Інформація для населення щодо відпочинку в природних умовах

   В теплий період року громадяни  значно частіше відпочивають у природних умовах, у т.ч. на берегах водоймищ (ріки, море, ставки, джерела, тощо).

    Слід пам’ятати, що такий відпочинок може закінчіться  виникненням інфекційного захворювання, якщо не додержуватись правил. В природних умовах переносниками збудників інфекційних захворювань є гризуни, яки виділяють їх с калом та сечею. Збудники можуть попасти у воду також з каналізації, з туалетів, що розташовані в населених пунктах, при випасі скота.

    З моменту досягнення температури води у водоймищі 16 градусів створюються умови для розмноження таких збудників інфекційних захворювань, як холера, сальмонельоз, лептоспіроз, ентеровірусні та аденовірусні інфекції, черевний тиф, дизентерія. Ці збудники при попаданні в воду виживають та розмножуються, особливо в зонах стоячої води, на мілководді. Чім вище температура води, тім вище ризик зараження людини. Також чим більше народу користується водоймищем, тім також вище ризик зараження.  Частіше хворіють діти - вони знаходяться у самої небезпечної  зоні.

    Крім купання та риболовлі відпочиваючи приносять з собою їжу, напої, тощо, у т.ч. продукти, що є небезпечними для здоров`я (молочні продукти, ковбасні продукти, готові домашні страви, у т.ч. салати, тощо). Ці продукти можуть зберігатися  без холодильника не більш  1 годи в спекотну пору року, а потім в них швидко накопичуються мікроби, що приводить до отруєння. В окремих випадках відпочиваючи використовують для миття рук, продуктів, посуду воду з водоймища.

    Заходи профілактики зараження у природних умовах:

  • не купатись у зонах стоячої води, не допускати попадання води до рота
  • не використовувати воду водоймищ для миття рук, продуктів, посуду, дитячих речей, тощо
  • не приносити з дому таки продукти, що швидко псуються, не розкладувати їжу на траві, каменях, піску, тощо
  • не купувати в місцях відпочинку та на стихійних ринках  продукти, яки не гарантують безпеки для вашого здоров`я (креветки, морепродукти, раки, сира, копчена та в`ялена риба, м`ясні та рибні вироби, торти,  випічка з кремом, тощо)
  • суворо дотримуватись правил особистої гігієни - для обробки рук використовувати вологи серветки  або водопровідну воду з дому,  після пляжу прийняти душ 
  • додержуватись правил санітарії - не залишати після себе сміття, харчові відходи, пусту тару, тощо
  • при отриманні рани   у воді, негайно промити її чистою водою, при риболовлі рекомендується знаходитись у воді у чоботах.

      У нашому місті з метою контролю за станом води р. Ю.Буг в районі пляжу щотижнево в літній період нами проводяться дослідження на наявність збудників холери, сальмонельозу, дизентерії. За 2017 р. збудники не виявлялись. У випадку виділення міською владою негайно буде вирішуватись питання тимчасового закриття пляжу.

Читайте також

Вбережи себе від туберкульозу!

Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається Всесвітній день...

Треба знову нагадати про сказ

Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

Ситуація щодо захворюваності тварин на сказ в Україні, Миколаївської області, м. Южноукраїнську, при...

Про якість питної води

Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

Яку воду сьогодні треба використовувати для споживання? Кип’ячену, фільтровану, бутильовану? С...

Профілактика кору

Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

Профілактика кору За даними Центру громадського здоров'я, за 2017 рік в Україні зареєстровано...

Вірусний гепатит А

Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

З грудня 2017 р. в м. Миколаїв реєструється зростання захворюваності на вірусний гепатит А (раніше -...

ГРВІ та грип в листопаді

Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

Грип – типова повітряно-крапельна інфекція, що відноситься до групи ГРВІ. З усіх збудників най...