Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Перший енергоблок ПАЕС за показниками безпеки - один з кращих в Україні
AA

Перший енергоблок ПАЕС за показниками безпеки - один з кращих в Україні

Енергоблок № 1 Південноукраїнської АЕС за показниками безпеки - один з кращих в Україні, стверджують фахівці. Свого часу в процесі підготовки до продовження його довгострокової експлуатації для підвищення безпеки тут було впроваджено найбільшу кількість інновацій. З 2016 по 2020 рік на першому «мільйоннику» не зафіксовано жодної експлуатаційної події, констатують спеціалісти атомної станції. Вони зазначають також, що за останнє десятиріччя порівняно з попередніми періодами експлуатації загальна кількість подій на обладнанні енергетичного підприємства має тенденцію до зниження.

Усе ближче той день, коли Державна інспекція ядерного регулювання (ДІЯРУ) оголосить вердикт: чи буде енергоблок №1 працювати на енергетичних рівнях потужності наступні 10 років – до грудня 2033-го. Принаймні, попередньо, в серпні, після комплексного обстеження першого «мільйонника» експерти ДІЯРУ підтвердили його задовільний стан.

Наразі перший блок ВП ПАЕС перебуває на етапі довгострокової експлуатації, яка здійснюється відповідно до чинної ліцензії, виданої 2013 року. Передбачається, що в листопаді ДІЯРУ лише внесе до неї зміни в частині термінів експлуатації на енергетичних рівнях потужності.

«Слід зазначити, що з того моменту, коли строк експлуатації блока № 1 було продовжено вперше, колектив ПАЕС у режимі нон-стоп працював на перспективу, - підкреслює начальник служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації ВП ПАЕС Олександр ТАРАСОВ. - Поетапно наші фахівці реалізовували всі необхідні заходи для підвищення надійності та безпеки основного обладнання. Звісно, це вже був не такий великий обсяг робіт, який було виконано для попереднього продовження ресурсу, проте всі проведені на обладнанні реконструкції та модернізації детально вивчалися з урахуванням подальшої виробничої перспективи».

Все устаткування ядерної установки - сучасне та відповідає світовим стандартам і вимогам. Воно надійно відпрацювало вже 10 років і, на переконання атомників, наступне десятиріччя також зможе безпечно виробляти електроенергію, таку необхідну сьогодні. Це важливо саме зараз, коли в країні головною загрозою залишаються удари по критичній інфраструктурі, масштаб яких спрогнозувати важко. До того ж попереду на всіх чекає вкрай важка зима. І якою вона буде для вітчизняної енергосистеми, українського народу та промисловості, - передбачити ніхто не може. От і мають енергетики України, зокрема й південноукраїнські, бути готовими оперативно реагувати на всі виклики.

Нині завершується напружена робота з впровадження всіх обов'язкових заходів, необхідних для внесення змін до ліцензії на експлуатацію першого «мільйонника» в наступні роки. Сумнівів у тому, що все необхідне буде виконано у визначені терміни, в атомників Південноукраїнської АЕС немає. Шлях до цієї мети був нелегким, проте колектив підприємства має великий багаж досвіду не лише для безпечної експлуатації атомних енергетичних установок, а й для продовження їхнього ресурсу.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...