Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Інформація про хід виконання комплексної Програми профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту конституційних прав і свобод громадян  Южноукраїнської міської територіальної громади на 2022-2026 роки протягом 2022 року
AA

Інформація про хід виконання комплексної Програми профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту конституційних прав і свобод громадян  Южноукраїнської міської територіальної громади на 2022-2026 роки протягом 2022 року

Комплексна програма профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту конституційних прав і свобод громадян Южноукраїнської міської територіальної громади на 2022-2026 роки (далі – Програма),  затверджена  рішенням  Южноукраїнської  міської  ради від 21 грудня 2021 року № 853, внесено зміни та доповнення рішеннями Южноукраїнської міської ради від 21 червня 2022 року № 1034 та від 27 червня 2022 року № 190.

Програма містить 75 заходів, виконавцями яких є: відділення поліції № 3 Вознесенського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Миколаївській області, управління  з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської  міської ради (далі – УНС ВПО), Южноукраїнська міська філія Миколаївського обласного центру зайнятості, управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради, громадські формування з охорони громадського порядку, комунальне підприємство «Служба комунального господарства», комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційне об’єднання», служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради, управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради, Южноукраїнський міський центр соціальних служб Южноукраїнської міської ради, управління економічного розвитку Южноукраїнскої міської ради, Державний навчальний заклад «Южноукраїнський професійний ліцей», Южноукраїнське міське відділення Управління поліції охорони в Миколаївській області, Управління служби безпеки України в Миколаївській області, Вознесенський районний відділ філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області,  управління освіти Южноукраїнської міської ради, територіальне управління Служби судової охорони у Миколаївській області, Арбузинське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, тощо.

Наводимо нижче стан виконання заходів Програми, які мають високу соціальну значущість.

Керівним складом відділення поліції № 3 Вознесенського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Миколаївській області (далі – відділення поліції № 3)  постійно проводиться аналіз стану правопорядку на території Южноукраїнської міської територіальної громади. З урахуванням змін оперативної обстановки, що негативно впливає на стан правопорядку, розробляються плани заходів запобігання злочинності, вносяться відповідні корегування до оперативних планів відділення поліції. Приймається участь у проведенні відпрацювання за різними напрямками службової діяльності. Начальник відділення поліції № 3 щотижня приймає участь у спільних нарадах представників органів влади, місцевого самоврядування, правоохоронних та силових органів.

Співробітники відділення поліції № 3 здійснюють постійний моніторинг соціальних мереж, телеграм-каналів, місцевих ЗМІ з метою оперативного реагування на зміни криміногенної обстановки, що дозволяє підвищити ступінь довіри до працівників поліції.

В звітний період проведено неодноразові спільні наради з керівниками громадського формування з охорони громадського правопорядку, на яких обговорені питання про стан виконання Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку та державного кордону» від 22.06.2000. Проведено аналіз діяльності громадського формування. Згідно з окремими графіками проводяться навчання з вивчення методичних рекомендацій членами громадського формування. Щоп’ятниці та щосуботи проводяться спільні патрулювання м. Южноукраїнськ працівниками поліції та представниками громадського формування.

Всі члени громадського формування офіційно оформлені та мають законні підстави для оформлення на своє ім`я спеціальних засобів.

З початку 2022 року не було зареєстровано фактів незаконних операцій з брухтом. Дільничними офіцерами поліції після адміністративної реорганізації проводиться налагодження комунікацій з сільським населенням для профілактики та розкриття крадіжок металевих виробів.

В рамках операції «Візит» ДОП проведено вручення візитівок у трудових колективах, учбових закладах, житлово-експлуатаційних дільницях, що повинно позитивно в подальшому посприяти у покращенні ефективності службової діяльності.

Протягом 2022 року працівниками відділення поліції № 3 було складено протоколи про адміністративні правопорушення: ст. 152 КУпАП – 14, ст. 154 ч. 1 КУпАП – 5. Також нарядами ГРПП регулярно проводиться патрулювання паркових зон Южноукраїнської міської територіальної громади.

З метою попередження кримінальних та адміністративних правопорушень постійно ведеться облік осіб,  що перебувають на обліку з причин пияцтва, сімейних дебоширів, неповнолітніх, «групи ризику» та інших правопорушників. Бази даних постійно залишаються актуальними через постійне оновлення.  

Протягом 2022 року підрозділом ювенальної превенції особисто розкрито 1 правопорушення за участю неповнолітніх, прийнято участь у розкритті 5 інших правопорушень. Інспектором з ювенальної превенції складено 70 протоколів про адміністративні правопорушення.

Інспектором з ювенальної превенції на постійній основі проводяться профілактичні заходи для недопущення повторної злочинності серед дітей, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Проводяться спільні рейди за адресами мешкання підоблікового елементу з відповідною службою Южноукраїнської міської ради.

З метою профілактичної роботи з неблагополучними сім’ями інспектором з ювенальної превенції проводяться регулярні рейди разом зі службою у справах дітей Южноукраїнської міської ради.

 Відділенням поліції № 3 на постійній основі надає допомогу дітям-сиротам та дітям, які перебувають під опікою.

Так, 19.12.2022 було здійснено адресну матеріальну допомогу дітям, які є учнями ЦСПРД Южноукраїнської міської територіальної громади у вигляді спортивного інвентаря, солодощів, розвиваючих ігор, фруктів.

Протягом звітного періоду  у відношенні неповнолітніх факти незаконного відчуження майна не вчинялись.

Спільно з управлінням освіти Южноукраїнської міської ради регулярно проводились наради по координації роботи щодо профілактики правопорушень, бездоглядності та негативних проявів серед неповнолітніх, боротьби з розповсюдженням наркоманії серед неповнолітніх.

