AA

Профілактика гострих кишкових інфекцій та отруєнь в період літнього  відпочинку

Щорічно в Україні реєструються інфекційні кишкові захворювання, які пов’язані з харчуванням в період літнього відпочинку (поодинокі, групові захворювання, спалахи). Причиною виникнення захворювань може стати недодержання санітарних вимог підприємцями, організаціями при організації харчування, водопостачання, видалення сміття, тощо.

В окремих випадках в зараженні винні самі  відпочиваючи:  -  придбання продуктів (частіше морепродуктів та ласощів) у приватних осіб на ринках, пляжах, в невстановлених місцях, - недотримання правил збереження продуктів, що швидко псуються, - недотримання правил особистої гігієни, - недодержання правил при купанні, при використання води для миття, тощо.  У липні цього року в місті у результаті таких порушень у період відпочинку захворіло 5 чоловік.  

Що потрібно знати для того, щоби знизити ризик зараження в період літнього відпочинку:

  • Не купувати в неустановлених місцях (особливо на пляжах)  виготовлених у домашніх умовах морепродуктів, раків, солоної, в`яленої, копченої риби,  солодких виробів, напоїв, тощо.
  • Не брати з собою на пляж, інші місця відпочинку продукти, що швидко псуються - вже через годину находження без холодильнику мікроби в них розмножуються в десятки разів.
  • Зберігати продукти, що швидко псуються, в місці проживання тільки у холодильнику.
  • Овочі, фрукти, ягоди, кавуни, дині  необхідно покупати свіжими, не в’ялими, у місцях дозволеної торгівлі. Не рекомендується покупати продукти, що продаються вдовж трас, доріг. Перед вживанням їх необхідно ретельно помити питною водою.
  • Не пити сиру воду з мереж водопостачання, з колодязів, каптажів,  тощо у місцях відпочинку.
  • Не вживати продуктів з сумлінною якістю, з вичерпаним терміном реалізації, тощо
  •  Купувати продукти бажано у магазинах при наявності в них працюючого холодильного обладнання, кондиціонерів, тощо.
  • Перед прийманням їжі обов’язково помити руки з милом або обробити вологою (бажано з дезінфектантом) серветкою. 
  • Необхідно берегти харчові продукти, напої від мух.
  • Необхідно наглядати за дітьми при купанні на мілководді, щоб вода не потрапляла їм в рот.
  • Неможна купатись у брудної воді. Якщо на пляжу встановлено обмеження або заборону купання, необхідно дотримуватись правил, що рекомендуються адміністрацією пляжу.
  • Після приходу з моря, річки  необхідно прийняти душ та ретельно помити руки.

 

 

Читайте також

Кліщі - наші вороги

Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

Миколаївська область вважається небезпечної щодо захворювань, яки передаються через кліщів - кліщови...

Сезонні кишкові захворювання

Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

У нашому місті з середини серпня почалося зростання гострих кишкових інфекційних захворювань. Орієнт...

Рекомендації для керівників підприємств, установ, організацій щодо заходів на  епідемічний сезон грипу та ГРВІ  2018 – 2019 рр.

Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

В епідсезон  2017-18 рр. захворюваність на ГРВІ та грип у цілому знаходилась на низькому р...

Отруєння грибами

Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

Щорічно споживання грибів призводить до тяжких отруєнь,які іноді закінчуються трагічно та призводить...

Що потрібно знати про СКАЗ

Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

Сказ – це гостре інфекційне захворювання, яке постійно поширюється територією України. Хворіют...

Вбережи себе від туберкульозу!

Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається Всесвітній день...