Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Надміру виплачені кошти отриманих державних соціальних допомог які підлягають поверненню до державного бюджету
AA

Надміру виплачені кошти отриманих державних соціальних допомог які підлягають поверненню до державного бюджету

Звертаючись до органів соціального захисту населення за призначенням державних соціальних допомог  громадяни згідно діючого законодавства несуть відповідальність за подані відомості про джерела отриманих доходів та майновий стан, що вплинули або могли вплинути на право призначення державних соціальних допомог.

Якщо сім’єю приховано або навмисно подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинуло на встановлення права на призначення соціальної допомоги та визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, органи соціального захисту населення мають право вимагати повернення таких коштів, в тому числі і в судовому порядку.

Повернення бюджетних коштів проводиться у випадку:

а) виявлення подання громадянами  свідомо фальшивих документів, документів із недостовірними відомостями або приховання достовірних даних про доходи, майновий стан та інші обставини, що впливають на встановлення права на соціальну допомогу і визначення її розміру;

б) виявлення помилки у розрахунку розміру призначеної соціальної допомоги;

в) виявлення недостовірних відомостей про доходи, майновий стан тощо, що вплинули на встановлення права на соціальну допомогу і визначення її розміру, наданих юридичними особами або фізичним и особами – суб`єктами підприємницької діяльності.

У таких випадках орган соціального захисту населення вживає відповідні  заходи: припиняє чи перераховує надання державної соціальної допомоги; визначає обсяг надміру виплачених коштів та встановлює строки їх повернення залежно від матеріального стану сім`ї; доводить до відома одержувача допомоги  інформацію про припинення надання соціальної допомоги, обсяги надміру виплачених коштів та строки їх повернення; проводять щомісячні відрахування у розмірі 20%-25% новопризначеної допомоги до повного погашення заборгованості у разі прийняття органом соціального захисту населення відповідного рішення.

Якщо соціальної допомоги не призначенні на наступний термін, надміру нараховані кошти повертаються на підставі заяви одержувача допомоги  про їх добровільне повернення.

У разі не повернення надміру виплачених коштів добровільно в установлені строки, орган соціального захисту населення вирішує питання про їх стягнення в судовому порядку, з покладанням на одержувача допомоги судових витрат, та послуг Державної виконавчої служби.

Управлінням соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради (далі - управління) постійно проводиться верифікація – тобто опрацювання рекомендацій отриманих від державного підприємства «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України», та здійснюється перевірка надання державних соціальних допомог. За результатам верифікації та перевірок трапляються різноманітні випадки виявлення надміру виплачених державних коштів, які підлягають поверненню до державного бюджету.

Наприклад:

1) громадянка К звернулась до управління із заявою про призначення допомоги на дітей одиноким матерям на одного з дітей, подавши заяву та декларацію про майновий стан. При цьому внесла недостовірні відомості в декларацію щодо доходів членів сім’ї, а саме: її чоловіка, який працював згідно цивільно-правової угоди у попередньому періоді за який береться дохід для розрахунку допомоги. Після перевірки управлінням була перерахована вищезазначена допомог, в результаті були надміру виплачені кошти які підлягають поверненню до державного бюджету у сумі - 1672,56 грн;

2) Громадянка М звернулась до управління за призначенням допомоги  малозабезпеченим сім’ям. Вона не працювала, перебувала на обліку у міському центрі зайнятості як безробітна. Перебуваючи на обліку порушила діюче законодавство  щодо реєстрації, перереєстрації та ведення обліку осіб які шукають роботу. Та не повідомила про це особисто управління.

Виплата раніше призначеної  соціальної  допомоги припиняється в зв’язку з припиненням реєстрації  як  безробітної  особи. Таким чином допомога Громадянці М була припинена та проведений перерахунок, в результаті якого були надміру виплачені кошти, які підлягають поверненню до державного бюджету у сумі - 12150,32 грн;

3) Громадянка П в черговий раз звернулась до управління з заявою про призначення допомоги на дітей, які перебувають під опікою та піклуванням надавши довідки про доходи, які сплачуються на дитину, а саме: пенсії по втраті годувальника, стипендії. Під час перевірки управлінням було виявлено, що при попередньому зверненні за вищевказаним видом допомоги заявниця не надала відомості про навчання дитини у вищому навчальному закладі на денній формі навчання та отриманні нею стипендії, що призвело до перерахунку допомоги за попередній період, в результаті якого виникла переплата державних коштів, які підлягають поверненню до державного бюджету у сумі - 18628,20 грн.

Також трапляється багато інших випадків згідно яких громадянам нараховуються надміру виплачені кошти, такі як наявність у володінні більше одного транспортного засобу (навіть якщо він проданий за довіреністю і не переоформлений на себе новим власником), є друга квартира (будинок), здійснили купівлю протягом 12 місяців перед зверненням земельної ділянки, квартири(будинку), транспортного засобу  та інших товарів довгострокового вжитку, або оплатили (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних згідно із соціальною нормою житла та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування) на суму, яка на дату купівлі, оплати перевищує 50 тис. гривень. У результаті вищезазначеного отримані державні кошти в частковому або повному обсязі повертаються громадянами назад державі.

З початку 2023 року та по теперішній час управлінням було виявлено 15 осіб, які порушили діюче законодавство та не задекларували свої доходи та членів родини на загальну суму 68674,25 грн., з яких на сьогоднішній час повернуто 60,6 %.

Управлінням подано до суду дві позовні заяви про стягнення надміру нарахованих державних коштів, одна з яких на суму 1672,56 грн., судовий збір 2270,0 грн., друга на суму 10731,77 грн., судовий збір 2684,0 грн.  Дані позовні заяви на даний час знаходяться на розгляді Южноукраїнського міського суду. У разі ухвали позовних заяв на користь управління судові витрати та послуги Державної виконавчої служби будуть стягнені за рахунок громадян.

Мешканці Южноукраїнської територіальної громади здебільшого люди свідомі, та повертають надміру виплачені державні кошти самостійно, у добровільному порядку майже не доводячи управління соціального захисту населення до вирішення питання про їх стягнення у судовому порядку.

Але, шановні громадяни, звертаючись за призначенням усіх видів державних допомог не сподівайтеся на удачу,рано чи пізно вся інформація, яку Ви не зазначили буде виявлена, тому зазначайте у повному обсязі відомості про всі джерела отриманих Вами доходів та майновий стан і джерела доходів членів родини, а також про всі зміни які відбуваються у Вас та членів родини під час періоду отримання державних допомог з метою запобігання повернення Вами назад до державного бюджету надміру виплачених державних коштів.

 

Читайте також

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

До уваги військовослужбовців!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради інформує.   10.04.2...

Інформація про стан виконання Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в Южноукраїнській міській територіальній громаді на 2022-2024 роки

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

З метою реалізації комплексу заходів щодо зниження рівня виробничого травматизму і професійної захво...