Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Особливості зарахування до страхового стажу періодів навчання до 1 січня 2004 року
AA

Особливості зарахування до страхового стажу періодів навчання до 1 січня 2004 року

Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (тобто до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше (стаття 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

До 01.01.2004 періоди навчання за денною формою здобуття освіти у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах (крім періоду навчання за денною формою здобуття освіти на підготовчих відділеннях у закладах вищої освіти), в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі зараховуються до стажу роботи (пункт “д” статті 56 Закону України “Про пенсійне забезпечення”).

Періоди навчання можуть зараховуватися до стажу роботи на підставі записів у трудовій книжці, якщо підставою для внесення записів до трудової книжки про зарахування на навчання та відрахування з навчання зазначено реквізити відповідних наказів або реквізити документа про освіту (диплом, свідоцтво тощо) – номер та дата видачі.

Водночас періоди навчання підтверджуються і дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання. Окрім того, для підтвердження періоду навчання за денною формою здобуття освіти приймаються довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального курсу або окремих його етапів (пункт 8 Порядку підтвердження наявного стажу роботи для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637).

Довідково

Навчальний курс – завершений період навчання студента протягом навчального року. Тривалість перебування студента на навчальному курсі включає час навчальних семестрів, підсумкового контролю та канікул. Початок і закінчення навчання студента на конкретному курсі оформляються відповідними (перевідними) наказами.

Читайте також

Оплата листка непрацездатності пільговикам - ветеранам війни в розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від тривалості набутого страхового стажу 

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до частини першої статті 17 Закону України “Про внесення змін до Закону України &ld...

Управителі багатоквартирних будинків та ОСББ можуть надавати Пенсійному фонду України відомості, необхідні для призначення субсидій та пільг, зручним способом

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Для призначення пільг, а також житлових субсидій за експериментальним проєктом управителі багатоквар...

Оформити пенсію онлайн за допомогою Дія.Підпису можна! Даємо покроковий алгоритм

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Для зручності людей, які бажають подати заяву на призначення пенсії, але не мають можливості отримат...

Надання деяких соціальних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

З метою реалізації права потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захво...