Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Головний інженер ЮУАЕС Микола Феофентов – у числі лауреатів Державної премії України в галузі науки та техніки 2018 року
AA

Головний інженер ЮУАЕС Микола Феофентов – у числі лауреатів Державної премії України в галузі науки та техніки 2018 року

Головний інженер Южно-Української АЕС Микола Феофентов став одним з лауреатів Державної премії України в галузі науки та техніки 2018 року. Відповідний Указ Президент України підписав 8 квітня. Премію присуджено за роботу «Розробка та впровадження конденсаторів парових турбін атомних електростанцій».

«Головна роль у роботі з заміни конденсаторів турбін належить Турбоатому, який спроектував, виготовив і доставив на майданчик Южно-Української АЕС новий конденсатор. А колектив монтажників і експлуатаційників нашої  станції не підвів, якісно змонтував нове обладнання та ввів його в роботу. Я б сказав, що список героїв в Указі Президента дуже короткий і неповний. Поза сумнівом, успішне виконання цієї роботи - велика заслуга багатьох працівників Южно-Української атомної станції. У першу чергу, фахівців турбінного цеху №1, які були першопроходцями в цьому процесі; енергоремонтного підрозділу, які виступали кураторами та здійснювали нагляд за діяльністю; і, звичайно ж, заступників головного інженера з експлуатації, які координували та приймали роботу багатьох підрозділів», - зазначив М.Феофентов.

Южно-Українська АЕС стала піонером серед вітчизняних атомних станцій у роботах з заміни конденсаторів турбоустановок. У цілому процес тривав три роки - з 2016 по 2018-й. У цей період були замінені конденсатори на першому та другому енергоблоках. «Сьогодні вже можна стверджувати, що першим ефектом цієї роботи став додатковий виробіток електроенергії. Ми підвищили коефіцієнт корисної дії і фактично, за різними оцінками, новий конденсатор додає на одному енергоблоці від 30 до 50 мегават потужності, - підкреслює головний інженер Южно-Української АЕС. - Другий ефект - покращення якості живильної води другого контуру, що дозволяє підвищити експлуатаційну надійність обладнання атомної станції. Ще про один аспект, можливо, дізнаємося в недалекому майбутньому. Йдеться про те, що з покращенням якості води можна буде зменшити до мінімуму продувку парогенераторів, а це дасть нам додатково 5-10 мегават на кожному блоці. Хочу сказати, що заміна конденсатора крила в собі великий потенціал, який поки ще весь не оцінений».

10 квітня на селекторній нараді президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський привітав лауреатів Державної премії, зазначивши, що це велике звершення, тому що згадана робота дає відчутний результат з точки зору підвищення потужності та ефективності енергоблоків вітчизняних атомних станцій.

У 2019 році ЮУАЕС ще раз стане піонером у процесі заміни конденсаторів. Під час планово-попереджувального ремонту на третьому енергоблоці, який стартує в травні, вперше в Україні буде замінено конденсатор на швидкохідних турбінах. Микола Феофентов, ведучи мову про майбутні роботи, зазначає: «Перші два конденсатори були бічного виконання, вони зручніші для заміни, їх можна було міняти поблочно, по корпусам. А на третьому блоці такої можливості немає: аби вилучити старий конденсатор і встановити новий, треба буде розбирати стіну машзали. Так робили запорізькі колеги. Проте в них три корпуси низького тиску, а в нас - чотири, які треба монтувати одночасно. Це дуже складне інженерне та монтажне завдання, яке вирішуватиметься під час ремонту третього енергоблока. Деталі нового конденсатора сьогодні продовжують надходити на наш майданчик. У майбутнє дивимося з надією».

Указ Президента України про нагородження атомників Державною премією за розробку та впровадження конденсаторів турбоустановок АЕС є ознакою пильної уваги до розвитку атомно-енергетичної галузі країни. На нараді з енергетиками, що відбулася 18 березня на Хмельницькій АЕС за участі Петра Порошенка, очільник держави зазначив: «Я ціную продемонстроване Енергоатомом стратегічне бачення розвитку галузі, командні дії, спільні з Урядом, Парламентом і Президентом. Європейську та євроатлантичну спрямованість, програму виведення галузі на якісно новий рівень роботи».

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...