Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Південноукраїнська АЕС: чергова переоцінка безпеки
AA

Південноукраїнська АЕС: чергова переоцінка безпеки

За час війни енергетична система України зазнала серйозних втрат. Унаслідок масованих ракетних ударів пошкоджені електростанції, високовольтні лінії електропередачі, розподільні й трансформаторні підстанції, інше важливе обладнання. Зіпсована інфраструктура потребує великих вкладень для відновлення. Кожен об’єкт енергетики сьогодні на вагу золота для країни. Південноукраїнські атомники, попри складну військову ситуацію, продовжують реалізовувати державні плани з продовження терміну служби ядерних реакторів. В умовах обмежених фінансових ресурсів такі економічно виправдані кроки мають надважливе значення для підтримання соціально-економічного сектору України, стабілізації енергопостачання.

Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) готує рішення щодо можливості продовження експлуатації енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС (ПАЕС) ще на 10 років. Перший мільйонник станції був уведений в експлуатацію у 1982 році. За свою історію він виробив понад 239 мільярдів кіловат-годин електроенергії. Ліцензію Держатомрегулювання на право довгострокової експлуатації енергоблок №1 отримав 2013 року.

Сьогодні, згідно з чинним законодавством, на ПАЕС триває чергова періодична оцінка безпеки мільйонника. Фахівці здійснили оцінку технічного стану реакторної установки,  обладнання першого контуру, парогенераторів, тепломеханічного устаткування, трубопровідних систем, кабелів, захисної оболонки, будівель і споруд, що містять системи, важливі для безпеки, резервної дизель-генераторної установки. Крім того, на АЕС виконано всі необхідні заходи з оцінки сейсмостійкості та програм управління старінням елементів і конструкцій. За результатами переоцінки безпеки встановлено, що ресурсний запас обладнання енергоблока достатній для його подальшої довготривалої експлуатації.

Перевірку повноти та достовірності відомостей щодо подальшої безпечної експлуатації енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС провели спеціалісти Держатомрегулювання України. За результатами комплексного інспекційного обстеження фахівці центрального органу влади, який реалізує державну політику у сфері ядерної та радіаційної безпеки, сформували акт, що підтверджує дані, викладені у звіті з періодичної переоцінки безпеки.

Остаточне рішення щодо подальшої експлуатації першого енергоблока ПАЕС має ухвалити Колегія Держатомрегулювання в листопаді 2023 року.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...