Інспектором з ювенальної превенції разом з представниками місцевих органів влади проводяться спільні оперативно-профілактичні заходи щодо запобігання негативним проявам серед неповнолітніх (пияцтву, наркоманії, дитячій безоглядності та безпритульності), забезпечується виявлення дітей, які жебракують, вчиняють правопорушення або стали жертвами протиправної діяльності дорослих.

У 2022 році було складено 2 адміністративних протоколи за фактами продажу алкоголю та тютюну неповнолітнім. Відділенням поліції № 3 постійно ведеться профілактична робота щодо неприпустимості розповсюдження наркотичних засобів неповнолітнім, пропаганди проституції, насилля, жорстокості.

Інспектором з ювенальної превенції налагоджена взаємодія з керівництвом учбових закладів, які розташовані на території Южноукраїнської МТГ щодо протидії насильству та булінгу серед учасників освітнього процесу, формування культури психологічно комфортної міжособистісної взаємодії.

Працівниками сектору превенції відділення поліції № 3 забезпечується профілактична та індивідуальна робота з особами, які визнані недієздатними, психічно хворими та такими, що потребують опіки та хворі на алкоголізм, наркоманію з метою запобігання фактам знущання над ними, незаконного відчуження їх житла.

Інспектор дозвільної системи ВРУП здійснює контроль та перевірку належної охорони зброї, боєприпасів, вибухових речовин. Також працівникам СРПП на регулярній основі надаються службові завдання щодо перевірки за місцем мешкання власників зброї умов її зберігання. 

В газеті Южноукраїнської міської ради «Контакт» та інших засобах масової інформації висвітлюються  матеріали про стан правопорядку та результати боротьби правоохоронних органів зі злочинністю, стихійною торгівлею, а також про діяльність громадських формувань.

Протягом поточного 2022 року представниками поліції неодноразово здійснювались зустрічі та спільні рейди з представниками КП «СКГ», під час яких визначалися ділянки дорожнього полотна, де необхідно здійснити ремонтні роботи, перевірялася придатність світлофорної апаратури та наявність дорожніх знаків. 

На постійній основі поширюються серед населення громади інформаційні матеріали з питань запобігання злочинів у банківській сфері, ДОП забезпечується здійснення відповідної роз’яснювальної роботи серед осіб похилого віку та інших груп ризику.

Протягом 2022 року складено 8 протоколів про адміністративні правопорушення за ст. 160 КУпАП та 5 постанов про адміністративні правопорушення за ст. 159 КУпАП.

Протягом 2022 року щоденно проводились рейди та комплексне обстеження вулиць громади щодо ліквідації місць виникнення та розповсюдження стихійної торгівлі.

За звітний період часу відділенням поліції № 3 було задокументовано 34 кримінальних правопорушень, пов`язаних з незаконним обігом наркотичних речовин, за 24 кримінальними провадженнями особам повідомлено про підозру.

Дітей, які схильні до вживання наркотичних речовин, не виявлено.

Крім того, було складено 67 протоколів про адміністративні правопорушення за статтями 176 КУпАП; 5 – відповідно до ст. 177 КУпАП та  821 протокол за статтею 178 КУпАП.

В період з травня по вересень 2022 року проводилась операція «Мак» на території Миколаївської області. В рамках операції було виявлено та зареєстровано 29 фактів зберігання наркотичних засобів та 5 фактів вирощування наркомістких рослин.

Особовим складом ДОП при постановці на облік осіб, що звільняються з місць позбавлення волі вживаються заходи їх працевлаштування, роз’яснюються їх права. Особи направляються до Южноукраїнської міської філії Миколаївського обласного центру зайнятості з метою взяття на облік та подальшого працевлаштування.

Забезпечується систематичний контроль за поведінкою неповнолітніх і молоді, які відбули покарання та звільнилися з місць позбавлення волі та осіб, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Проводиться з даною категорією осіб індивідуально-виховна робота, з метою позитивного впливу на поведінку засуджених і звільнених від покарання з випробуванням, та зниження ризику рецидиву злочинів.

Протягом 2022 року під час вищезазначених регулярних перевірок було виявлено та задокументовано 10 адміністративних правопорушень, передбачених ст. 187 КУпАП.

Головним спеціалістом відділу взаємодії з правоохоронними органами УНС ВПО постійно проводиться профілактично-роз’яснювальна робота із особами, що умовно-достроково звільнились з місць позбавлення волі, щомісяця відвідуються умовно-достроково звільнені особи за місцем проживання з метою проведення профілактичної роботи по запобіганню вчинення повторних правопорушень та з’ясування матеріально-побутових умов проживання і спілкування із оточуючими, за потребою та в межах компетенції надається інша інформаційна та практична допомога.

Протягом звітного періоду проводилась агітаційна робота серед особового складу щодо відбору кандидатів на посаду  «Поліцейський офіцер громади».

Відділення поліції № 3 обладнаний системою відеоспостереження «Безпечне місто».

Протягом 2022 року не рідше, ніж 1 раз а тиждень збирався штаб правоохоронних органів Южноукраїнської МТГ. Не рідше, ніж два рази на добу старший інспектор-черговий відділення поліції № 3 проводив взаємозвірку з черговим виконавчого комітету щодо криміногенної обстановки на території обслуговування.

На постійній основі в рамках операції «Візит» дільничні офіцери поліції здійснюють відвідування громадян за місцем мешкання, в ході чого проводять виховну роботу для формування у людей правової культури та негативного ставлення до суспільно небезпечних явищ. Дана робота також проводиться серед водіїв та при виїздах на місця події.

На обліку Вознесенського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській, Донецькій, Луганській та Херсонській областях протягом 2022 року перебувало 12 осіб. Протягом звітного періоду на території Южноукраїнської міської громади відсутні неповнолітні особи, які були засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі.

Щомісячно проводяться звірки з сектором ювенальної превенції Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області щодо кількості неповнолітніх, які перебувають на обліку, про що складається відповідний акт.

