Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Лист Голові Верховної Ради України
AA

Лист Голові Верховної Ради України


Про підстави щодо звернення міського 
голови м. Южноукраїнська достроково
припинити повноваження
Южноукраїнської міської ради
Миколаївської області 
до вих.№ _11/02-34/3185__від _19.09.2019_

 

До вимог  ст..46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» 1. Сільська, селищна, міська, районна у місті (у разі її створення), районна, обласна рада проводить свою роботу сесійно. Сесія складається з пленарних засідань ради, а також засідань постійних комісій ради. До вимог ст..78 вказаного закону п.4, зокрема, Питання про призначення Верховною Радою України позачергових виборів сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради може порушуватись перед Верховною Радою України сільським, селищним, міським головою, головою обласної, Київської, Севастопольської міської державної адміністрації.

Южноукраїнська міська рада Миколаївської області сьомого скликання з початку її першого пленарного засідання з 2015 року до кінця 2017 року працювала стабільно і продуктивно. З початку 2016 року було активовано біля 40 існуючих місцевих програм та прийнято понад 10 нових. Недавні та раніше набуті проблеми і питаня місцевого значення знайшли своє можливе вирішення. Головними завданнями роботи були соціальні та питання безпеки. Сподіваюсь, що матеріал підстав дострокового припинення повноважень Южноукраїнської міської ради буде розглянуто, як корисно-пізнавальний з наявного досвіду роботи та корисно-повчальний для висновків в розбірливості щодо осіб, які вміло пристосовуються до міських можливостей з пріоритетами власної вигоди. Тож про це.

Так. З півтора десятка зруйнованих та розкрадених об’єктів з сумою збитків в понад сорок мільйонів гривні половину повернуто в життєдіяльність міста – з зруйновної споруди місто отримало зразковий Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП); розграбований дев’яти поверховий гуртожиток відновлено з виділенням мешканцям міста сорока п’яти квартир; в руйнівній базі влаштовано постійно діючий притулок для собак та базові приміщення для сортованих побутових відходів; по місту встановлюються модулі роздільного збирання відходів за прогресивною технологією «Зелена карта відходів»; відремонтовано аварійні приміщення школи мистецтв, інші освітянські та дошкільні об’єкти; влаштовано комунальну метрологічну лабораторію та збудовано сучасну диспетчерську дистанційного контролю споживання комунальних послуг; завершуються роботи по 100% обладнанню об’єктів міста приладами обліку комунальних послуг; поступально йде медична реформа з облаштуванням лікувальних закладів новою медичною технікою та комплектуванням лікарями; виконуються планові заходи по освітянській реформі; покращується благоустрій міста, виконуються інші корисні його громаді роботи по зонам відпочинку, об’єктам та засобам соціального призначення тощо. 

Але. З початку 2018 року виконання високого темпу соціально корисних перетворень в місті помітно уповільнилось. Для уявлення дещо з того, що відбувалось в той період додам випуск соціальної пам’ятки «Наш берег», де велась корисна розмова з громадою міста, де цей друкований засіб медіації соціальної злагоди і порозуміння та законні ефіри міського голови ліквідувала сумнівна більшість обранців міста під головуванням депутата міської ради від ВО «Батьківщина» Горностая С.В., де номер «Наш берег» уділив потрібну увагу цьому депутату аби продемонструвати цинізм його планів. Цей, останній випуск соціальної пам’ятки зміг відобразити початок руйнівного формування помилкової більшості депутатів міської ради, що і підтвердилось вже з червня 2018 року, коли міського голову відсторонили від виконання його посадових обов’язків, а з першого листопаду у вказаній більшості депутатів відбувся руйнівний розкол.

