Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС здійснено комплексну інспекційну перевірку комісією ДІЯРУ
AA

На ЮУАЕС здійснено комплексну інспекційну перевірку комісією ДІЯРУ

17-21 жовтня комісія Держатомрегулювання здійснила планову інспекційну перевірку на майданчику ВП «Южно-Українська АЕС» за сімома напрямками. Серед них виконання вимог, зазначених у ліцензії на експлуатацію ядерних установок, дотримання норм ядерної та радіаційної безпеки у процесі впровадження заходів КзПБ (Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки), виконання умов ліцензії на підготовку персоналу, перевірка виконання заходів програми управління старінням, повноти та завершеності робіт з кваліфікації обладнання, оцінки сесмостійкості устаткування, трубопроводів, споруд та будівельних конструкцій, функціонування системи відомчого нагляду тощо.

Перевірка дотримання норм і правил у процесі впровадження заходів КзПБ здійснювалась у рамках проекту програми міжнародної допомоги TACIS, тому до складу комісії було залучено експертів Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, а також міжнародної організації «Ризикаудит» (Німеччина, Італія, Франція).

Тижнева інспекція включала вивчення документів, бесіди з фахівцями, обхід території АЕС. Особливу увагу в процесі роботи комісії було приділено виконанню постфукусімських заходів. Після аварії на японській АЕС Україна та Швейцарія були серед держав - не членів Євросоюзу, які підтримали ініціативу 14 європейських країн щодо виконання на діючих атомних станціях стрес-тестів - спеціальних перевірок систем безпеки та життєзабезпечення всіх ядерних енергоблоків на предмет стійкості до надзвичайних ситуацій. Цільова переоцінка безпеки охопила всі реальні та значущі природні впливи - землетруси, смерчі, затоплення, екстремальні температури, урагани, сніг, обмерзання, а також комбінації найбільш несприятливих подій. На підставі отриманих результатів було розроблено спеціальні постфукусімські заходи, які було включено до К(з)ПБ. Аналізуючи їх виконання на южно-українському майданчику на момент проведення комплексної інспекційної перевірки, представник Інституту радіаційного захисту та ядерної безпеки Франції Андрій Родіонов, який входив до складу комісії в якості експерта «Ризикаудиту», зазначив: «На першому та другому енергоблоках Южно-Української АЕС всі заплановані постфукусімські заходи реалізовано. На третьому вони перебувають у процесі впровадження -  триває розробка проектно-кошторисної документації, закупка обладнання тощо. Остаточне введення системи та додаткових засобів аварійного управління заплановане на 2017-2018 рр.».

По закінченні планової інспекції ДІЯРУ члени комісії провели нараду з представниками ВП ЮУАЕС, на якій було розглянуто результати  перевірки. Згодом їх буде викладено у підсумковому акті-приписі.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...