Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Раціональне використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) при захворюванні на COVID-19
AA

Раціональне використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) при захворюванні на COVID-19

Профілактичні заходи

Інфікування SARS-CoV-2 відбувається контактним та крапельним шляхами. Повітряний (аерозольний) шлях для COVID-19 не є характерний. У групі осіб із найбільшим ризиком зараження особи, які перебували в контакті з пацієнтом або надають медичну допомогу / здійснюють догляд за ними. Профілактичні заходи необхідні медичним працівникам, щоб захистити себе і запобігти інфікуванню і передачі збудника в закладах охорони здоров'я. До таких заходів, в першу чергу, належить використання ЗІЗ – вибір належного типу ЗІЗ та навчання, як його одягати, знімати та утилізувати.

ЗІЗ в умовах глобального дефіциту

1. Мінімізація потреби у ЗІЗ в умовах закладів охорони здоров'я: розглянути використання телемедицини, консультування за допомогою відеозв’язку для виявлення симптомів COVID-19, таким чином мінімізуючи потребу у візитах до медичних закладів для оцінки стану пацієнтів; використання фізичних бар'єрів для зменшення ризику інфікування і передавання SARS-CoV-2 (наприклад, скляних або пластикових вікон) у приймальних відділеннях закладів охорони здоров'я, реєстратурі амбулаторно-поліклінічного закладу, в аптеці; обмежити доступ працівників охорони здоров'я до палат, де розміщені пацієнти з COVID-19, якщо вони не залучені до медичної допомоги. Розглянути можливість групування дій, щоб звести до мінімуму кількість відвідувачів (наприклад, перевірка показників життєвих функцій під час проведення лікувальних процедур або доставка харчування медичними працівниками, коли вони виконують інші функції), і планування, які заходи будуть виконуватися біля ліжка пацієнта; будь-які відвідування забороняються; перебування осіб, які здійснюють догляд за пацієнтами з особливими потребами (наприклад, догляд за дітьми з аутизмом або синдромом Дауна), необхідно максимально обмежити. Крім того, для таких осіб слід надати чіткі інструкції про те, як застосовувати та знімати ЗІЗ, як проводити оброблення рук аби уникнути інфікування.

2. Забезпечення раціонального та доцільного використання ЗІЗ. Використання ЗІЗ повинно базуватися на оцінці ризику (наприклад, виду діяльності) й особливостей шляхів інфікування та передавання (наприклад, контактний, краплинний або повітряний). Надмірне використання ЗІЗ впливає на зменшення їх запасів. Дотримуючись рекомендацій, можна забезпечити раціональне використання ЗІЗ: тип ЗІЗ, що використовується при догляді за пацієнтами з COVID-19, залежить від умов, фаху персоналу та виду діяльності; медичний персонал, що бере участь у прямому догляді за пацієнтами, повинен використовувати такі ЗІЗ: ізоляційний халат, рукавички, медична (хірургічна) маска і захист очей (захисні окуляри або щиток); під час проведення аерозольгенеруючих процедур (наприклад, інтубація трахеї, неінвазивна вентиляція легень, трахеотомія, серцево-легеневої реанімація, ручна вентиляція легень, бронхоскопія, розтин трупа) працівники закладів охорони здоров'я повинні використовувати респіратори, захисні окуляри або щиток, рукавички та ізоляційні халати; водонепроникні фартухи слід використовувати, якщо ізоляційний халат не є водонепроникним, і за необхідності виконувати процедури, що супроводжуються значними розливами рідини (наприклад, промивання сечового катетера, допомога в проведенні особистої гігієни хворому); респіратори класу захисту не нижче FFP2 або еквівалент слід використовувати протягом часу, що наведений в інструкції виробника. В умовах дефіциту ЗІЗ можливо використовувати той же респіратор при догляді за декількома пацієнтами, які мають той же діагноз, не знімаючи його (тобто в разі постійного перебування в брудній зоні). Однак, використання одного респіратора більше чотирьох годин може призвести до дискомфорту і цього слід уникати. Враховуючи контактний шлях інфікування, респіратор слід замінити якщо:

1) він став вологим;

2) доторкування до нього потенційно забрудненими руками незалежно від того, чи одягнені рукавички, чи ні;

3) одразу після виходу з брудної зони (респіратор дозволено знімати винятково в чистій зоні);

4) потрапляння на респіратор будь-яких біологічних рідин (перед тим, як зняти респіратор, слід вийти із брудної зони в чисту або, в разі неможливості, як мінімум, покинути зону найбільшого ризику інфікування – відійти на відстань трьох метрів від хворого(их); особи з респіраторними симптомами або ті, хто доглядає за пацієнтами з COVID-19 або підозрою на неї вдома, повинні використовувати медичні маски; для осіб без респіраторних симптомів носіння маски чи респіратора будь-якого типу не рекомендується. Нераціональне використання медичних масок може спричинити зростання їх вартості й обмеження для закупівель ЗІЗ. При цьому, неправильне використання масок і респіраторів створює помилкове відчуття безпеки, що може призвести до нехтування іншими необхідними профілактичними заходами.

Читайте також

Виходь на світло! Ризики та негативні наслідки незадекларованої праці для суб'єктів господарювання

Южноукраїнське міське відділення У ВД ФССУ в Миколаївській області

  Зміни в трудовому законодавстві під час воєнного стану Задекларована праці = трудов...

Охорона праці під час організації дистанційної (надомної) роботи

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

В умовах поширення коронавірусної інфекції та впровадження карантинного режиму на території України&...

Заходи з профілактики інфекцій та інфекційний контроль під час надання медичної допомоги пацієнту, який підлягає визначенню випадку COVID-19

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Заходи з профілактики інфекцій здійснюються працівниками охорони здоров'я (медичними працівникам...

Проведення медичних оглядів

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний за власні кошти забезпечити фінансування та орг...