Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Шановні жителі громади!
AA

Шановні жителі громади!

Про тенденцію до збільшення кількості пожеж в природних екосистемах в літню пору року рятувальники Миколаївщини розповідають ледь не щодня. Але від того, що ми закликаємо громадян  дотримуватись правил пожежної безпеки, кількість загорянь, на жаль, не зменшується. Тож, сьогодні спробуємо привернути увагу людей та розповімо про  небезпеки, які існують при пожежах сухостоїв.

1. Шкода для здоров'я людей. До складу диму від спалювання сухої рослинності та її залишків входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини — одні з найбільш отруйних для людини речовин. За минулий тиждень на Миколаївщині зареєстровано 126 пожеж на відкритих територіях. Переважно, спричиняло займання необережне поводження з вогнем громадян. 

2. Непоправні наслідки для ґрунту. Пожежами в екосистемах завдається величезна шкода ґрунтам, рослинному та тваринному світу. Такі випалювання погіршують якість ґрунтів та призводять до змін видового складу рослинності. Крім того, такі пожежі призводять до руйнування ґрунтового покриву, загибелі ґрунтоутворюючих мікроорганізмів.  

3. Знищення лісового фонду та врожайних полів. Вогонь із сухостоїв може розповсюджуватись на поруч розташовані лісові масиви, поля з культурами тощо. Фіксуються також випадки навмисного підпалу. Як приклад, на минулому тижні через підпал сталося 2 пожежі на території Миколаївського лісництва на загальній площі 5400 кв. м. Також, зареєстровано 10 пожеж зернових на корені у Баштанському районі 6 пожеж (на території Казанківської (4), Софіївської, Інгульської, Баштанської, Березнегуватської територіальних громад), Вознесенському районі (Веселинівська ТГ), Миколаївському районі (Воскресенська ТГ). Всього знищено 114 га зернових на корені.

4. Ризик розповсюдження вогню на житловий сектор. Під дією природних факторів, зокрема поривчастого вітру, вогонь швидко охоплює значну площу та дістається і до житлового сектору. Часто такі пожежі виникають і через те, що громадяни самі спалюють на власному подвір'ї сміття та сухостій, а вогонь виходить з-під контролю та знищує матеріальні надбання господарів.

5. Мінна небезпека
Пожежі на деокупованих територіях, або там де велись активні бойові дії, гасити небезпечно, тому що завжди є загроза життю вогнеборців, або для людей, які намагаються допомогти через замінованість. Нині сапери та пожежники активно розміновують місцевість, однак роботи ще – на роки.

Тож, шановні громадяни. 

Будьте свідомими, уважними та не провокуйте пожежі в природних екосистемах!

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...

До уваги жителів громади! 

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

У разі надходження попередження про загрозу «Повітряна тривога», не ігноруйте сигнал!...

Інформація про хід виконання комплексної Програми профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту конституційних прав і свобод громадян Южноукраїнської міської територіальної громади на 2022-2026 роки протягом 2023 року

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Комплексна програма профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту  конституційних п...

Заходи безпеки на льоду

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської м...

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради інформує

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У зв’язку з пониженням температури повітря на річці Південний Буг береться тонка крига на воді...