Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській атомній станції стартувала партнерська перевірка ВАО АЕС
AA

На Южно-Українській атомній станції стартувала партнерська перевірка ВАО АЕС

На ЮУАЕС 26 жовтня стартувала партнерська перевірка (ПП) Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС*). Основне завдання, що стоїть перед командою партнерської перевірки, - надати допомогу у виявленні напрямків виробничої діяльності, де можливе покращення,  а також визначити сильні сторони роботи підприємства, які в подальшому можуть бути представлені світовому атомному співтовариству для вивчення та застосування на інших майданчиках. Окрему увагу під час перевірки експерти ВАО АЕС приділять оцінці стану культури безпеки.

У партнерській перевірці беруть участь 27 провідних міжнародних експертів у галузі атомної енергетики. Команду очолює представник Московського регіонального центру** ВАО АЕС на угорській атомній станції Пакш Лайош Хаднадь.

Вітаючи гостей, виконувач обов'язків головного інженера ВП ЮУАЕС Володимир Бандурко зазначив: «Для нас, працівників Южно-Української АЕС, головний пріоритет - безпека. Тож ми покладаємо велику надію на партнерську перевірку, що стартувала сьогодні. Очікуємо отримати найпередовіший досвід, який є на атомних станціях світу. Сподіваємося також, що шановані експерти побачать нашу відкритість і бажання удосконалювати свою роботу».

Відмінність нинішньої партнерської перевірки на ЮУАЕС у тому, що вперше вона виконується в так званому проектно-інформованому форматі, який  передбачає підготовку значно більшого за обсягом попереднього пакета інформації, що завчасно направляється до регіонального центру ВАО АЕС. Зокрема, пакет містив додаткові базові дані щодо проекту АЕС і огляд результатів імовірнісного аналізу безпеки станції.

На підставі наданої інформації експерти мали визначити особливості чи слабкі сторони проекту. Під час перевірки безпосередньо на станції команді партнерської перевірки належить переконатися, що ці особливості враховано в процесі експлуатації енергоблоків, або ж допомогти АЕС визначити, в якій області можливе вдосконалення діяльності з метою повного унеможливлення впливу цих особливостей на безпеку експлуатації АЕС.

Заздалегідь експерти провели і спостереження за виконанням ремонтних робіт. Вони зробили це в березні під час попереднього візиту в рамках партнерської перевірки. У переліку нововведень до програми ПП  2018 року на ЮУАЕС – і спостереження за роботою персоналу блочного щита управління (БЩУ) на повномасштабному тренажері (ПМТ)***.  

Загалом же хід основної перевірки залишається незмінним. Робота команди ВАО АЕС має проходити в тісному контакті з фахівцями атомної станції. Представляючи своїх колег, керівник партнерської перевірки ВАО АЕС Лайош Хаднадь заявив: «Хотів би підкреслити, що це - одна половина команди. Тут присутня друга - наші партнери від атомної станції. І ці два тижні ми разом працюватимемо на єдиний результат».

Експерти ВАО АЕС працюватимуть на южно-українському майданчику до 10 листопада.  Вони перевірять діяльність юуаЕс у двох так званих фундаментальних областях - професіоналізм працівників і лідерство, шести функціональних - експлуатація, технічне обслуговування та ремонт, хімія, радіаційний захист, підготовка персоналу, інженерно-технічне забезпечення, а також охоплять десять загальновиробничих областей. Крім того, буде перевірено виконання рекомендацій вао аес про значний досвід експлуатації, так званих soer.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...