Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Правила перевезення домашніх тварин авіаційним, автомобільним, залізничним, морським та річковим транспортом
AA

Правила перевезення домашніх тварин авіаційним, автомобільним, залізничним, морським та річковим транспортом

Загальні правила перевезення тварин врегульовані «Правилами транспортування тварин», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 р. № 1402 (далі - Правила). Цей нормативно-правовий акт встановлює основні положення перевезення домашніх, диких та свійських тварин. В той же час, перевізники, можуть встановлювати свої додаткові вимоги стосовно перевезення тварин в межах вказаних Правил.

Також, при перевезенні тварин, чи встановленні власних правил перевезення тварин, необхідно користуватись Законами України «Про захист тварин від жорстокого поводження», "Про ветеринарну медицину""Про  захист  населення  від  інфекційних хвороб"та  іншими нормативно-правовими актами.

Загальні правила перевезення тварин

           Тварини, яких планується перевезти, перед завантаженням до спеціального транспортного засобу підлягають огляду спеціалістом у галузі ветеринарної медицини з метою підтвердження їх придатності до перевезення.

Не придатними для перевезення є:

-  тварини, які під час руху відчувають біль або не можуть самостійно рухатися;

-  цуценята та кошенята віком до 56 днів, крім випадків, коли вони перевозяться разом з матір’ю;

-  самки під час останнього періоду вагітності (остання десята частина загального строку вагітності);

-  новонароджені тварини з незагоєним пуповинням;

- тварини, що мають тяжке відкрите поранення або випадіння органів;

Хворі або травмовані тварини вважаються придатними для перевезення, якщо вони:

- мають незначні ушкодження або хворобу, що не спричиняє їм додаткових страждань під час перевезення. При цьому питання щодо придатності тварин до перевезення вирішується за рекомендацією спеціаліста у галузі ветеринарної медицини;

- перевозяться в рамках виконання науково-дослідних програм у разі, коли ушкодження або хвороба передбачено такою програмою;

- перевозяться з метою лікування або діагностики.

При перевезенні тварин, особа, що її супроводжує зобов’язана мати при собі довідку від ветеринара, що підтверджує стан її здоров’я. Також тварина повинна бути чистою та охайною.

Дрібні тварини перевозяться у відповідних засобах перевезення із суцільним щільним дном, що можуть розташовуватися у кілька ярусів.Собак і котів, що перевозяться, необхідно годувати і напувати з інтервалами, що не перевищують відповідно 24 і вісім годин.

У разі виявлення під час перевезення факту захворювання або загибелі тварин супроводжуюча особа зобов’язана негайно повідомити про це перевізникові для забезпечення ізоляції тварин, що захворіли або загинули, в окремому відсіку транспортного засобу та викликати спеціаліста у галузі ветеринарної медицини для проведення огляду тварин у найближчому місці зупинки (станція, порт, аеропорт тощо)

У разі вивезення тварин закордон, необхідно врахувати особливості законодавства країн, територію котрих Ви будете перетинати.

Особливості перевезення тварин залізничним транспортом.

Як вже було вказано раніше, перевізники можуть встановлювати свої особливі правила перевезення тварин, що не виходять за рамки Правил. Затверджені Укрзалізницею можна проглянути, натиснувши тут.

Оплата за перевезення великих собак, дрібних кімнатних тварин та кімнатних декоративних птахів пасажирами в пасажирських вагонах, а також у багажних вагонах пасажирських поїздів, свійської птиці у загальних вагонах місцевих поїздів та регіональних поїздів сплачується за особину чи місце як за 20 кг багажу незалежно від наявності ручної поклажі.

Великі і малі собаки (крім однієї особини), кімнатні тварини, кімнатні декоративні птахи та свійська птиця (крім одного ящика, корзини чи клітки) перевозяться за додатково придбаним квитком, що становить половину вартості проїзду дорослого пасажира.

Перевезення собак-супровідників, що супроводжують інвалідів-сліпих, не оплачується.

Оформлення перевезення здійснюється багажною квитанцією з написом на лицьовому боці «Багаж на руках пасажира» або квитанцією за формою ЛУ-12а чи перевізним документом, оформленим електронним способом, окремо для великого собаки чи місця ручної поклажі (ящика, корзини, клітки).

Перевезення собак незалежно від розміру при собі у купе пасажирського чи швидкого поїзда, у тому числі собак-супровідників сліпих, дозволяється лише в купейному вагоні за умови викупу пасажиром всіх місць купе. Великі собаки (вищі 45 см, не більше одного) перевозяться у намордниках на ланцюжках або ремінних прив'язках, малі собаки - в ящиках, корзинах, клітках (не більше двох особин).

У плацкартних вагонах нічних швидких та пасажирських поїздів, вагонах 2-го класу поїздів "Регіональний експрес", Інтерсіті та Інтерсіті+ кімнатні тварини не більше двох особин (малі собаки, коти тощо) перевозяться в ящиках, корзинах, клітках або контейнерах із водонепроникним абсорбуючим дном (не більше одного місця ручної поклажі), які розміщуються на місцях, призначених для ручної поклажі, на руках у пасажира або під місцями для сидіння.

