Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Гідроенергетики Южно-Українського енергокомплексу розпочали спрацювання Олександрівського водосховища
AA

Гідроенергетики Южно-Українського енергокомплексу розпочали спрацювання Олександрівського водосховища

Для забезпечення санітарно-екологічного попуску води в нижній течії Південного Бугу 28 липня гідроенергетики каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу  розпочали спрацювання Олександрівського водосховища. За сьогоднішніх умов, коли витрати води в річці вище за течією складають 11-12 м3/с, через шандори Олександрівської ГЕС щосекунди скидається 17 кубометрів – приписаний санітарно-екологічний попуск, який має забезпечити санітарні витрати та господарські потреби нижче за течією.

«За таких умов з Олександрівського водосховища щодобово спрацьовується приблизно 400 тисяч кубометрів води. Після наради в Басейновому управлінні водних ресурсів (БУВР) Південного Бугу, у якій взяв участь представник нашого підприємства, з Ладижинського водосховища вище за течією було спрацьовано 5 млн кубометрів води. На сьогодні цей об’єм, що на певний час поповнив Олександрівське водосховище, вже використано. Якщо найближчим часом не пройдуть дощі і витрати води в річці не збільшаться, в нинішньому режимі ми зможемо попрацювати ще 3-4 доби. Далі, після зниження рівня Олександрівського водосховища з  16 метрів до 14,8 метра, рішенням міжвідомчої комісії при БУВР обсяг санітарного попуску буде зменшено до 12,1 кубометра на секунду. Таким чином буде зроблено чергову спробу «розтягнути» невеликий запас води, який ми маємо, якнайдовше. Аналогічні ситуації повторюються з року в рік. Зокрема, так було 2017-го, 2015-го, 2012 року»,- зазначає заступник начальника гідротехнічного цеху каскаду ГЕС-ГАЕС Андрій Гнезділов. 

При цьому, за словами фахівця, початок літа 2019 року з точки зору водності ріки, був досить нетиповим. Уперше за останні два десятиліття на Південному Бузі був літній (його ще називають зливовий) паводок, і його обсяги майже вдвічі перевищували весняне водопілля. Так, у червні максимальна витрата ріки становила 150 м3/с, тоді як в лютому – 91,5 м3/с.  «Небувалий за останні роки випадок. У літні місяці ми змушені були відкривати заставки греблі. Маючи всі можливості та не маючи дозволу на дозаповнення, транзитом довелося пропустити 23 мільйони кубометрів води. Зазначеного об’єму вистачило б, аби підняти рівень водосховища до позначки 18,3 метра. І ця вода ой як знадобилася б уже сьогодні, коли вкотре гостро постає питання вододефіциту», - нарікає Андрій Гнезділов.

Гідроенергетики ВП ЮУАЕС наголошують: уточнений проект гідрокомплексу передбачає максимальну рівневу позначку Олександрівського водосховища 20,7 метра. При цьому для роботи Ташлицької ГАЕС достатньо рівня водойми 16,9 м. Решта закумульованої води призначатиметься для сезонного регулювання стоку річки, зрошування сільськогосподарських угідь і забезпечення комунально-побутових потреб регіону впродовж усього року.

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...