З листопаду 2018р. по березень 2019 року міська рада не працювала взагалі. Сесійна зала була заблокована, приховувались від неї ключі і печатка ради та відбувалась низка інших подій, які мільйонами бюджетних втрат нашкодили територіальній громаді Южноукраїнська. Дещо в  підтвердження тієї смути додаю у вигляді різних матеріалів, які надійшли до поновленого на посаді міського голови, який рішенням Суду з 22.02.2019 року продовжив виконувати свої обов’язки, що припинило блокаду міської ради і поклало початок її сесійної роботи. В період «смути» в депутатському середовищі Южноукраїнської міської ради відбулось злиття групи депутатів міської ради та декого з посадових осіб місцевого самоврядування з різними, але однаково корисними особистими планами, що видно зі звернень депутатів міської ради, додаю.   

Ці особи і наразі вживають все можливе аби продовжити руйнування зусиль нормального утримання міста та зірвати його планове входження в зимовий період. В основі таких дій простежуються певні старання зберегти досягнуті результати особистих інтересів цих осіб в період коли не працювала міська рада. Наразі ці особи всіляко намагаються приховати їх справжнє обличчя під валом їх звернень в НАЗК, в поліцію, інші силові структури та суди. Суть їхніх дій – повернути утримання влади міста в руки ними керованої особи, яка поклала початок їм корисної кадрової поведінки, а ігнорування складних але вкрай потрібних громаді міста рішень дозволяли вивільняти бюджетні кошти на інші потреби. Для цього ними фабрикуються матеріали проти міського голови, його заступників та посадових осіб самоврядування міста. Їхня подальша мета зрозуміла. Під таким прикриттям зберегти ними досягнуті позиції власного благополуччя та впливу на роботу самоврядування Южноукраїнська і посилити їх владу в подальшому за рахунок прохідних можливостей в нових виборах.

Небезпека дій вказаних осіб полягає і в тому, що багато зусиль на вирішення давніх проблем міста, які було знайдено, ними спотворюються, в колективах виконавчих органів міської ради постійно поширюється неправдива інформація, залякування та погрози. Їх дратує те, що на фоні ними ж породжених проблем сформована конструктивна більшість депутатів міської ради спромоглась виправити чимало з того, що було причиною нанесення шкоди громаді міста,  охоронюваним законом правам та інтересам її мешканців.

Від цих осіб йдуть, наклепи та погрози, намагання створити в їх обличчі таких собі знавців шляху міста в його не простому існуючому та перспективному житті. Але ні їхніх власних програм, ні аналітичних досліджень вони стосовно життя міста в його сьогоденні та на майбутнє не  представляли, їх нема, а є спроби створювати враження їх певної значимості і не виключається, що так вони дійдуть і до плагіату здобутків не їхнього походження.

В зовні благополучному Южноукраїнську є декілька об’єктів, які мають проблеми щодо екологічної та соціальної небезпеки. Зокрема. В 2000  - 2005 роках, коли я вперше працював на посаді міського голови, мною було піднято питання, яке за визначенням Протоколу комісії ТЕБ та НС при Миколаївській ОДА у вересні 2004 році отримало висновок – екологічної та соціальної небезпеки для річки П.Буг, Півдня України, Чорного моря, впливу на роботу АЕС.

Через 10 років після звільнення з посади міського голови за власним бажанням в квітні 2005 року, коли примусово замінювали осіб на керівних посадах, в 2015 році місто вже в третє довірило мені головну посаду його територіальної громади з огляду на безліч накопичених проблем в інфраструктурному середовищі Южноукраїнська. Полишене без уваги питання техногенної небезпеки я намагався декілька разів зрушити з місця, але марно. Я отримував заспокійливі відповіді та вони мене не дуже переконали. На сьогодні начеб то і є розуміння від ЮУ АЕС і ДП НАЕК «Енергоатом», що у них є засоби проти названої загрози та це не ті відповіді, які здатні протидіяти проблемі, яка досліджена і яка потребує свого вирішення.

Якщо буде імпульс до дій, наприклад від Уряду України, то мабуть і кошти будуть знайдені і «питання безпеки Півдня України» отримає ліквідацію однієї з потенційних загроз, матеріал по названій темі передавався до Офісу Президента України і його передали в Миколаївську ОДА. 