У регіональних поїздах великі собаки перевозяться у крайніх тамбурах першого і останнього вагонів під наглядом супровідника, а малі собаки розміщуються під місцями для сидіння в ящиках, корзинах, клітках (не більше двох особин).

Дрібні кімнатні тварини (крім собак) та кімнатні декоративні птахи перевозяться у всіх типах вагонів незалежно від наявності ручної поклажі і повинні бути поміщені в ящики, корзини, клітки (не більше одного місця ручної поклажі) й вільно розміщатися на місцях, відведених для ручної поклажі.

Наявність оформленого належним чином ветеринарного документа для собак, дрібних кімнатних тварин та кімнатних декоративних птахів є обов'язковим.

Пасажир - супровідник тварин повинен сам турбуватись про них: годувати, поїти та прибирати за ними, упереджувати порушення санітарно-гігієнічних умов.

Згідно з Угодою між залізничними адміністраціями держав-учасниць співдружності незалежних держав, Грузії, Латвійської, Литовської Республіки, Естонської Республіки про особливості застосування окремих норм угоди про міжнародне пасажирське сполучення перевезення тварин при собі у вагонах забороняється, крім кімнатних тварин (собак, котів, птахів) при наявності відповідних ветеринарних документів.

Перевезення кімнатних тварин (собак, котів, птахів) допускається в окремому купе купейного вагона не більше двох тварин. При цьому пасажир повинен оплатити вартість проїзних документів за загальним тарифом по кількості незайнятих місць в купе.

Додаткова оплата за перевезення кімнатних тварин не стягується.

За відсутності в перевізника можливості надати окреме купе для перевезення тварин таке перевезення не допускається.

Кімнатні тварини (собаки, коти, птахи) повинні бути розміщенні в ящиках, корзинах, клітках та вільно розташовуватися на місцях, відведених для перевезення ручної поклажі.

Собаки, які не розміщенні в спеціальний тарі, повинні мати намордник та бути прив’язані на ланцюжку.

Пасажирам-сліпим дозволяється перевозити з собою собак-поводирів у загальних та плацкартних вагонах без додаткової оплати. При перевезенні собак-поводирів в одному купе купейного вагона пасажир зобов’язаний оплатити вартість проїзних документів за повним тарифом по кількості місць у купе.

Особливості перевезення тварин авіаційним транспортом.

Більшість авіаперевізників мають доволі схожі правила перевезення домашніх тварин, тому цей вид транспортування тварин розглянемо на прикладі «Міжнародної авіакомпанії України», з чиїми нормативними вимогами можна ознайомитись, натиснувши на посилання.

Для здійснення перевезення пасажир зобов'язаний забезпечити наявність нижчеперелічених документів:

- дозвіл на вивіз, ввезення або транзит тварини для відповідної країни (в разі вивезення за кордон);

- дійсну медичну довідку, свідоцтво про вакцинацію та інші документи, що вимагаються спеціалізованими службами по дотриманню санітарних та карантинних правил у країнах вивозу, ввозу або транзиту.

Перевезення домашніх тварин можливе лише у супроводі повнолітніх пасажирів за попереднім погодженням з перевізником.

Тварини, вага яких включно з контейнером перевищує 32 кг (70 lb), повинні перевозитися виключно в якості вантажу.

Загальна вага тварини і контейнера ніколи не включається в норму безкоштовного провозу багажу. Перевезення тварин (окрім службових тварин) завжди підлягає оплаті згідно з діючими тарифами.

При перевезенні тварини у салоні літака, тварина має бути чиста, здорова, поміщена у спеціальний контейнер, захищений від проникнення рідин та запахів (допускається перевезення тварин у м’яких корзинах, дорожніх сумках, що спеціально призначені для перевезення дрібних тварин у салоні літака).

Загальна вага контейнера з твариною не повинна перевищувати 8 кг.

Розміри контейнера не повинні перевищувати 115 см за сумою 3-х вимірів (55 х 40 х 20 см).Тварина в контейнері повинна мати можливість стояти, вільно повертатися та лежати.Дозволяється перевезення в одному контейнері не більше двох тварин за умови, що вони мирно співіснують, та не перевищені встановлені норми щодо ваги (8 кг, включаючи вагу контейнера) і розмірів контейнера (сума 3-х вимірів = 115 см). Спільне перевезення котів і собак в одному контейнері не дозволяється.Контейнер має перевозитись під наглядом його власника на руках або під сидінням переднього крісла. Не допускається перевезення контейнера на сидінні крісла.Пасажир може перевозити не більше одного контейнера з твариною.

Під час рейсу забороняється виймати/випускати тварину з контейнера під час посадки, польоту і висадки.

В разі недотримання хоча б однієї з вимог, перевізник має право відмовити у прийнятті тварини на борт літака.

Перевезення службових тварин здійснюється безкоштовно без обмеження у вазі та розмірах за таких умов:

- перевезення службової тварини у салоні літака слід обов'язково заздалегідь узгодити з перевізником.

- тварини, що приймаються до перевезення, повинні бути чисті та здорові.

