Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Населені пункти зони спостереження ЮУАЕС вкотре недоотримають кошти на компенсацію ризику проживання
AA

Населені пункти зони спостереження ЮУАЕС вкотре недоотримають кошти на компенсацію ризику проживання

Уряд визначив обсяг субвенцій для населених пунктів зон спостереження АЕС на поточний рік. Постановою №173 Кабінет Міністрів України від 3 березня внесено зміни до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зон спостереження, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2012 р. № 91.

НАЕК «Енергоатом» - експлуатуюча організація чотирьох діючих атомних електростанцій України - сплачує збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зон спостереження Запорізької, Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС, починаючи з 2010 року. Розмір збору складає 1% від обсягу реалізації електроенергії, що виробляється на вітчизняних АЕС за відповідний період (без урахування податку на додану вартість). Розподіл коштів між бюджетами областей, районів, міст та інших адміністративно-територіальних одиниць має виконуватися з урахуванням кількості населення, яке проживає в зоні спостереження, та пропорційно до обсягу виробленої на  АЕС товарної продукції.

У той час як Енергоатом у повному обсязі виконує свої зобов’язання з відрахування компенсаційного збору, органи місцевої влади отримують кошти, що значно менші ніж встановлено Законом України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку». Так, з моменту запровадження дії механізму оплати і використання коштів від збору (2010-2019 роки) сума перерахувань Енергоатома до спеціального фонду державного бюджету склала 2 млрд 708 млн грн. Водночас, за цей період органам місцевого самоврядування перераховано лише 1 млрд 66,9 млн грн, що в 2,5 разу менше, ніж передбачено чинним законодавством.

«Причиною недоотримання місцевими громадами більш ніж половини коштів, перерахованих Енергоатомом, стало прийняття Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28 грудня 2014 року № 79-VIII, яким збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення зон спостереження АЕС було віднесено до доходів загального фонду Державного бюджету України, без жодної гарантії отримання коштів громадами зон спостереження, - констатує начальник управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУАЕС Олександр Пелюх. – Виправити ситуацію могла б нова законодавча ініціатива. У разі ухвалення законопроєкту № 2526 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зон спостереження)» компенсаційні виплати місцевим громадам надходили б у повному обсязі. Сьогодні проєкт закону на стадії розгляду в комітетах Верховної Ради України».

А тим часом сума субвенції на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження Южно-Української АЕС, на 2020 рік, згідно з постановою Кабінету Міністрів, складає 31 млн 594 тис. грн. Їх планується спрямувати до бюджетів семи адміністративно-територіальних одиниць Миколаївщини. Зокрема:

обласний бюджет Миколаївської області отримає 9 млн 478 тис. грн,

районний бюджет Арбузинського району – 3 млн 289 тис. грн,

районний бюджет Братського району - 1 млн 664 тис. грн,

районний бюджет Вознесенського району - 2 млн 565 тис. грн,

районний бюджет Доманівського району - 3 млн 182 тис. грн,

районний бюджет Первомайського району - 690 тис. грн,

бюджет Вознесенської міської об’єднаної територіальної громади  - 5 млн 987 тис. грн,

бюджет м. Южноукраїнська - 4 млн 739 тис. грн.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...