Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українському енергокомплексі побували молоді інженери з Німеччини
AA

На Южно-Українському енергокомплексі побували молоді інженери з Німеччини

На Южно-Українському енергокомплексі 3 та 4 вересня побували молоді інженери з Німеччини. До складу делегації увійшли представники організації «Молоде покоління» Ядерного товариства (KTG*). Візит відбувся в рамках ознайомчої поїздки на Южно-Українську та Чорнобильську атомні станції.

У програмі дводенної екскурсії гостей - відвідини Южно-Української АЕС, Ташлицької ГАЕС і Олександрівської ГЕС, а також спілкування з фахівцями, які безпосередньо їх експлуатують. У машзалах діючих енергоблоків атомної станції та на повномасштабному тренажері блочного щита управління працівники енергокомплексу детально розповіли німецьким інженерам про пріоритети безпеки, екологічні та соціальні напрямки своєї діяльності.

Під час візиту гості цікавилися різними аспектами роботи трьох складових Южно-Українського енергетичного комплексу - від історії до реалізації постфукусімських заходів на блоках. Були питання про доцільність реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС і будівництва бризкальних басейнів, а також про умови експлуатації Ташлицького ставка-охолоджувача. Зокрема, чи не мілішає він і як фахівці АЕС вирішують проблеми з його підвищеним солевмістом і заростанням водоростями.

Представник KTG Себастьян Хан зазначив, що вражений тим, як у складі енергокомплексу в одній зв'язці працюють АЕС, ГЕС і ГАЕС. Він вважає, що для території, де розташовано підприємство, одночасна робота його трьох складових - дуже добра концепція розвитку. Проте для нього цікавою була тема ставка-охолоджувача. «За аналогічною темою я писав дипломну роботу. На німецьких атомних станціях немає таких ставків-охолоджувачів, там найчастіше використовують градирні. До того ж тут я вперше побачив і реактор ВВЕР. У нас теж є реактори в Німеччині, проте вони трохи іншого типу», - каже С.Хан.

У перебігу візиту представники німецької організації відвідали також інформцентр АЕС, де за круглим столом зустрілися з молодими фахівцями Южно-Українського енергокомплексу. Енергетики Німеччини та України порівняли діяльність двох громадських організацій - німецького «Молодого покоління» Ядерного товариства та Українського Ядерного товариства (УкрЯТ), поділилися думками та обмінялися електронними адресами для подальшої співпраці.

«Подібні зустрічі дуже корисні для розвитку Українського ядерного товариства та атомної галузі в цілому, - підкреслює лідер напрямку з роботи з громадськістю УкрЯТ у м.Южноукраїнську Денис Бутирський. - Я впевнений, що для представників двох країн цей візит був змістовним. Ми обмінялися інформацією, отримали нові знання. Вважаю, це допоможе нам позитивно впливати на подальший розвиток нашої галузі. Можливо, в майбутньому ми відвідаємо АЕС у Німеччині і дізнаємося, як організовується робота на їхніх підприємствах».

На завершення візиту гості подякували южно-українським фахівцям за теплий прийом і висловили надію, що подібні зустрічі продовжаться. Вони допоможуть скласти повне уявлення про науковий, економічний і культурний потенціал сучасної України та зміцнити українсько-німецькі стосунки молодого покоління енергетиків. «Ми домовилися з молоддю Южно-Української АЕС про нову зустріч, і я буду дуже радий, якщо надалі ми співпрацюватимемо», - висловив надію Себастьян Хан.

 

*До складу KTG входять компанії-оператори АЕС (Preussen Elektra, Vattenfall, EnBW і RWE), дослідницькі інститути, а також інші компанії ядерного сектора.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...