Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Небезпечна рослина амброзія полинолиста та методи боротьби з нею
AA

Небезпечна рослина амброзія полинолиста та методи боротьби з нею

Що таке амброзія полинолиста? Амброзія полинолиста належить до карантинних бур'янів, які наносять велику шкоду сільському господарству та здоров'ю людини.

Бур’ян заселяє сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки, пасовища, пустирі тощо.  Це однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий.  Кущ амброзії може давати по 30—40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті від 5 до 40 років.

Яка небезпека від розповсюдження амброзії? Вона надмірно висушує і виснажує ґрунти, витісняє культурні та дикорослі рослини. Це  справжній „зелений агресор”. Квітковий пилок амброзії шкідливий для здоров’я людини. Потрапляючи  в  органи  дихання, він викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла та призводить до приступів бронхіальної астми.

Які законодавчі норми порушує розповсюдження амброзії?

Пунктом 2.3. Правил благоустрою, забезпечення чистоти і порядку на території Южноукраїнської міської територіальної громади (далі – Правила) встановлено, що благоустрій та утримання земельної ділянки і прилеглої до неї території містять у собі в числі іншого - щоденне прибирання в літній період від піску, сміття і бур’янистої рослинності.

Хто має видаляти карантинний бур’ян?

Пункт 2.4. Правил визначає, що підприємства, установи, організації, незалежно від відомчої належності, громадяни, що мають  будинки на правах приватної власності, юридичні і фізичні особи зобов’язані вчасно виконувати прибирання прилеглих та закріплених за ними земельних ділянок (очищення від снігу, сміття та бруду, будівельного матеріалу /до бордюру чи обочини дороги/ косити і сапати бур’яни), дотримуватися чистоти і підтримувати порядок на всій території Южноукраїнської міської територіальної громади, утримувати в чистоті і порядку багатоквартирні житлові будинки й інші об’єкти соціального призначення, за що несуть відповідальність відповідно до законодавства, Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» (ст. 52 КУпАП «Невжиття заходів по боротьбі з бур’янами» передбачає штраф для громадян - від 340 до 1360 грн.).

Згідно зі статтею 22 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту" утримувати земельні ділянки та території в належному санітарному стані зобов’язані не тільки органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації, але й усі громадяни.

Тобто, боротьба з бур’янами, у тому числі амброзією полинолистою, – обов’язок кожного громадянина, підприємця, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та посадових осіб.

  Які існують методи боротьби з амброзією?

Найефективнішим є метод виривання рослини з коренем у травні – червні, коли корінь рослини ще слабкий та невеликий, немає алергенного пилку та незліченного насіння. Рослини з суцвіттями або насінням обов’язково спалюють або засипають шаром ґрунту не менше 30-40 см.

Найбільш розповсюдженим у зв’язку з доступністю та бюджетністю наразі є метод викошування амброзії. Він є ефективним у період з початку до середині липня, коли суцвіття бур’яну вже утворилися, але ще не розкрилися. Після цього викошування проводять ще два-три рази з проміжком у 3-4 тижня.

Для боротьби з амброзією в населених пунктах також використовують гербіциди. Для знищення бур’яну можна використовувати натрієву й амінну сіль (2-3 кг/га) в суміші з аміачною селітрою (10 кг/га) чи з сульфатом амонію.

Для знищення карантинного бур’яну на великих площах використовують злакові культури, засіваючи їх взиму або в кінці зими та використовуючи їх ранні сходи для пригнічення амброзії.

Южноукраїнська міська рада закликає всіх мешканців громади до плідної співпраці щодо знищення амброзії полинолистої на прибудинкових та відкритих ділянках.

Також звертаємось з проханням до керівників підприємств, організацій всіх форм власності, аграріїв та населення

проводити всі необхідні заходи для захисту та оздоровлення екологічного стану нашої громади.

 

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...