Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС виконується монтаж і наладка відновленого автотрансформатора
AA

На Южно-Українській АЕС виконується монтаж і наладка відновленого автотрансформатора

На ЮУАЕС тривають активні роботи з монтажу та наладки відновленого автотрансформатора зв'язку 330/150 кВ (1АТ). Після ремонту на заводі-виробнику - ПАТ «Запоріжтрансформатор» - на южно-український майданчик його було доставлено у вересні. Відповідно до встановленого графіка, 1АТ має бути включений в роботу у кінці жовтня.

Автотрансформатор зв'язку (тип АТДЦТН-250000/330/150У1) є одним з основних вузлових елементів, що забезпечують передачу виробленої електроенергії від АЕС у мережу Південної енергосистеми та далі кінцевим споживачам. Вихід його з ладу спричинив до необхідності задіяти обхідні зв'язки, а також неможливості виконання регламентних профілактичних робіт у енергосистемі. Тож відновлення працездатності 1АТ грає важливу роль для успішного проходження осінньо-зимового максимума навантажень.

1АТ ЮУАЕС було пошкоджено в січні 2015 року в результаті короткого замикання, що виникло через внутрішній дефект ізоляції високовольтного вводу виробництва Московського заводу «Ізолятор». Після визначення причини та масштабів пошкодження було прийнято рішення виконати відновні роботи на заводі-виробнику. Оскільки Запорізький трансформаторний завод (ЗТЗ) - єдине в Україні підприємство, що має необхідну технічну базу для проведення таких робіт, закупівлю послуг було виконано за переговорною процедурою. До обсягу робіт було включено установку додаткової системи моніторингу контролю розчинених газів у маслі автотрансформатора для відстеження технічного стану обладнання в реальному часі, а також системи запобігання вибуху та пожежі на автотрансформаторі компанії «SERGI» (Франція). Реалізація додаткових опцій визначила загальну вартість робіт - 60 млн грн. Южно-українські фахівці підкреслюють, що новий трансформатор аналогічної комплектації виробництва ЗТЗ коштує, мінімум, на 10 млн грн дорожче, тож відновний ремонт у даному випадку був фінансово виправданий.

Роботи з відновного ремонту включали повне розбирання автотрансформатора та його дефектацію, заміну всіх пошкоджених деталей, ремонт обмотки автотрансформатора і його збирання, заміну трансформаторного масла та високовольтних вводів тощо. При цьому сучасну європейську систему запобігання вибуху та пожежі «SERGI» на автотрансформаторах України буде встановлено вперше. Її застосування дозволить уникнути ситуації, яка виникла на ЮУАЕС у січні 2015 року.

Маса відновленого автотрансформатора - 180 тонн. На ЮУАЕС його було доставлено за допомогою спеціальної залізничної платформи-транспортера. Ще 6 додаткових платформ залізничного потягу було відведено під супутнє обладнання - ємності з трансформаторним маслом, високовольтні вводи 330 і 150 кВ, складові елементи системи  «SERGI» тощо, - загальна вага якого склала 120 тонн.

«У процесах монтажу, наладки та введення в роботу відновленого автотрансформатора беруть участь фахівці підрядних організацій, а також електричного цеху нашого підприємства, - повідомляє начальник відділу планування та підготовки виробництва електроцеху ЮУАЕС Станіслав Аман. - На сьогодні виконано більше 50% від загального обсягу всіх запланованих робіт: 1АТ змонтовано на штатне місце, тривають процеси підключення системи охолодження, монтажу системи «SERGI», а також вакуумування та залив масла, підключення і наладка пристроїв релейного захисту та ін. Роботи ведуться силами 6 бригад. Нагляд і контроль здійснюють представники Запорізького трансформаторного заводу спільно з фахівцями Южно-Української АЕС. Монтаж і наладка ведуться відповідно до розробленого графіка. Їх має бути завершено до кінця поточного місяця».

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...