Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Правила безпеки під час виконання робіт з обрізання дерев
AA

Правила безпеки під час виконання робіт з обрізання дерев

Навесні чи в іншу пору  року виникає потреба прочищати  дерева, або звалювати старі дерева, які створюють небезпеку для людей у населених пунктах.

В Южноукраїнській міській громаді на сьогоднішні день проводиться активна робота в даному напрямку. З метою недопущення травмування під час виконання робіт безпосередніх виконавців робіт, керівників робіт а також громадян громади слід суворо дотримуватися правил безпеки.

Роботи з охорони праці під час видалення  дерев,  гілок, кущів, корчування пеньків у населених пунктах України повинні бути організовані відповідно до Закону України  "Про охорону праці" ( 2694-12 ), Правил охорони праці під час проведення робіт з видалення  дерев і пеньків у населених пунктах України та інших нормативно-технічних документів з питань безпеки праці.

Як показує практика, під час таких робіт працівники виконують роботу на висоті з робочої платформи, автовишки без захисних касок та запобіжних поясів, спецодягу, місця робіт не огороджують попереджувальними  знаками, за виконанням роботи можуть спостерігати сторонні люди.

Найбільшу небезпеку становлять зони можливого падіння сухих дерев, гілок та інших частин дерев (крона, стовбур тощо). Небезпека може бути пов’язана з несприятливими природними та виробничими факторами: зовнішніми метеорологічними чинниками (вітер, опади, гроза, ожеледь, що зависла на деревах); наявність ліній електропередач розташованих на незначній відстані від дерева, на якому виконуються роботи з обрізання; складні рельєфні місцевості (круті схили, осипи, обвали, водостоки тощо) провокують самовільне падіння дерев.

До  роботи з видалення дерев, обрізання гілок, кущів, корчування пеньків допускаються особи, що досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження, ознайомлені з вимогами індивідуальної гігієни та  виробничої санітарії, мають відповідну спеціальну підготовку і атестовані на знання цих Правил.

Перед початком роботи з видалення дерев і пеньків кожний працівник повинен пройти індивідуальний первинний інструктаж на робочому місці з демонстрацією безпечних методів і прийомів роботи. У ході проведення первинного інструктажу на робочому місці необхідно ознайомити  працівників з організацією праці, улаштування устаткування, що використовується, основними небезпечними зонами, призначенням   індивідуальних   колективних засобів захисту і правилами користування ними.

Працівники   мають   бути  також  проінструктовані  з  питань пожежної безпеки та електробезпеки.

Кожен працівник має дбати про свою власну безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я осіб, на яких можуть вплинути його дії чи помилки під час роботи.

Якщо в межах небезпечної зони розміщено житлові будинки, установи та інші споруди, в яких перебувають люди, необхідно:

1) заборонити відкривати двері, вікна, виходити на балкони з боку проведення робіт на поверхах, що розташовані нижче горизонтальної проекції спилюваного дерева;

2) припинити вхід і вихід людей у вхідні двері, розташовані з боку спилюваного дерева;

3) заборонити  під  час  спилювання  дерев  збирати  сучки та обрізки стовбурів стороннім особам.

Якщо у зоні проведення робіт прокладено дорожні та інші транспортні магістралі, рух по них у період проведення робіт необхідно припинити  за узгодженням з відповідними органами і встановити дорожні та сигнальні знаки і огородження за ГОСТом 23407-78.

За умови розміщення у межах небезпечної зони споруд, що можуть бути пошкоджені (оранжереї, кіоски, павільйони), на час проведення робіт з них необхідно евакуювати людей.

Шановні жителі Южноукраїнської міської територіальної громади!

Будьте обережні, не заходьте за огороджені стрічками території, де виконуються роботи з видалення  дерев, гілок, кущів, корчування пеньків!

Джерело: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0457-95#Textdf/obriz_derev.pdf

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...