Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Приїзд поліції на виклик домашнього насильства: рекомендовані дії для постраждалої особи
AA

Приїзд поліції на виклик домашнього насильства: рекомендовані дії для постраждалої особи

Про кожен факт домашнього насильства важливо повідомляти до поліції, яка уповноважена реагувати на випадки домашнього насильства та надавати підтримку постраждалій особі.

Коли поліція приїжджає на виклик домашнього насильства, рекомендуємо постраждалій особі дотримуватись наступних дій, що допоможуть захистити себе, отримати необхідну інформацію та зібрати важливі докази:

  • Розповідь про випадок насильства має бути без присутності кривдника. Кривдник може чинити психологічний вплив на постраждалу особу, тому бажано спілкуватись із поліцією окремо.
  • Якщо свідком домашнього насильства стали дитина, обов'язково потрібно про це повідомити поліції, яка має належним чином це зафіксувати. Пам’ятайте: відповідно до законодавства батьки зобов’язані вчинювати активні дії щодо захисту своїх дітей.
  • Окрім усної заяви про вчинення насильства, важливо подати письмову заяву та написати детальні пояснення. У детальних поясненнях максимально викладіть обставини вчинення домашнього насильства. Постраждала особа може викласти у поясненнях всю інформацію, яку вважає за потрібне.
  • Поліцейський може винести кривдникові терміновий заборонний припис, максимальний термін якого складає 10 днів. Важливо звернути увагу поліцейського, що бажано, щоб терміновий заборонний припис було винесено на максимальний термін. У подальшому, якщо кривдник порушить винесений терміновий заборонний припис, постраждалій особі важливо зафіксувати відповідне порушення та негайно повідомити про це до поліції.
  • Якщо постраждала особа відчуває, що їй та дитині (за наявності) буде більш безпечніше у іншому місці, ніж залишитись у місці спільного проживання з кривдником, важливо запитати у поліцейських про наявні спеціалізовані заклади для постраждалих осіб у громаді. Поліція може надати допомогу щодо доправлення до таких закладів.
  • Якщо ви відчуваєте, що вам потрібна психологічна підтримка, важливо запитати у поліцейських телефони мобільної бригади соціально-психологічної допомоги та попросити викликати бригаду або зробіть це самостійно.
  • Якщо ви відчуваєте, що вам необхідна медична допомога, важливо про це сказати поліцейським, які можуть так само викликати бригаду медичної допомоги або зробіть це самостійно.
  • Важливо запитати у поліцейських, які права має постраждала особа та які органи і служби їх надають. Зокрема, уточніть телефони та адреси місцевих органів та служб, що працюють з випадками домашнього насильства, зокрема: органу місцевого самоврядування, центру соціальних служб, служби у справах дітей, місцевого центру надання безоплатної вторинної правничої допомоги.
  • Важливо запитати та записати прізвища, ім’я та звання поліцейських, які приїхали на виклик, а так само уточнити яким чином можна зв’язатись із дільничним офіцером поліції та ювенальним поліцейським (якщо є постраждала дитина) або з поліцейським офіцером громади.

Якщо Ви або Ваші знайомі постраждали від домашнього насильства, то звертайтеся за наступними телефонами «гарячих ліній» у Южноукраїнській міській територіальній громаді:

  • Управління соціального захисту населення – (05136) 5-55-17, 5-55-27
  • Южноукраїнського міського центру соціальних служб - (05136) 5 51 81
  • Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги - (05136) 59624, 0505549805
  • «Денний центр соціально-психологічної допомоги» - (05136) 54512, 0979712631
  • Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги - (05136) 5-55-08.

Пам’ятайте про ці рекомендації або надайте інформацію тим,

кому вона може бути необхідна!

Бережіть себе!

 

Читайте також

Інформація про стан виконання Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в Южноукраїнській міській територіальній громаді на 2022-2024 роки

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

З метою реалізації комплексу заходів щодо зниження рівня виробничого травматизму і професійної захво...

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...