Працівниками уповноваженого органу з питань пробації та СЮП здійснено відвідування неповнолітніх за місцем проживання для проведення превентивної та соціально-виховної роботи, а також з батьками проведено бесіди профілактичного характеру.

З особами, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі та перебувають на обліку Вознесенського РВ служби пробації, щомісяця проводиться індивідуально – профілактична робота, з метою позитивного впливу на поведінку засуджених і звільнених від відбування покарання з випробуванням, та зниження ризику рецидиву правопорушень.

Взаємодія уповноважених органів з питань пробації та установ виконання покарань необхідна для ефективного виконання Наказу Міністерства юстиції України від 03 квітня 2018 року № 974/5/467/609/280 «Про затвердження Порядку взаємодії установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк».

Однією із функцій уповноваженого органу з питань пробації є сприяння засудженим, які готуються до звільнення у визначенні намірів щодо місця проживання після звільнення, сприяння в працевлаштуванні працездатним особам, влаштування до спеціалізованих установ для звільнених осіб, інших установ (закладів) соціальної підтримки (догляду), закладів для бездомних осіб, закладів соціального обслуговування, сприяння в наданні соціальних послуг. Протягом 2022 року Вознесенським РВ було отримано 25 повідомлень - запитів в процесі підготовки до звільнення, з них 20 повідомлень для з’ясування можливості проживання та реєстрації за обраним місцем проживання, 3 - працевлаштування після звільнення та 2 – надання соціального супроводу. Питання вирішенні позитивно.

Підготовка до звільнення є складовою частиною процесу виправлення та ресоціалізації засуджених, становлення на життєву позицію, яка відповідає соціальним нормам, і безпосередньо орієнтується на підвищення соціально-психологічної компетентності та здатності долати життєві труднощі, пов’язані з тривалою соціальною ізоляцією

У грудні 2022 року  відбулась спільна зустріч СЮП Вознесенського РУП ГУНП України в Миколаївській області, під час якої обговорили виконання плану спільних дій щодо протидії повторної та рецидивної злочинності серед дітей у 2022 році в умовах збройної агресії рф в Україні. Також відповідно до плану спільних дій узгодили графік спільних перевірок неповнолітніх за місцем проживання для проведення превентивної та соціально-виховної роботи, як з підлітками, так і їх законними представниками.

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради за зверненням надає роз’ясненням та консультації особам які зазнали насильства в сім’ї. Так, протягом 2022 року до управляння на особистий прийом звернулося з зазначених питань 2 особи.

Рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 №326 «Про затвердження Програми зайнятості населення Южноукраїнської територіальної громади на 2021-2023 роки» затверджено заходи щодо сприяння зайнятості громадян, які потребують соціального захисту і не здатні конкурувати на рівних умовах на ринку праці. Для зазначених осіб проводиться ряд заходів, одним з яких є направлення на професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації проводяться індивідуальні та групові профорієнтаційні консультації.

Протягом 2022 року до спостережної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради не надходило звернень щодо засуджених осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, та які готуються до звільнення. На території Южноукраїнської міської територіальної громади відсутні спеціалізовані установи для перебування звільнених осіб. Тому, особа може самостійно обрати такий заклад та звернутись за отриманням соціальних послуг з проживання та адаптації, або ж у разі звернення громадян до управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради, їх буде направлено до такого закладу за згодою.

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради за потребою приймає участь у засіданнях, оперативних нарадах, круглих столах з метою розгляду проблемних питань щодо боротьби зі злочинністю.

Протягом 2022 року до Южноукраїнської міської філії Миколаївського обласного центру зайнятості особи звільнені з місць позбавлення волі не звертались. В разі звернення цих осіб, робота з ними проводиться в межах чинного законодавства, а саме: надаються визначені види забезпечення та соціальні послуги, такі як: допомога по безробіттю, в тому числі одноразова її виплата для організації підприємницької діяльності; профорієнтаційні послуги; пошук підходящої роботи та сприяння у працевлаштуванні; інформаційні та консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням. Крім сприяння в пошуку роботи, безробітним громадянам надається профорієнтаційна допомога, пропонується проходження навчання та перенавчання за кошти служби зайнятості.

З метою попередження безробіття Южноукраїнської міської філії Миколаївського обласного центру зайнятості проводиться системна робота з органами виконавчої влади, соціальними партнерами та роботодавцями.

Протягом 2022 року Державним навчальним закладом «Южноукраїнський професійний ліцей» здійснювався систематичний контроль відвідування занять, аналіз стану відвідування і застосовувалось оперативне вживання заходів для ліквідації пропусків занять. Проводилась індивідуальна робота зі здобувачами освіти, які потребують посиленого психолого-педагогічного контролю. Проводилась роз'яснювальна профілактична робота щодо запобігання шкідливим звичкам, правил поведінки у гуртожитку та громадських місцях. Забезпечувалось виконання чинного законодавства та розпорядчих документів щодо формування в учнівської молоді основ здорового способу життя, профілактики захворюваності, збереження та зміцнення здоров’я учасників навчально-виховного процесу.

Державним навчальним закладом «Южноукраїнський професійний ліцей» щомісяця проводились засідання Ради профілактики правопорушень.

 Також, організовувався відпочинок та працевлаштування здобувачів освіти, схильних до правопорушень та дітей, що виховуються в неблагополучних сім’ях під час літніх канікул.

Щоквартально протягом 2022 року Державним навчальним закладом «Южноукраїнський професійний ліцей» здійснювався аналіз кількості адміністративних та кримінальних правопорушень та причин їх вчинення здобувачами освіти та кількості здобувачів освіти, які перебувають на обліках у службі у справах дітей та відділі ювенальної поліції. 

Проводились протягом звітного періоду індивідуальні бесіди з батьками тих здобувачів освіти, що мають схильність до правопорушень.