Місто-супутник АЕС в часи будівництва атомних енергоблоків розбудовували під знаменні дати зі спрощеннями його житлово-комунальної інфраструктури. Такий спадок територіальна громада Южноукраїнська отримала від атомних енергетиків в 2001 – 2002 роках на виконання відповідного державного рішення. Міський бюджет і наразі вимушено вкладає, як для нас суттєві кошти у виправлення помилок поспішного будівництва та спрощеного утримання, соціальної інфраструктури Южноукраїнська.

З тих часів і наразі місто має лишки не простих технологічних та соціально-економічних проблем. Є і гостре соціальне питання по виведенню Южноукраїнська з його моно залежності від ВП ЮУ АЕС в силу того, що невдовзі буде один чи два енергетичних блоків АЕС замість існуючих трьох, а це проблема працевлаштування декількох тисяч наразі працюючих на АЕС та втрата бюджетних надходжень в межах 50% від існуючого рівня. За програмою Децентралізації, при дії міжбюджетних трансфертів, місту не так і багато лишиться на його старі і поточні потреби, бо нові – медична, освітянська, комунальна та соціальна реформи поглинають значну частку коштів міського бюджету. Кошти на 30-кілометрову зону – територію соціальних компенсаторів ризику проживання поряд з АЕС ми отримуємо в три – п’ять разів менше від нагальних потреб, матеріал по названій темі передавався до Офісу Президента України і його передали в Миколаївську ОДА. 

Після стислої назви перших проблем міста та його бюджетних можливостей є потреба ще раз вказати на окрему соціальну небезпеку. Її суть в чисельних спробах групи посадових осіб місцевого самоврядування у взаємодії з певним колом депутатів міської ради, з контролем осіб з поза меж самоврядної влади Южноукраїнська вирішувати їх приватні інтереси, мати вплив на його бюджет та можливості комунального середовища в різні способи досягнення їх мети.

Дещо з таких планів було реалізовано (червень 2018р. – лютий 2019 року), де група осіб частково реалізувала свої задуми, що вже дало негативні наслідки, зокрема в сфері надання комунальних послуг. Вони штучно провокували зростання тарифів на житлово-комунальні послуги тим, що не помічали раніше підняту фінансово-технологічну проблему в головному комунальному підприємстві міста – КП ТВКГ. Далі вони її поглибили призначенням на посаду  директора цього підприємства особу далеку від цієї галузі, яка відразу запросила 150 мільйонів бюджетних коштів на не визначені потреби та вказала, що в іншому випадку буде вести це підприємство до банкрутства. А те, що воно шкідливе всій громаді міста і що потрібно виконувати не просту, але вкрай потрібну роботу по оздоровленню його економіки наявними механізмами ні слова.

Ці спроби отримали обґрунтовану відсіч, але проблема лишається. Є низка нагальних питань соціального характеру, причини яких наразі досліджуються комісіями, які створені міським головою. Звісно, такі дії не до вподоби колу осіб, обличчя яких викрито депутатами міської ради та діями виконавчого комітету. Про цих осіб гарно відомо і в місті, бо їх корисні плани не є таємницею для наших городян, матеріал по названій темі передавався в Миколаївську ОДА.   

Є потреба пояснити те, що вказувалось вище. Дружину начальника відділу правової роботи апарату міської ради та її виконавчого комітету міської ради Миськів О.О., вчителя  мовника в період дезорганізації роботи міської ради з порушенням чинної процедури виконувач обов’язків міського голови секретар ради Дзюбенко Л.П призначила на проблемно-збиткове комунальне підприємство КП ТВКГ його директором з пристойною заробітною платою, певний матеріал в додатку. Вище вказано про наявність плану виведення цього підприємства на роботу без збитків, але це не потрібно вказаним особам.

