Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС готуються до заміни конденсатора третього енергоблока
AA

На ЮУАЕС готуються до заміни конденсатора третього енергоблока

На южно-українскому майданчику ведеться активна підготовка до заміни конденсатора енергоблока №3. Починаючи з 16 травня, блок перебуває в планово-попереджувальному ремонті. У його перебігу виконується низка модернізаційних і реконструктивних робіт. Разом зі вже реалізованими раніше вони мають стати підставою для отримання дозволу на довгострокову експлуатацію третього южно-українського «мільйонника» (тобто продовження строку його експлуатації). Одна з головних робіт нинішньої ремонтної кампанії - заміна конденсатора турбогенератора.

Роботи з заміни конденсатора виконуються згідно з планом дій щодо підвищення надійності парогенераторів і конденсаторів турбоустановок атомних станцій, затвердженим компанією «Енергоатом» на 2014-2020 роки. У його рамках уже замінено конденсатори на енергоблоках №1 і №2 (перша черга) ЮУАЕС, що належать до блоків малої серії типу ВВЕР-1000. Це дало суттєві позитивні результати, забезпечивши можливість підвищення їх потужності.

У процесі заміни конденсатора на третьому, серійному, енергоблоці ЮУАЕС фахівці станції та залучені підрядчики, як і в попередньому випадку на першому та другому блоках, стануть піонерами. Цього разу вперше в Україні буде замінено конденсатор на швидкохідній турбіні.  

«Різниця між заміною конденсаторів на блоках першої черги та на блоці №3 полягає в тому, що попередні конденсатори були бічного виконання. Це зручніше для заміни, бо їх можна було міняти поетапно, корпусами. На третьому блоці такої можливості ми не маємо. Щоб вилучити старий конденсатор і встановити новий, слід розібрати стіну машзали. Це складне інженерне та монтажне завдання. Ми ретельно підготувалися і наразі приступили до його реалізації», - зазначає начальник відділу підготовки та проведення ремонтів ВП ЮУАЕС Костянтин Щербань.

За інформацією фахівців, вже підготовлено майданчик, де виконуватиметься укрупнювальне збирання модулів конденсатора, до нього облаштовуються автомобільні під’їзди. Паралельно демонтуються металоконструкції, обладнання та трубопроводи на шляху пересування укрупнених модулів до машинної зали блока №3, встановлюється кран для їх переміщення.

Загальна тривалість робіт з заміни конденсатора на третьому блоці ЮУАЕС, згідно зі встановленим графіком, розрахована на 171 добу.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...