Проводились години спілкування: "Стоп булінг!", щодо профілактики насилля, булінгу, кібербулінгу, толерантного ставлення до людей. На виховних годинах обговорювались питання необхідності здобуття неповнолітніми повної загальної середньої освіти, профілактики насильства серед учнівської молоді та в їх родинах, заборони пропусків уроків без поважних причин, відповідальності батьків за неналежне виховання дітей, профілактики шкідливих звичок, кримінальної відповідальності неповнолітніх за скоєння правопорушень. Проводились години спілкування по профілактиці насилля, булінгу, кібербулінгу, щодо толерантного ставлення до людей. Створено наркопост; працюють спортивні  секції; створений правовий куточок у бібліотеці ліцею.

Протягом 2022 року проводилась корекційно-відновлювальна та розвивальна робота та психологічна просвіта, ведення карток психолого-педагогічного супроводу учнів.

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради протягом 2022 року сприяло у проведенні, нагородженні переможців та призерів міських змагань:

- з волейболу, до Дня Соборності України, які відбулися 20.01.2022;

- з міні футболу до Дня Соборності України, які відбулися 21.01.2022;

- з  волейболу серед юнаків та дівчат, які відбулися 02-03.02.2022;

- з дворового футболу серед юнацьких команд «Все буде Україна», які відбулися 16.06.2022;

- з пляжного волейболу серед чоловічих команд, які відбулися 18.06.2022;

- з пляжного волейболу серед чоловічих команд, які відбулися 02.07.2022;

- у Кубку з футболу на підтримку ЗСУ серед ветеранів 50 років і старше, які відбулися 07.08.2022;

- з пляжного волейболу серед чоловічих команд, які відбулися 13.08.2022;

- у турнірі з  волейболу серед юнаків та дівчат, присвяченого Дню Незалежності України, які відбулися 22.08.2022;

- з шахів до Дня Незалежності України, які відбулися 28.08.2022;

- з настільного тенісу, присвяченого Дню фізичної культури та спорту, які відбулися 07.09.2022;

- у спортивних естафетах з плавання до Дня фізичної культури та спорту, які відбулися 09.09.2022;

- у Кубку з футболу на підтримку ЗСУ серед ветеранів 50 років і старше, які відбулися 15.10.2022;

- у Кубку з футболу «Тинь збирає друзів» на підтримку ЗСУ серед ветеранів 50 років і старше, які відбулися 26.11.2022;

- відкрита першість міста Южноукраїнська з боротьби греко-римської, 04.12.2022;

-у благодійному забігу на підтримку ЗСУ «Рух до ПЕРЕМОГИ», який відбувся 03.12.2022.

Рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 320  затверджено Програму соціально-економічного розвитку Южноукраїнської міської територіальної громади на 2021-2025 роки.

У Програмі узагальнені основні напрями розроблених і діючих галузевих програм. За кожним напрямком  діяльності визначені проблемні питання, сформовані цілі та пріоритети розвитку, намічені шляхи розв’язання головних проблем громади в 2021-2025 роках.

Метою Програми є створення умов для економічного зростання та вдосконалення механізмів управління міською територіальною громадою на засадах ефективності, відкритості та прозорості, підтримки розвитку малого та середнього підприємництва, підвищення інвестиційної привабливості та формування позитивного іміджу, сприяння розвитку і підтримки громадських ініціатив, забезпечення належного функціонування інфраструктури, поліпшення екологічного стану довкілля, зниження споживання енергоресурсів та створення комфортних умов для проживання в громаді, вирішення спільних проблем мешканців всіх громад, які увійшли до складу Южноукраїнської міської територіальної громади та реалізація спільних завдань.

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»  на території громади заборонено продаж тютюнових виробів, пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв особам, які не досягли 18 років. Цим законом визначено перелік об’єктів та місць, де забороняється споживання, як алкогольних напоїв так і слабоалкогольних напоїв та пива (крім безалкогольного).

На виконання розпорядження Миколаївської обласної державної адміністрації від 01.12.2017 № 500-р «Про вжиття заходів щодо ліквідації стихійних ринків та припинення несанкціонованої торгівлі живими тваринами, продукцією тваринництва та харчовими продуктами тваринного та рослинного походження на території Миколаївської області», з метою забезпечення дотримання вимог Правил благоустрою, забезпечення чистоти і порядку на території Южноукраїнської міської територіальної громади, затверджених рішенням Южноукраїнської міської ради від 28.07.20222 № 1094, ліквідації осередків несанкціонованої (стихійної) торгівлі на території міста, покращення благоустрою, попередження виникнення інфекційних захворювань, враховуючи численні нарікання мешканців міста, суб’єктів господарювання, рішенням Южноукраїнської міської ради від 25.011.2018 № 961 «Про невідкладні заходи щодо ліквідації та запобігання виникненню несанкціонованої (стихійної) торгівлі в місті Южноукраїнську» створена комісія з ліквідації та запобігання виникненню несанкціонованої (стихійної) торгівлі в місті Южноукраїнську.

Вищевказаним рішенням відділенню поліції № 3 Вознесенського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Миколаївській області рекомендовано постійно вживати заходи адміністративного впливу до осіб, що здійснюють несанкціоновану (стихійну) торгівлю на території громади, а також водіїв, які порушують правила дорожнього руху та розміщують транспортні засоби на проїжджих частинах вулиць для здійснення несанкціонованої (стихійної) торгівлі, чим створюють перешкоду руху.

Протягом 2022 року управлінням економічного розвитку Южноукраїнської міської ради, представниками Арбузинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області спільно з представниками відділенням поліції № 3 Вознесенського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Миколаївській області постійно здійснювались рейдові перевірки місць виникнення стихійної торгівлі.