КП ТВКГ має понад сорокамільйонні річні втрати їх валової виручки за надані комунальні послуги у вигляді крадіжок комунального ресурсу, інших втрат в сфері його споживання при зростаючих бюджетних видатках на модернізацію цього підприємства. В наявності є Програми для дій вказаного підприємства по оздоровленню його економіки. Але директор-вчитель все одно вимагає підвищити тариф на покриття їх сорока мільйонної безгосподарності за рахунок мешканців міста та виділяти значні і безадресні кошти з його бюджету. Якщо не згодні, то з нею поряд чоловік, вже названий вище начальник відділу правової роботи Миськів С.О., який за свідченням депутатів і посадовців фактично і керує головним комунальним підприємством міста. Любі спроби хоч якось вплинути на стабілізацію цього підприємства і відразу це подружжя звертається в НАЗК, в поліцію, в суди, бо вони вважають, що є викривачами і є під захистом Закону. Це не припущення, це свідчення депутатів та посадовців.  

Підсумкове маю зауважити, що це не просто демарш осіб, які вже руйнували роботу міської ради в угоду цілей, де явно вбачається їх власна вигода. Є бачення певних мешканців міста, що ці особи наразі намагаються бігти в нову партію аби убезпечити своє існування та висловлюють думку, що ці особи, за обставин посилення їх позицій та участі в місцевому самоврядуванні Южноукраїнська зможуть його ввести в чергову тривалу кризу.

Все це відбувається в час, коли місто отримало і реалізує передовий досвід в подоланні проблеми відходів, має гарні напрацювання, як виходити на економічну обґрунтованість тарифів на житлово-комунальні послуги, є основи виведення Южноукраїнська з потенційної загрози стати депресивним поселенням, напрацьовує інші позитиви йог розвитку.

Наразі. Від 34-х голосів депутатів віднімемо 13-15 стабільно не бажаючих працювати на громаду міста і на роботу в пленарному засіданні сесій міської ради лишається 19-21 депутат з  обраних містом в її міську раду. При нормі розпочати сесію в 18 потрібних голосів депутатів, зібратись їм не просто. Але ж довіра людей на виборах була до всіх депутатів. Наразі, в період входження міста в зиму люди очікують від депутатів аби вони згадали про його громаду – головного суверену і працювали у вирішенні нагальних питань.

Кінець літа взагалі проблемне зібрати депутатів на сесію міської ради. А тут ще і критично мала кількість депутатів, які бажають працювати на місто. З серпня 2019 року скликались сесії на виконання рішення суду щодо поновлення на посаді раніше звільненого керуючого справами виконавчого комітету. Три скликання сесій міської ради були не результативними на що вказував і попереднє проведений моніторинг явки депутатів міської ради на пленарне засідання її сесій. Ще одне скликання теж не було результативним. Його заявили 15 депутатів меншості, а прийшов тільки один з цих депутатів. Вважаю, що це був певний демарш при явному задумі показати, що ці депутати є окремою силою, яка самоусунулась від потреб людей на виконання їх законних обов’язків але має вплив на якість роботи міської ради.

На пленарне засідання позапланової сесії міської ради 11.09.2019 року було винесено 107 основних питань і додаткові. До кворуму не вистачило голосу одного депутату. Надалі була невдала спроба ще зібрати депутатів в сесійну залу, яка показала що моніторинг явки депутатів на сесію міської ради потрібно вивчати додатково та нагадувати депутатам про їх обов’язок перед громадою міста.

Є очікування, що хоча і з запізненням, та міська рада мобілізується і вирішить накопичені питання хоча б кількістю конструктивно налаштованих депутатів та депутатів, які мабуть помиляються, коли за власних амбіцій і якихось обід не беруть участі в пленарних засіданнях сесій міської ради. Меншість депутатів, яка вбачає, що їхні інтереси чомусь вище потреби територіальної громади, особливо в період входження міста в зиму має теж згадати про мешканців нашого міста хоча б в цей відповідальний період.

