Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Профілактика виробничого травматизму - пріоритетне завдання страхових експертів з охорони праці
AA

Профілактика виробничого травматизму - пріоритетне завдання страхових експертів з охорони праці

Одним із пріоритетних завдань відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в м. Южноукраїнську відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» є проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров'ю застрахованих осіб, викликаних умовами праці.

Профілактична робота є неможливою без ефективної діяльності служби страхових експертів з охорони праці, оскільки саме страхові експерти виконують значну частину завдань з профілактики виробничого травматизму і професійних захворювань, в тому числі консультативно–дорадчі функції.

Страхові експерти з охорони праці проводять свою роботу на підприємствах, установах, організаціях ,зареєстрованих у відділенні, незалежно від їх форм власності та виду економічної діяльності.

В умовах дії мораторію на проведення перевірок, після настання нещасного випадку на виробництві увага страхових експертів зосереджується на проведенні профілактичних заходів із запобігання виробничому травматизму. За вказаний період здійснювалися різноманітні види профілактичних заходів, зокрема: проведення семінарів, нарад, «круглих столів» за участю представників інших підприємств, пропаганда безпечних та нешкідливих умов праці, публікація статей у друкованих засобах масової інформації , участь у роботі комісій з перевірки знань з питань охорони праці працівників підприємств,  розповсюдження нормативних актів, інструкцій, іншої спеціальної літератури з питань охорони праці тощо.

Роботодавці, посадові особи та фахівці служби охорони праці не завжди достатньо уваги приділяють впровадженню системи охорони праці, профілактичних заходів із створення безпечних та нешкідливих умов праці на робочих місцях, які мали б попередити виробничий травматизм та професійну захворюваність, викликаних умовами праці. На наш погляд, потрібно кардинально змінювати ставлення до безпеки праці, як роботодавців, так і працівників. Адже проведення профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань значно простіше і матеріально вигідніше, ніж витрати на лікування та відшкодування шкоди за втрачене життя.

 

Читайте також

Виходь на світло! Ризики та негативні наслідки незадекларованої праці для суб'єктів господарювання

Южноукраїнське міське відділення У ВД ФССУ в Миколаївській області

  Зміни в трудовому законодавстві під час воєнного стану Задекларована праці = трудов...

Охорона праці під час організації дистанційної (надомної) роботи

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

В умовах поширення коронавірусної інфекції та впровадження карантинного режиму на території України&...

Раціональне використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) при захворюванні на COVID-19

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Профілактичні заходи Інфікування SARS-CoV-2 відбувається контактним та крапельним шляхами. Повітр...

Заходи з профілактики інфекцій та інфекційний контроль під час надання медичної допомоги пацієнту, який підлягає визначенню випадку COVID-19

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Заходи з профілактики інфекцій здійснюються працівниками охорони здоров'я (медичними працівникам...

Проведення медичних оглядів

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний за власні кошти забезпечити фінансування та орг...