Також, з метою запобігання поширенню на території громади гострої респіраторної хвороби COVID-19 спричиненої SARS-COV-2. Рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 21.05.2020 № 130 (із змінами) затверджено склад робочої групи для здійснення перевірок об’єктів торгівлі (ринки, торгівельні центри, майданчики, місця здійснення роздрібної торгівлі, промислові магазини), громадського харчування щодо дотримання ними вимог профілактичних та протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню  на території громади гострої респіраторної хвороби COVID-19. До складу комісії входить представник відділення поліції № 3 ВРУП. Який приймає участь у рейдових перевірках.

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, а також запобігання несанкціонованої (стихійної) торгівлі живими тваринами, продукцією тваринництва та харчовими продуктами тваринного та рослинного походження на території м. Южноукраїнськ на офіційному сайті міської територіальної громади протягом 2022 року Арбузинським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області опубліковано 6 статей.

До Южноукраїнського міського центру соціальних служб протягом 2022 року надійшло 113 повідомлень про вчинення насильства в сім’ї, з них: 23 - повідомлення про вчинення насилля над дітьми (10 - повідомлень про вчинення насилля не підтверджено) та 90 - повідомлень про вчинення насилля над дорослими. Здійснено оцінку потреб, членам родини надано первинну психологічну та юридичну допомогу. Під соціальним супроводом перебувають/перебували 10 сімей.

Протягом звітного періоду 57 осіб, які мають проблеми з законом отримали соціальні послуги. З них:

- 55 осіб, які засуджені до відбування покарання без позбавлення волі;

- 2 особи, які відбули покарання;

Фахівці із соціальної роботи проводили інформаційні компанії серед клієнтів отримувачів послуг Центру щодо наявних й діючих спортивних секцій та гуртків за інтересами.

 До ЮМЦСС протягом 2022 року надійшло 1 повідомлення про звільнення особи з установи відбування покарання. За результатами проведеної роботи встановлено, що особа за вказаною адресою не проживає.   

Директор ЮМЦСС згідно графіку приймає участь у засіданнях спостережної комісії та 08 листопада 2022 року приймала участь у нараді з питань протидії незаконному обігу наркотичних речовин та боротьби з наркоманією серед молоді. 

Протягом  звітного періоду проведено 11 заходів з протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Здійснено виступи на батьківських зборах, семінари для осіб, які перебувають на обліку МЦЗ ЮФ, як безробітні, міні-лекції для осіб, які мають проблеми з законом в «Центрі пробації» м. Южноукраїнськ, проведено заняття для учнів 1х класів «Вчимося толерантності», практичним психологом Денного Центру соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства проведено засідання «круглого столу» для спеціалістів соціально-психологічної служби закладів освіти нашої громади на тему: «Мобілізація зусиль фахівців щодо ідентифікації та реагування на випадки як домашнього насильства так і насильства за ознакою статті».

Питання про взяття під соціальний супровід сімей/осіб, які потрапили в складні життєві обставини виносились на розгляд засідання координаційної ради з питань гендерної рівності, запобігання домашньому насильству, насильству за ознакою статті та протидії торгівлі людьми на території Южноукраїнської міської територіальної громади. Щомісячно проводились «Дні Центру у відділі пробації».

Працівники служби у справах дітей беруть  участь у проведені профілактичних оглядів серед учнів «групи ризику» та радах профілактики в учбових закладах міста. Також проводяться індивідуальні профілактичні бесіди з дітьми, схильними до скоєння правопорушень, та їх батьками.

На обліку служби у справах дітей перебувають  12 дітей, які зазнали  насилля в сім’ї. Службою у справах дітей ініційовано притягнення до відповідальності осіб, які вчинили насилля над дітьми.  Троє з них влаштовані до КЗ ЦСПРДдля надання психологічної допомоги.

З метою профілактичної роботи щодо запобігання бездоглядності та правопорушень серед дітей та підлітків, попередження вчинення кримінальних правопорушень проти них, з метою захисту від шкідливого впливу, збереження їх життя та здоров’я, виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради 22.01.2012 було прийнято рішення № 25 «Про запобігання дитячій бездоглядності та захист життя і здоров’я дітей» (22.11.2012 рішенням № 426 поновлено). Даним рішенням обмежено перебування дітей віком до 16 років, без супроводу дорослих, на вулицях та в розважальних закладах міста після 21 години взимку та 22 години влітку.

На виконання цього рішення службою у справах дітей міської ради спільно співробітниками поліції розроблений графік проведення рейдів щодо недопущення перебування дітей на вулицях та розважальних закладах міста в нічний час. Під час проведення цих рейдів контролюється перебування дітей в розважальних закладах міста в нічний час, продаж їм спиртних напоїв та тютюнових виробів. Працівники розважальних закладів притягуються до адміністративної відповідальності за порушення правил торгівлі спиртними напоями. Батьки затриманих дітей попереджаються про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов’язків та притягуються до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП. 

З метою попередження повторної злочинності службою у справах дітей проводиться робота з засудженими до покарання без позбавлення волі. Працівниками служби постійно контролюється їх поведінка та зайнятість, діти відвідуються на дому, проводяться індивідуальні бесіди  щодо попередження вчинення  ними повторних адміністративних та кримінальних правопорушень. Також, працівники служби у справах дітей, з метою захисту прав дітей, відповідно до повідомлень Южноукраїнського міського суду, приймають участь в судових засіданнях щодо розгляду кримінальних проваджень за підозрою у скоєнні правопорушень неповнолітніми.

Питання щодо профілактики вчинення повторних правопорушень розглядаються  на засіданні координаційної ради з питань соціального захисту, профілактики правопорушень та бездоглядності серед дітей.

З цією метою службою у справах дітей міської ради забезпечується своєчасне виявлення сімей, в яких не створені умови для  належного виховання, проживання та навчання дітей.  На обліку служби  перебуває 27 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.  З метою перевірок умов утримання та виховання дітей проводяться систематичні обстеження умов проживання дітей в зазначених сім’ях.