За таких підстав я звернувся до Верховної Ради України з проханням достроково припинити повноваження Южноукраїнської міської ради. Думаю, що оприлюднене моє звернення додаткове дисциплінує конструктивну більшість депутатів міської ради та можливо декого з «депутатів-прогульників», бо своє обличчя перед мешканцями міста їм все одно потрібно буде хоч якось зберегти. 

Южноукраїнськ є монофункціональним містом. Традиційно склалось так, що «старший брат» -- керівництво АЕС, як і ДП НАЕК «Енергоатом» краще чули у владних кабінетах в Києві та Миколаєві, а «менший брат» -- місто, хоча і проголошувалось соціально значимим, та це нажаль було лише на словах. Це і виливалось в те, що складні питання інфраструктурного характеру до яких дотична АЕС не вирішувались або вирішувалось вибірково, блокувались, а винними призначались не справжні винуватці тих чи інших наявних і задавнених проблем, а інші особи. Наразі з керівництвом електростанції є чергове порозуміння щодо тарифної проблеми та кредиторського боргу міста (КП ТВКГ) до ВП ЮУ АЕС. Питання потребує декількох розглядів на послідовно різних сесіях міської ради і попри намагання вище названої групи осіб воно може бути вирішено на користь громади міста і АЕС.   

Сьогодні головне! Соціально захистити громаду міста, кожного його мешканця через реформи, які не дуже люблять певні депутати міської ради. В реформах головні нові технології та інвестиції, їх ще більше не люблять вже названі депутати і певне коло посадовців самоврядування нашого міста, бо для них це зайвий клопіт та екзамен на їхню професійну придатність.  

Маю зауважити, що складні проблеми і складні питання практично не мають простих рішень. Можуть бути кардинальні рішення але, як правило, вони все одно будуть мати своїм наслідком потребу вирішувати базисну першопричину. Як один з прикладів. Багаторічний досвід взаємодії місцевого самоврядування Южноукраїнська з його бюджетоутворюючим підприємством багаторазове підтвердив цей висновок.

Є приклад того, що популізмом, застарілими підходами до роботи з власними інтересами складні проблеми, які впритул ставить сьогодення, теж не вирішити. Як приклад додається схематичне пояснення технологічних особливостей в постачанні комунальних послуг в сферу їх споживання Южноукраїнська з врахуванням соціальних особливостей та наявних проблем.  Керівництво головного комунального підприємства міста, на яке вказувалось вище, окремі посадовці та певна кількість депутатів міської ради не дуже хочуть долучатись до вирішення такого роду складних питань та задач.

Щодо названої схеми потрібних дій виконком міської ради Южноукраїнська вживає всі можливі заходи, бо є втрати десятків мільйонів гривні в комунальній галузі міста про які вказано вище, а група названих осіб схильна перекладати їх в тарифну оплату мешканців, які до цих втрат не причетні. Це неприпустимо. Є і Постанови минулого Уряду України, які дають старт порочній роботі. І це при тому, що в Южноукраїнську знайдено вірний спосіб вирішення наведеної вище міської та Загальноукраїнської проблеми. Це робота, яка потребує її підтримки, принаймні на рівні ново призначеного Уряду України.

Корупційні прояви в роботі Южноукраїнської міської ради та по структурі її комунального підпорядкування нами відслідковуються. Певні матеріали передані у відповідні органи і там сприйняті. Проводяться потрібні комісійні перевірки власним ресурсом виконкому міської ради не зважаючи на те, що їх виконанню чиниться певний супротив.  

Є явне перешкоджання нормальній роботі міської ради, це факт. Це потрібно долати. Як? Наразі користь-любителям, популістам і демагогам, давати належну відсіч і продовжити працювати. А прийде час, мешканцям міста не бути пасивними і не голосувати за названих «депутатів-прогульників» та їм подібних. Підтримувати компетентних осіб, яким до вимог часу належить реформувати структуру виконавчих органів ради, їй підпорядковані комунальні підприємства та заклади. Всім активно включатись у виконання державних завдань.

 

            Міський голова      В.К. Пароконний

 

 

 

Читайте також