Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Розслідування нещасних випадків: що змінилося під час війни
AA

Розслідування нещасних випадків: що змінилося під час війни

20.01.2023 вступили в дію зміни до “Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві”, затверджені Постановою КМУ № 59. До цього детально описаного процесу розслідування додалися наступні зміни, які стосуються підприємств.

Раніше для повідомлення про нещасний випадок відповідних установ та організацій надавалось 2 години, тепер це потрібно зробити впродовж доби.

Раніше на засіданні комісії мали бути присутні всі її члени, тепер засідання вважається чинним, якщо на ньому присутні більшість її членів, включаючи голову комісії. Прийняття рішень, складання і підписання документів також здійснюється присутніми на засіданні членами комісії.

Про прийняті на засіданні рішення голова комісії зобов’язаний повідомити тих членів, що були відсутні, з використанням усіх наявних засобів зв’язку.

Підписання членами комісії протоколів, актів, та затвердження їх роботодавцем може здійснюватися шляхом накладення електронного підпису. Зверніть увагу, що засідання комісії досі потрібно проводити офлайн.

ВАЖЛИВО: нещасні випадки, що сталися з працівниками під час роботи внаслідок воєнних дій (бомбардувань, ракетних та артилерійських обстрілів, мінувань тощо), підлягають спеціальному розслідуванню незалежно від ступеня тяжкості травм.

Тобто якщо ваш співробітник підвернув гомілку, біжучи до укриття під час ракетного обстрілу, контроль над розслідуванням на себе візьме Держпраці. Вам лишається виконувати їх вказівки.

Розслідування нещасних випадків, що сталися в районі воєнних дій за обставин, які не належать до воєнних дій, проводиться, як і раніше, комісіями підприємства або Держпраці, в залежності від наслідків нещасного випадку.

 Повідомлення про нещасний випадок внаслідок бойових дій роботодавець подає письмово або електронною поштою не пізніше наступного дня до:

  • територіального органу Держпраці;
  • територіального органу Пенсійного фонду України;
  • військової адміністрації (військово-цивільній адміністрації, місцевій держадміністрації чи органу місцевого самоврядування);
  • первинної організації профспілки, а у разі її відсутності – уповноваженій найманими працівниками особі з питань охорони праці;
  • органу галузевої профспілки вищого рівня, а у разі його відсутності – територіальному профоб’єднанню за місцем настання нещасного випадку.

При травмуваннях, отриманих під час воєнних дій, дослідження наявності в організмі потерпілого алкоголю, наркотичних засобів і ступеню його сп’яніння не здійснюється.7.

Якщо утворити комісію та провести розслідування неможливо через загрозу життю та здоров’ю членів комісії, роботодавець та територіальний орган Держпраці, наскільки можливо повно, збирають та систематизують інформацію про нещасний випадок, щоб розслідувати його після припинення воєнних дій чи режиму надзвичайного стану.

Якщо загроза життю та здоров’ю членам комісії виникає під час проведення розслідування, що вже розпочалося, воно може бути зупинене наказом роботодавця, Держпраці чи її територіального органу, та продовжене після припинення воєнних дій або режиму надзвичайного стану.

Читайте також

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

До уваги військовослужбовців!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради інформує.   10.04.2...

Інформація про стан виконання Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в Южноукраїнській міській територіальній громаді на 2022-2024 роки

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

З метою реалізації комплексу заходів щодо зниження рівня виробничого травматизму і професійної захво...