Діти відвідуються на дому, у разі необхідності робиться зауваження  та попередження батькам щодо умов утримання та виховання дітей, складаються відповідні акти, ставляться вимоги, надається необхідна допомога. За наслідками відвідувань складено 67 актів  обстеження умов проживання.   34 дитини  влаштовано до комунального закладу «Центр соціально – психологічної реабілітації дітей Южноукраїнської міської ради».

Питання щодо стану виконання батьківських обов’язків по відношенню до дітей розглядаються на засіданні  комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради. Протягом звітного періоду відбулося 15 засідань комісії, на яких  розглянуто  27 сімей. За результатами розгляду вирішується питання взяття  (зняття) сім’ї під соціальний супровід, батьки попереджаються  про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов’язків,  з ними  проводяться профілактичні бесіди. Відносно 9 батьків ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП ( ухиляння від виконання батьківських обов’язків). 

Службою у справах дітей забезпечується здійснення контролю за додержанням вимог актів законодавства щодо захисту майнових та житлових прав дітей. За звітний період  проведено 15 засідань комісії з питань захисту прав дітей, на яких було розглянуто 52 питання щодо захисту житлових та майнових прав дітей.

Спеціалісти служби у справах дітей взяли участь у 114 засіданнях суду з питань захисту прав та інтересів дітей.

З метою здійснення організаційних, координаційних функцій у вирішені питань соціального захисту дітей, попередження негативних явищ серед неповнолітніх в службі у справах дітей  створена координаційна рада з питань соціального захисту, профілактики бездоглядності та правопорушень серед  неповнолітніх. Координація зусиль дає змогу комплексно розв'язати проблеми бездоглядності та правопорушень дітей та створити належні умови для фізичного, інтелектуального і духовного розвитку, тим самим підготувати неповнолітніх мешканців міста до самостійного життя.

Розроблений та затверджений  план засідань координаційної ради. Засідання координаційної ради проводиться 1 раз на  квартал,  на яких розглядаються нагальні питання щодо захисту прав, свобод та законних інтересів дітей, з запрошенням батьків, які притягуються до відповідальності за неналежне виконання  обов’язків щодо виховання дітей. Заслуховується стан роботи з профілактики правопорушень та бездоглядності, аналізи стану злочинності серед неповнолітніх міста, підводяться підсумки проведення профілактичних рейдів, аналізуються перевірки стану виховної роботи  в навчальних закладах міста, перевірки умов утримання дітей в неблагополучних сім’ях тощо. За звітний період проведено 4 засідання  координаційної ради.

На первинному обліку служби у справах дітей Южноукраїнської міської ради перебуває 89 дітей – сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із них 23 дитини мають житло або частку житла на праві власності, 66 дітей  мають житло на праві користування. На квартирному обліку перебуває 11 дітей.

За звітний період працівниками служби у справах дітей спільно з працівниками поліції  проводились рейди «Діти вулиці» з профілактики правопорушень, бездоглядності,  бродяжництва та жебракування серед дітей. Рейдовими перевірками охоплені ринки міста, вокзал, звалища, міський пляж, паркова зона, розважальні заклади,  та інші місця збору дітей.

За звітний період проведено 26 рейдів «Діти вулиці», виявлено  34 дітей, які перебували на вулицях, у розважальних закладах міста у нічний час, вживали спиртні напої, тощо. Вилучені діти повернуті в сім’ї.

Неповнолітніх, які відбули покарання та  звільнилися з місць позбавлення волі в місті.

Соціально-психологічними службами проводилась робота щодо вивчення стану виховання та проживання дітей у проблемних сім’ях. Створено банки даних дітей і проблемних сімей. Здійснюється постійний контроль за вихованням даної категорії дітей у цих сім’ях. Дітям із соціально-незахищених категорій надається соціально-психологічна допомога.

Питання профілактики злочинності серед учнівської молоді буде розглянуто на колегії управління освіти Южноукраїнської міської ради у  грудні 2022 року.

До управління освіти у 2022 році не звертались щодо працевлаштування дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

Соціально - психологічними  службами  постійно  проводяться  перевірки  відвідування  учнями  навчальних  закладів.  У 2022/2023 навчальному  році  учні, які не  приступили  до  навчання  у навчальних  закладах міста  відсутні.

У місті функціонує 2 позашкільні навчальні заклади: центр дитячої та юнацької творчості, дитячо-юнацька спортивна школа та станція юних техніків. Кількість  дітей охоплених  позашкільною  освітою  складає  в  закладах  освіти  підпорядкованих  управлінню  освіти - 1771 дитина що складає 41% від  загальної  кількості  дітей.

Управлінням  освіти та   закладами освіти узгоджено  графіка  проведення правових  лекторії для  батьків  та  учнів спільно  з  представниками ювенальної поліції, службою у справах сім’ї та молоді   спрямованих  на  подолання  негативних  проявів в учнівському середовищі. Закладами освіти  приділяється важлива увага щодо  відвідування учнями навчальних занять у дистанційному форматі. На учнів що відвідують навчальні заняття без поважних причин протягом 10 днів складаються подання  до служби у справах дітей.

На постійному контролі  адміністрацій навальних закладів знаходяться питання щодо організації фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи. Забезпечено проведення  у очному режимі занять гуртків і секцій у другу половину дня з дотриманням безпекових умов перебування учнів у закладі освіти. Створено умови щодо безкоштовного відвідування спортивних секцій, басейнів дітьми із пільгових категорій.

Серед учнів та батьків постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо додержання правил дорожнього руху. Вищезазначена робота включена до тематики проведення класних годин, уроків БЖД та виховних заходів. У навчальних закладах проводяться місячники безпечності руху.

У разі виявлення фактів булінгу, протидії насильству у закладах освіти розроблено алгоритм взаємодії із соціальними інституціями щодо профілактики та попередження даних негативних явищ.

