Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Процедура встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми та виплата одноразової матеріальної допомоги
AA

Процедура встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми та виплата одноразової матеріальної допомоги

Торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми» особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися за місцем перебування із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод. (Форма заяви затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 18.06.2012 № 366).

На підставі інформації посадова особа протягом двох робочих днів оформляє особову картку особи та в семиденний строк проводить перевірку. Після завершення перевірки протягом двох робочих днів подає до Національної соціальної сервісної служби України такі документи:

  • копію заяви;
  • копію документа, що посвідчує особу, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми;
  • копію заповненого опитувального листа;
  • копію облікової картки особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми;
  • копію заяви особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, до правоохоронних органів про захист своїх прав та інтересів (у разі звернення) або копію повідомлення (заяви) посадової особи до правоохоронних органів про виявлений факт торгівлі людьми;
  • копію зауважень особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, чи законного представника недієздатної особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, перекладача, психолога та адвоката до змісту опитувального листа (у разі наявності);
  • інші документи та матеріали щодо наявності підстав для встановлення статусу (копії проїзних документів, довідку про порушення кримінальної справи, довідку про перетин державного кордону, медичні висновки тощо).

Невідповідність інформації, наданої особою, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, та інформації, зібраної під час проведення перевірки, є підставою для відмови у встановленні статусу.

Документи розглядаються Національною соціальною сервісною службою України протягом   5 днів з їх реєстрації. Статус надається терміном до двох років та може бути продовжений за рішенням Національної соціальної сервісної служби України не більш як на один рік. Для продовження зазначеного строку місцева держадміністрація подає до Національної соціальної сервісної служби України відповідне письмове обгрунтування. У разі прийняття рішення про продовження такого строку до довідки про встановлення статусу вносяться відповідні відомості.

Згідно з Постановою КМУ від 25.07.2012 №660 «Про затвердження Порядку виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми» виплата одноразової грошової допомоги здійснюється за місцем проживання(перебування) заявника та становить три прожиткові мінімуму для особи відповідної категорії.

Для отримання матеріальної допомоги особа або законний представник дитини, яка постраждала від торгівлі людьми і розлучена із сім’єю, або недієздатної особи документи:

  • заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
  • копію довідки про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;
  • копію документа, що посвідчує особу та ідентифікаційний код;
  • копію документа, що підтверджує непрацездатність особи (у разі потреби).

У Южноукраїнській міській територіальній громаді звертайтеся до:

Управління соціального захисту населення – (05136) 5-55-17, 5-55-27

Южноукраїнського міського центру соціальних служб - (05136) 5 51 81

Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги - (05136) 59624, 0505549805

«Денний центр соціально-психологічної допомоги» - (05136) 54512, 0979712631.

Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги - (05136) 5-55-08

Читайте також

Відбулося спільне комісійне відвідування сімей, які постраждали від домашнього насильства

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

З метою сприяння проведення ефективної державної політики запобігання домашньому насильству, насильс...