

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

До управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради надійшли спеціальні картки...

Відбулося спільне комісійне відвідування сімей, які постраждали від домашнього насильства

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

З метою сприяння проведення ефективної державної політики запобігання домашньому насильству, насильс...

Важливо! Насильство за ознакою статі не можна толерувати: куди звертатися і що робити, якщо ви стали жертвою чи свідком?

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Випадок у Києві, коли група молодих осіб запрошувала дівчат, жінок на вечірки та, доводячи їх до неп...