Постійно проводяться онлайн зустрічі, години спілкування з батьками учнів щодо виконання  обов'язків із виховання та забезпечення освітою дітей.

Впровадження дистанційного формату навчання збільшує  поширення негативних привичок в учнівському суспільстві. У  навчальних  закладах  міста активно  впроваджуються  сучасні методи ранньої  профілактики  наркоманії серед  дітей  шляхом  проведення  тренінгів, індивідуальних бесід, годин  спілкування, відкритих заходів, флешмобів.

За  потребою  проводяться  круглі  столи, години  спілкування з метою розгляду найбільш актуальних проблем профілактики  девіантної  поведінки  серед  учнів. 

Комунальним підприємством «Служба комунального господарства» за 2022 рік виконані наступні роботи: ремонтні роботи (в тому числі капітальний, поточний та ямковий ремонти) по автодорогам на загальну площу 4040 м. кв.; утримання мереж вуличного освітлення (заміна натрієвих світильників на енергозберігаючі 92 шт. та заміна ламп 169 шт.); виконувалось технічне обслуговування апаратури світлофорного реагування.

На виконання рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 19.09.2012 №331 «Про уповноваження посадових осіб щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення» обов’язки по складанню протоколів покладені на майстрів з благоустрою територій та майстра з озеленення територій. Відповідальні особи постійно здійснюють обстеження територій на предмет виявлення правопорушень у сфері дотримання Правил благоустрою та утримання зелених насаджень. В ході обстеження ведеться роз’яснювальна робота серед мешканців міста щодо недопущення порушень зазначених Правил.

Інспектором з благоустрою КП СКГ, відповідно до своїх службових обов’язків, за 2022 рік складено 24 попередження про усунення порушень Правил благоустрою, забезпечення чистоти і порядку на території міста Южноукраїнська.

На балансі комунального підприємства «Житлово-експлуатаційне об’єднання» обліковується 43 багатоповерхових житлових будинків, 33 - з яких обладнані домофонними системами  (76 під’їздів).

Члени громадського формування з охорони громадського порядку м. Южноукраїнськ на виконання заходів комплексної Програми профілактики злочинності  та вдосконалення системи захисту конституційних  прав і свобод громадян Южноукраїнської міської територіальної громади на 2022-2026 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 21.12.2021 №853 протягом 2022 року  постійно залучалось ВРУП №3 ГУНП в Миколаївській області до охорони громадського порядку під час проведення масових заходів,  охорони адміністративних будівель органів державної влади та місцевого самоврядування під час введення воєнного стану, а також до патрулювання міста Южноукраїнська під час комендантської години.

Так, з початку 2022 року членами ГФ здійснювалось патрулювання міста спільно із працівниками поліції у вечірній час 2 рази на тиждень. З 24.02.2022 року по 01.06.2022 рік здійснювалось щоденне патрулювання міста силами членів ГФ, проводилась постійна профілактична, роз’яснювальна робота із громадянами щодо дотримання комендантської години, режиму світломаскування, робота з недопущення скоєння злочинів та правопорушень, фактів мародерства тощо. З 01.06.2022 року патрулювання здійснюється щотижня у вихідні дні з п’ятниці по неділю.

Згідно Наказу МВС України № 622 від 21.08.1998 члени ГФ мають право на придбання, зберігання, облік, охорону, носіння, перевезення і використання зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них. На теперішній час 6 членів ГФ мають відповідні дозволи.

Протягом 2022 року завдяки активній участі  членів ГФ у патрулюванні міста під час дії воєнного стану виявлено, затримано та передано працівникам поліції більше двохсот тридцяти осіб, які перебували у громадському місці у комендантську годину без поважних причин у п’яному вигляді. Затримано 3 осіб, які керували транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння та затримано із речовими доказами раніше судимого мешканця міста Южноукраїнська,  який скоїв 5 крадіжок особистого майна з помешкань мешканців Южноукраїнської ОТГ.

Рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 12.08.2022        № 211 «Про погодження Статуту громадського формування з охорони громадського порядку Костянтинівського старостинського округу  Южноукраїнської міської територіальної громади «Буго-Гард» було погоджено статут зазначеного ГФ. На 01.01.2023 дане ГФ налічує 54 члени, які щодня патрулюють  територіями смт. Костянтинівка та с. Бузьке.

Южноукраїнським міським відділенням Управління поліції охорони в Миколаївській області  протягом 2022 року проведено обстеження стану технічної укріпленості на 51 особливо важливому об’єкті (банки, банкомати, термінали, кімнати зберігання наркотиків або зброї, ювелірних магазинах, ломбардах, АЗС) та на 50 об’єктах всіх форм власності із складанням відповідних актів. Прийнято за договорами 6 тривожних кнопок громадського користування (всього 103).

Також, постійно проводяться спільні оперативні наради з керівництвом Южноукраїнського та Арбузинського відділень поліції, інструктажі з оперативним складом, зустрічі з представниками виконавчих органів ради. Також, ведеться інформаційна база щодо охоплення послугами охорони населення міста.

Відділом в м. Южноукраїнську Управління Служби безпеки України в Миколаївській області в рамках 2-х кримінальних проваджень повідомлено про підозру ряду мешканців регіону, які вчинили кримінальне правопорушення у сфері нелегальної міграції.

У 2022 році проведено 5 перевірок щодо виконання вимог належної охорони зброї, боєприпасів, вибухових речовин, а також отруйних речовин, за результатами якого порушень не виявлено

Спільно з ВП №3 Вознесенського РУП на постійній основі здійснюють заходи (у т.ч. в рамках досудового розслідування кримінальних проваджень) щодо  виявлення, припинення та документування ознак вчинення кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних та психотропних засобів.

З початком повномасштабного вторгнення рф на територію України на постійній основі здійснюється моніторинг ситуації задля виявлення передумов до терористичних проявів на території міста, а також ознак їх можливого скоєння.

