Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Олександрівській ГЕС розпочали плановий ремонт гідроагрегату №2
AA

На Олександрівській ГЕС розпочали плановий ремонт гідроагрегату №2

На Олександрівській ГЕС (ОГЕС) 22 липня стартував плановий капітальний ремонт гідроагрегату №2. Згідно з документацією заводу-виробника, такі масштабні попереджувальні ремонти виконуються щоп’ять років.

«За 53 відведені доби ми маємо відновити вал турбіни, виконати заміну сегментів турбінного підшипника, переклинування статора гідрогенератора та інші регламентні роботи», - ділиться планами начальник Олександрівської ГЕС Богдан Солтановський. «Паралельно маємо на меті замінити вимикач відкритого розподільчого пристрою 35 кіловольт (ВРП-35 кВ), провести капітальний ремонт затвору водозливної греблі та заміну антикорозійного покриття  спеціального козлового крана», - додає очільник ОГЕС.

За словами фахівця, відновлення валу турбіни виконуватиметься в заводських умовах на базі одного з харківських заводів – за аналогією з гідроагрегатом №1 (якість і строки робіт з проточування та наплавлення шийки вала минулого року цілком задовольнили гідроенергетиків). Решту запланованих заходів буде реалізовано на майданчику ОГЕС. Строки стислі, графік – щільний, тож роботи вестимуть у дві зміни. До їх виконання буде залучено персонал гідроелектростанції та близько 30 фахівців-підрядчиків ПАТ «ДніпроСГЕМ».

Розпочався ремонт традиційно з осушення проточної частини гідроагрегату - обов’язкової процедури, що має забезпечити доступ до турбіни, бетонних конструктивів, зливних клапанів та ін. Цьому передував процес ущільнення протікань між секціями ремонтних заставок, який традиційно виконує водолазна служба гідротехнічного цеху каскаду ГЕС-ГАЕС. Своє завдання водолази виконали 22 липня. Тим часом уже розпочато  ремонтні роботи на обладнанні гідроагрегату, не пов’язаному з проточною частиною, - злиття мастила, розбирання верхньої частини, трубопроводів, повітроохолоджувачів.

Загальна запланована тривалість капітального ремонту другого гідроагрегату – 53 доби. Дещо ускладнить процес його часткове співпадіння зі щорічним поточним ремонтом агрегату №1, який стартує 2 вересня. Саме в період, коли не працюватимуть обидві гідромашини, ремонтники отримають можливість відключити електрообладнання головної схеми та замінити вимикач на ВРП-35 кВ. «Завдання непросте, та цілком можливе до виконання», - підкреслює Богдан Солтановський. «Для такої впевненості у нас є всі підстави: маємо висококваліфікований персонал, сучасне обладнання і хоч стислий, та все ж достатній відрізок часу», - резюмує очільник Олександрівської ГЕС.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...