Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Проведено засідання круглого столу
AA

Проведено засідання круглого столу

25 жовтня 2018 року за ініціативи Южноукраїнського міського відділення управління виконавчої дирекції  Фонду соціального страхування України в Миколаївській області проведено  засідання круглого столу спільно з Управлінням держпраці  України в Миколаївській області за участю органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, органами профспілки, інженерів з охорони праці та бухгалтерів підприємств, установ, організацій м.Южноукраїнська  і Арбузинського району з питань: «Аналіз виробничого травматизму та професійних захворювань на підприємствах м. Южноукраїнська та Арбузинського району за 9 місяців 2018 року. Атестація робочих місць за умовами праці, пільги та компенсації за роботу у важких та шкідливих умовах праці. Нове в законодавстві. Порядок укладання трудових договорів. Оплата праці. Відповідальність за порушення законодавства про працю».

  Світлана Гут, начальник відділення,  проаналізувала стан виробничого травматизму і професійних захворювань на підприємствах міста та Арбузинського району за 9 місяців 2018 року: на 01.10.2018 року по Южноукраїнському міському відділенні  загальна кількість страхувальників становить 3836, з них юридичних осіб – 1102, фізичних – 2723 особи і фермерських господарств – 11 осіб.

За   період січень-вересень 2018 року до відділення  (за оперативними даними) надійшло 3 повідомлення про нещасні випадки, внаслідок яких постраждали 3 особи (в т.ч. 1 із смертельним наслідком). Нещасні випадки сталися: два на підприємстві ПрАТ «Юженергобуд», один з тимчасовою втратою працездатності і один нещасний випадок зі смертельним наслідком не пов’язаний з виробництвом, на підприємстві ВП «Южно-Українська АЕС»  один нещасний випадок в якому постраждали на виробництві 1 особа, з тимчасовою втратою працездатності.

До основних подій, які призвели до нещасного випадку відносяться:

дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються.

До організаційних причин, які призвели до нещасного випадку:

  • порушення трудової і виробничої дисципліни, в тому числі, невиконання посадових обов’язків та вимог інструкцій з охорони праці.

Аналіз виробничого травматизму за 9 місяців поточного року свідчить, що основною причиною виробничого травматизму продовжує залишатися людський фактор. В першу чергу це недоліки, упущення в організації охорони праці на підприємствах з боку роботодавців та нехтування особистою безпекою самими працюючими.

Ефективна профілактична робота  з охорони праці – запорука зниження рівня виробничого травматизму та професійної захворюваності.

             Головний   державний  інспектор Управління держпраці в Миколаївській області Тішкова І. О. ознайомила присутніх, що  атестація  робочих    місць за   умовами    праці     проводиться    з     метою      врегулювання   відносин   між роботодавцем  та працівниками на підприємствах і організаціях незалежно від  форм власності  відповідно до  Порядку, затвердженого   постановою КМУ від  01.08.1992 року № 442   (в новій   редакції   від   05.10.2016 р) та надання пільг та  компенсацій за  роботу зі шкідливими та небезпечними умовами праці  Також, було наголошено на тому, що система    пільг   і     компенсацій    доповнює     комплекс  заходів  в  охороні  праці  по  забезпеченню  безпечних   і   здорових  умов  праці  на  підприємствах,  установах та організаціях.

            Драчук В. В., головний  держаний  інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління держпраці в Миколаївській області,  звернула увагу присутніх,  що управління Держпраці у Миколаївській області проводить інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо  боротьби за легалізацію трудових відносин, формування офіційних доходів працівників, встановлення належних умов праці та захист трудових прав працівників з одного боку та спонукання роботодавців до здійснення своєї діяльності відповідно до вимог трудового законодавства. Зупинилася на порядку укладення трудових договорів, їх види, укладення трудових договорів за сумісництвом, приділила увагу питанням оплати праці, індексації заробітної плати, своєчасності виплати заробітної плати. Наголосила, що за порушення вимог трудового законодавства до юридичних осіб незалежно від форми власності та підпорядкованості та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, можуть бути застосовані заходи фінансової відповідальності.

        Миронова В. А., голова Миколаївської обласної профспілкової організації працівників енергетики та електротехнічної промисловості,  звернула увагу на підготовку підприємств до роботи в  осінньо-зимовий   період, акцентувавши увагу на завершенні необхідних ремонтних робіт та роботи з обслуговування водо- і тепломереж, опалювальних та освітлювальних систем. Особливо потрібно остерігатися холоду працівникам, робочий день яких проходить на вулиці. Рекомендувала керівництву підприємства систематично здійснювати заходи щодо дотримання правил і вимог   нормативно – правових актів з питань   охорони праці.

Засідання круглого столу проходило в діловій атмосфері, учасники мали змогу задати питання, які їх цікавили.

Наприкінці засідання Світлана Гут подякувала всіх присутніх за співпрацю, наголосила, що саме завдяки  співпраці відділення з Управлінням держпраці України в Миколаївській області, обкому профсоюзів, підприємствами ми маємо такий низький рівень виробничого травматизму, побажала всім здоров’я і наснаги.

 

Читайте також

Виходь на світло! Ризики та негативні наслідки незадекларованої праці для суб'єктів господарювання

Южноукраїнське міське відділення У ВД ФССУ в Миколаївській області

  Зміни в трудовому законодавстві під час воєнного стану Задекларована праці = трудов...

Охорона праці під час організації дистанційної (надомної) роботи

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

В умовах поширення коронавірусної інфекції та впровадження карантинного режиму на території України&...

Раціональне використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) при захворюванні на COVID-19

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Профілактичні заходи Інфікування SARS-CoV-2 відбувається контактним та крапельним шляхами. Повітр...

Заходи з профілактики інфекцій та інфекційний контроль під час надання медичної допомоги пацієнту, який підлягає визначенню випадку COVID-19

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Заходи з профілактики інфекцій здійснюються працівниками охорони здоров'я (медичними працівникам...

Проведення медичних оглядів

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний за власні кошти забезпечити фінансування та орг...