Територіальне управління Служби  судової охорони у Миколаївській області (далі – ТУ Служби) постійно здійснює дієві заходи з охорони, недоторканості та цілісності приміщень Южноукраїнського міського суду Миколаївської області (далі – суд).

Після збройної агресії рф, починаючи з 24 лютого 2022 року, для забезпечення цілісності та недоторканості приміщень суду запобігання загрозам особистій безпеці суддів, а також працівників суду, приміщення суду прийнято під цілодобову охорону.

Крім цього, у разі необхідності, за проханням голови суду або головуючого  по справі судді, у вихідний чи робочий день додатково виставляється пост о хорони в залі судового засідання, з метою недопущення проявів неповаги до суду, порушень громадського порядку, проявів агресії відносно суддів, працівників суду або учасників судового процесу.

Протягом 2022 року співробітниками 2-го підрозділу охорони ТУ Служби, які здійснюють охорону приміщень суду, недопущено до пронесення до приміщень суду 181 заборонений предмет, з яких 19 пристроїв для відстрілу гумовими кулями несмертельної дії, 30 газових балончиків, 65 ножів, 8 електрошокерів та 59 інших колюче-ріжучих предметів.

За вказаний період здійснено належний допуск до приміщень суду 7238 відвідувачів та забезпечено безпеку 4695 судових засідань.

Встановлений на посту пропуску та охорони монітор, на який виводиться зображення з 7 камер відеоспостереження, дозволяє контролювати громадський порядок в приміщеннях суду та прилеглій території, виявляти будь-які загрози суддям, працівникам суду тощо.

Керівництвом ТУ Служби налагоджена співпраця з місцевим відділенням поліції, які у найкоротший час, у разі скоєння правопорушниками адміністративного чи кримінального правопорушення в приміщеннях суду або на прилеглій території необхідності, надають допомогу співробітникам поста пропуску та охорони. Для фіксації правопорушення співробітники використовують портативний відео реєстратор, який знаходиться на форменому  одязі.

Кожен зі співробітників забезпечений форменим одягом та взуттям, засобами індивідуального захисту (шоломи та бронежилети 4 класу захисту), засобами активної оборони (гумові кийки, газові балони та кайданки).

Також, розроблені Інструкції дій співробітників у разі сигналу «Повітряна  тривога», у разі застосування ворогом радіаційної, хімічної або біологічної зброї, та інші Інструкції, необхідні для забезпечення охорони громадського порядку, недопущення проявів неповаги до суду, забезпечення безпеки суддів, працівників суду та учасників судового процесу під час судових засідань.

За 2022 рік співробітниками не допущено жодних порушень громадського  порядку під час роботи суду, нарікань на неналежне виконання службових  обов’язків від керівного складу суду не надходило. Співробітники за якісне виконання службових обов’язків неодноразово заохочувалися відзнаками Служби судової охорони та суду.

На виконання Програми на території громади встановлена система відеоспостереження «Безпечне місто», метою якої є підвищення рівня благоустрою громади, покращення роботи щодо забезпечення громадського порядку, профілактики злочинності та боротьби з нею, охорони прав, свобод та законних інтересів громадян громади. 

На теперішній час встановлено та працює 33 камери відеоспостереження, встановлено обладнання системи відеоспостереження в відділенні №3  Вознесенського районного управління ГУ НП в Миколаївській області та обладнана серверна – централізоване місце зберігання та обробки всієї інформації, що надходить з камер відеоспостереження у приміщенні відділу взаємодії з правоохоронними органами УНС ВПО Южноукраїнської міської ради.

Камери розташовані на території Южноукраїнської міської територіальної громади з урахуванням найбільш напружених транспортних розв’язок та місць скупчення людей.

За допомогою високоякісних камер відеоспостереження, встановлених в місцях в’їздів/виїздів з території громади, здійснюється фіксація номерних знаків автотранспорту.

Камери системи відеоспостереження мають антивандальний корпус, стійкі до атмосферних впливів та мають вбудований ІК-освітлювач, що дає змогу ефективно працювати у нічний час. Завдяки окремій волоконно-оптичній лінії зв’язку, обладнання системи відеоспостереження працює автономно, незалежно від погодних умов та доступу до мережі Інтернет.

Крім того, у тестовому режимі працює модуль розпізнавання номерів транспортних засобів, який встановлений на в’їзді до Южноукраїнської міської територіальної громади.

Встановлена система відеоспостереження має значний економічний та соціальний ефект, діє цілодобово на постійній основі; надає змогу правоохоронцям вибрати визначені ділянки локальних об'єктів для своєчасного та швидкого реагування оперативних служб на стан дорожнього руху та правопорядку в місті. Крім того, правоохоронці мають змогу отримувати оперативну інформацію, проводити її моніторинг та зберігати цю інформацію з камер відеоспостереження  як у режимі реального часу, так і за минулий час.

З метою забезпечення ефективної та безперервної роботи системи відеоспостереження, збереження інформації в разі тимчасового відключення електроенергії в приміщенні, де розташований сервер відеоспостереження, встановлено резервне електроживлення (дизель-генераторна установка).

Також, приміщення міського музею та навчальних закладів міста обладнано індивідуальними системами відеоспостереження.

На  теперішній час вирішення питання щодо обладнання Южноукраїнської міської територіальної громади засобами відеоспостереження залишається актуальним.

 

Читайте також

До уваги жителів громади! 

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

У разі надходження попередження про загрозу «Повітряна тривога», не ігноруйте сигнал!...

Інформація про хід виконання комплексної Програми профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту конституційних прав і свобод громадян Южноукраїнської міської територіальної громади на 2022-2026 роки протягом 2023 року

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Комплексна програма профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту  конституційних п...

Заходи безпеки на льоду

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської м...

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради інформує

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У зв’язку з пониженням температури повітря на річці Південний Буг береться тонка крига на воді...