Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Профілактика невиробничого (побутового) травматизму
AA

Профілактика невиробничого (побутового) травматизму

Часто у побуті люди користуються електроприладами, нехтуючи правилами безпеки, що призводить до невиробничого травматизму – порізів, травмування кінцівок, потрапляння сторонніх предметів у очі.

Аналізуючи випадки невиробничого травматизму які трапилися в Южноукраїнській міській громаді за 2023 рік, таких випадків трапилося 276 що складає 40 відсотків від загальної кількості випадків, та займає друге місце після падінь.

Одним з найбільш затребуваних електроінструментів є кутова шліфувальна машина або, як її називають в побуті, «болгарка» - це найпоширеніший інструмент і в побуті, і професійній діяльності. Застосовується інструмент як для різання, так і шліфування металу, бетону, кераміки та т.д. Але при всій простоті та універсальності представленого пристрою, він може бути досить небезпечним, якщо не дотримуватися правил техніки безпеки. Важливо пам'ятати: правила користування болгаркою написані людьми, які вже мають величезний досвід експлуатації представленого інструменту. Не варто їх ігнорувати, тим більше якщо ви новачок в роботі з КШМ.

Правила безпечної роботи

Існує ряд обов'язкових заходів безпеки, запропонованих з охорони праці. Для повноцінної та безпечної роботи важливо дотримуватися кількох простих пунктів:

  1. Не забувайте використовувати окуляри, захисний одяг, взуття із закритим верхом та інші засоби захисту під час роботи з болгаркою.
  2. Заздалегідь готуйте робоче місце. У робочій зоні не повинно бути сторонніх предметів, які можуть перешкодити безпечній і правильній роботі.
  3. Поблизу з місцем проведення робіт не повинно бути легкозаймистих матеріалів.
  4. Розташовуйте інструмент таким чином, щоб він знаходився в стороні від вас. Якщо диск розкришиться в процесі роботи, його осколки пролетять мимо.
  5. Диск болгарки обов'язково має бути накритий захисним кожухом.
  6. Не слід тиснути на диск у процесі роботи. Достатньо просто міцно утримувати інструмент, спрямовуючи його в потрібний бік.
  7. Не вмикайте інструмент, якщо диск застряг у стовбурі.
  8. Різ металевого профілю слід виконувати в місцях з мінімальним перетином.
  9. Різ керамічної плитки, бетону або цегли завжди супроводжується великою кількістю пилу. Для захисту органів дихання використовуйте респіратор.
  10. Бетон і стіни слід різати вкрай акуратно, оскільки всередині можуть бути приховані кабелі, труби або арматура. Вони можуть стати причиною різкої зупинки диска.
  11. Щоб інструмент прослужив довше і не викликав складнощів під час наступного запуску, його потрібно зберігати диском вгору.

Тепер про ці правила докладніше. Без кожуха працювати болгаркою не можна. При цьому кожух має бути призначений для використання з конкретним видом оснастки. Наприклад, деякі види насадок-тарілок штатним кожухом не перекривається (диск частково виступає), тому в парі з ним застосовуватися не можуть.

Перед тим як включити кутову шліфувальну машину в розетку обов'язково перевіряйте її справність. Також дивіться і на цілісність захисного кожуха, і на його правильне розташування. В жодному разі не працюйте з пошкодженим диском, це призводить до його саморуйнування, в результаті чого виникає велика ймовірність отримання травм, осколками диска, що розлітаються.

Звертайте увагу і на електрошнури (інструменту і подовжувача), якщо працюєте з мережевою болгаркою. Дріт не повинен заважати в процесі та повинен знаходитися на безпечній відстані від відрізного диска, при цьому ви повинні мати можливість в будь-який момент висмикнути його з розетки. У цьому плані набагато зручніше акумуляторні болгарки. Вони більш мобільні, безпечні в експлуатації, не потребують додаткового підключення до електромережі.

З погляду техніки безпеки болгарка повинна крутитися убік за годинниковою стрілкою – якщо погляд повернути на відкритий бік диска.

Наступні правила безпеки при роботі з болгаркою: ні в якому разі не користуйтеся інструментом без захисних окулярів або маски. Всупереч наявності у сучасних КШМ спеціального кожуха, уберегти від абразивних частинок на всі 100% він не зможе. Небезпека ж в тому, що при роботі з будь-яким матеріалом вилітають абразивні частинки, які при попаданні в очне яблуко можуть назавжди позбавити вас зору. Тому фахівці рекомендують використовувати по можливості захисну маску для обличчя та очей, якщо ж такої немає, використовуйте захисні окуляри.

Безпечна робота з болгаркою передбачає правильне використання інструменту, згідно з інструкцією. На жаль, в цьому випадку багато людей ігнорують рекомендації, що призводить до серйозних травм. Головне правило, про яке важливо пам'ятати: різати рекомендується іскрами на себе, так щоб іскри не попадали безпосередньо на людину (траєкторія їх вильоту повинна бути повз майстра).

Якщо різання проводиться іскрами від себе, то в разі заклинювання диска болгарку відкине убік оператора, а за умови обертання диска з дуже високою швидкістю, ви ризикуєте отримати важкі травми, аж до несумісних з життям. Також завжди враховуйте рекомендації та правила в інструкцію до інструменту, де вказано як правильно працювати болгаркою перед тим, як приступити до її експлуатації.

Для роботи болгаркою завжди використовуйте спецодяг. Врахуйте, що при різанні летітимуть і іскри, і різні абразивні частинки, які можуть пошкодити звичайний одяг. А тому найкраще вибирати спеціальні комбінезони з вогнетривким покриттям. Для захисту рук використовуйте рукавиці. Крім того, вони допомагають надійніше і краще утримувати інструмент. Але важливо розуміти, якщо ви використовуєте їх, уникайте в'язаних, текстильних моделей, через те, що будь-яка нитка може привести до того, що вона потрапить на диск або шпиндель болгарки та приведе до заклинювання і травми. Це ж правило належить до одягу з тієї ж причини. Вона не повинна бути в'язаною, текстильною. Ще одна важлива порада, готуйте приміщення, в якому працюєте. Прибирайте займисті елементи із зони роботи болгарки, іскри що летять можуть привести до пожежонебезпечних ситуацій. Також поруч завжди повинна бути вода або вогнегасник. Коли працюєте з болгаркою, поруч може перебувати тільки помічник, інші повинні відійти на безпечну відстань.

Серед помилок слід виділити найголовнішу – використання болгарки в нетверезому стані або під дією психотропних препаратів. Що категорично заборонено.

Також не потрібно поспішати, залишати інструмент включеним в мережу або відкладати в сторону відразу після відключення – спочатку потрібно дочекатися зупинки диска.

Читайте також

Інформація про стан виконання Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в Южноукраїнській міській територіальній громаді на 2022-2024 роки

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

З метою реалізації комплексу заходів щодо зниження рівня виробничого травматизму і професійної захво...

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...