- службові собаки повинні мати нашийники, повідки та намордники, службові коти – нашийники та повідки.

На вимогу перевізника повинні бути надані документи, що підтверджують навченість собаки виконувати функції супроводу, а також необхідність у такому супроводі для пасажира, який звернувся з відповідним запитом.

 У випадку перевезення тварини, що виконує функції емоційної підтримки, Вам необхідно надати відповідне підтвердження від лікаря про те, що Ви потребуєте супроводу такої тварини.

Якщо Ви перевозите тварин в контейнері, то  повинен застосовуватись стандартний контейнер (клітка), що відповідає таким вимогам:

- має розміри, що дозволяють тварині стояти, вільно повертатися та лежати природним чином;

- чистий, захищений від протікання, втечі тварини та роздряпування кігтями;

- зручний для транспортування, завантаження/розвантаження, годування тварини, очищення;

- забезпечує достатню вентиляцію щонайменше з трьох боків.

Забороняється перевезення тварин у контейнерах, виготовлених власноруч.

Допускається перевезення в одному контейнері максимум 4 тварини одного виду за умови, що загальна вага контейнеру разом з тваринами не перевищує 32 кг і кожна тварина має можливість стояти, вільно повертатися та лежати природнім чином.

Пасажир повинен самостійно забезпечити корм та воду, необхідні для харчування тварини впродовж усього маршруту слідування.

Варто зауважити, що деякі країни допускають ввезення тварин лише в окремих контейнерах в якості вантажу.

Особливості перевезення тварин автомобільним транспортом

У разі перевезення домашніх тварин автомобільним транспортом у салоні транспортного засобу допускається перевозити дрібних тварин у кошиках, сумках із суцільним дном, птахів у клітках, собак у намордниках за наявності повідка, за умови, що тварини не забруднюють салон та речі пасажирів і розташовуються на підлозі, а за наявності підстилки - на сидінні). Головне, про що не варто забувати, що домашній улюбленець не повинен заважати водію кермувати.

Що стосується громадського транспорту, то заборони на перевезення тварин в автобусах чи таксі немає. Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту" вказує на те, що перевезення домашніх тварин здійснюється на основі чинного законодавства. А оскільки додаткових законів, що регулюють вказане питання немає, то ми знову керуємось загальними Правилами та правилами, затвердженими перевізниками, більшість з котрих погоджується перевозити тварин за окрему плату при дотриманні умов, вказаних вище.

Пасажири автобусного транспорту мають право безплатно перевозити з собою дрібних звірів та птахів у клітках домашніх тварин (собак, котів) за плату, встановлену перевізниками, а при посадці надати ветеринарне свідоцтво. Інформацію про вартість перевезення та додаткові умови Ви можете отримати безпосередньо у перевізника.

Продовжуючи тему громадського транспорту, Правила користування метрополітеном передбачають безоплатне право пасажира перевозити дрібних тварин у клітках. Про більш великих тварин не говориться нічого, проте, як показує практика, іноді скористатись послугами «підземки» можна і в супроводі собак, якщо ті на міцному повідку та в наморднику.

Телефон всеукраїнського контактного центру системи безоплатної правової допомоги:

0 800 213 103

Дзвінки зі стаціонарних телефонів в межах України на цей номер – безкоштовні, з мобільних телефонів – за тарифами оператора зв’язку.

Контакти місцевих центрів надання безоплатної правової допомоги та бюро (адреси та контактні телефони) - на сайті

ttp://legalaid.gov.ua/ua/local-centres

Южноукраїнське бюро правової допомоги, вул. Дружби народів, 23 «Чайка», І поверх, каб. №14.

(05136) 5-55-08

 

Читайте також

Де родинам загиблих захисників і захисниць України отримати безоплатно допомогу юриста чи адвоката

Координаційний центр з надання правничої допомоги

Родичі загиблих ветеранів війни, Захисників і Захисниць України можуть потребувати допомоги у розв&r...

Постраждалі від домашнього насильства можуть отримати безоплатно послуги юриста чи адвоката: куди звертатися

Координаційний центр з надання правничої допомоги

Особи, які постраждали від домашнього насильства, мають право отримати безоплатно послуги юриста чи...

Діти з 14 років можуть самостійно звертатися по допомогу до юристів з питань позбавлення батьківських прав

Координаційний центр з надання правової допомоги

Батьки зобов’язані піклуватися про своїх дітей. Але що робити, коли вони не виконують свої обо...

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр

Сектор «Южноукраїнське бюро правової допомоги»

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-цент...

Оголошено конкурсний відбір медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Сектор «Южноукраїнське бюро правової допомоги»

Оголошено конкурсний відбір медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної пра...

Потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості в умовах війни можуть отримати безоплатно допомогу адвоката

Южноукраїнське бюро правової допомоги

Наголошуємо, що сексуальним насильством під час війни є не лише зґвалтування. Сексуальним насильс...

Консультаційний центр Південного регіону координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими у м.Миколаїв (Миколаїв, Одеса, Херсон)

Южноукраїнське бюро правової допомоги

Координатором Консультаційного центру є Ганна Замазєєва. На сьогодні головна мета роботи Центру &...