Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Південноукраїнській АЕС провели протиаварійне тренування
AA

На Південноукраїнській АЕС провели протиаварійне тренування

16-17 серпня на Південноукраїнській атомній електростанції пройшло планове протиаварійне тренування. Під час заходу перевіряли здатність персоналу діяти в умовах надзвичайної ситуації на підприємстві, а також готовність системи аварійного реагування до вчасних і ефективних дій у разі аварії.  До навчань були залучені  ДСНС, медики та органи місцевого самоврядування.

За легендою тренувань УМОВНА надзвичайна ситуація склалась у результаті ракетного обстрілу об'єктів інфраструктури, розміщених у санітарно-захисній зоні ВП ПАЕС, а також інших об’єктів енергосистеми України. Відбулося повне знеструмлення ВП ПАЕС. На підприємстві виникла УМОВНА аварійна ситуація.

У дію ввели аварійний план, активізували внутрішній кризовий центр, задіяли групу інженерної підтримки та аварійні групи і бригади. Залучили особовий склад Державної пожежно-рятувальної частини №27 та медиків. Серед основних ввідних, які надходили учасникам тренування – пожежа на електрообладнанні, викид радіоактивних речовин.

УМОВНУ подію класифікували як «Комунальна аварія», тобто наслідки її поширилися за межі підприємства. Місцевим органам виконавчої влади рекомендували УМОВНО вжити захисних контрзаходів для населення: обмежити рух транспорту в зоні поширення радіоактивної хмари; виконати заходи з пилопригнічення; обмежити перебування людей на відкритому повітрі; радити населенню перейти на споживання бутильованої води.  Протягом усього тренування відбувалась постійна координація дій з ДСНС України, іншими учасниками груп аварійного реагування в зоні розташування АЕС. Про перебіг подій регулярно інформували кризовий центр ДП «НАЕК «Енергоатом».

Генеральний директор ПАЕС, керівник штабу КАРМ (штаб керівника аварійними роботами на майданчику) Ігор Полович зазначив: «Сценарій тренування був доволі складним, але у сьогоднішніх реаліях, коли ворог намагається знищити Україну та попри здоровий глузд нехтує ядерною та радіаційною безпекою, захоплює атомні електростанції, мінує ядерні енергоблоки, цілить ракетами по енергетичних об’єктах,  ми маємо бути готовити до розвитку будь-яких подій».

Паралельно зі загальностанційним протиаварійним тренуванням Південноукраїнської АЕС на території м. Южноукраїнськ та Вознесенського району проводяться багатоступеневі командно-штабні навчання з цивільного захисту ДСНС у Миколаївській області. Об’єднання цих двох заходів дає можливість відпрацювати взаємодію ПАЕС з органами влади та рятувальниками на рівні області.
Керує проведенням командно-штабних навчань перший заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Георгій  Решетілов. Комісія ДСНС України оцінює готовність сил і засобів територіальних громад та структурних підрозділів ДСНС до дій у надзвичайних ситуаціях. Триватимуть командно-штабні навчання до 18 серпня.

Для довідки: Протиаварійні тренування проводяться передусім для постійного вдосконалення професійних навичок реагування у будь-яких позаштатних і загрозливих ситуаціях на АЕС.

За результатами кожного такого тренування обов’язково формується загальний звіт із пропозиціями щодо покращення системи аварійної готовності підприємства. Впровадження ж рекомендованих позитивних практик на кожній окремій станції додатково підвищує надійність і безпеку атомної галузі загалом.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...