Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Фахівці Южно-Українського енергокомплексу навчалися роботі в умовах нового енергоринку
AA

Фахівці Южно-Українського енергокомплексу навчалися роботі в умовах нового енергоринку

Фахівці Южно-Українського енергокомплексу 18 жовтня навчалися роботі в умовах нового енергоринку. Навчальний семінар щодо аспектів діяльності ДП «НАЕК «Енергоатом» на новому ринку електроенергії для них організували керівники та провідні спеціалісти ВП «Енергоатом-Трейдинг» (ВП ЕАТ).

«Ми проводимо низку зустрічей, починаючи з Дирекції компанії, - розповів генеральний директор ВП ЕАТ Сергій Бедін. – Нині ми об’їжджаємо атомні станції та інші підрозділи Енергоатома, щоб провести навчальні семінари та відповісти на питання фахівців на місцях».

За допомогою детальної та ґрунтовної презентації керівники ЕАТ представили передумови реформування енергоринку, недоліки нині діючої його моделі та принципи функціонування нової, яку, згідно з Законом України «Про ринок електричної енергії», буде запроваджено з 1 липня 2019 року.

На відміну від моделі оптового ринку (ОРЕ), за якою продаж електричної енергії провадиться єдиному покупцю, нова модель передбачає реалізацію електричних кіловат на різних сегментах ринку: ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку, через купівлю-продаж за двосторонніми договорами та на роздрібному ринку. Законом також передбачена участь суб’єктів господарювання на балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг.

На виконання вимог Закону в ДП «НАЕК «Енергоатом» 15 березня 2018 року створено відокремлений підрозділ «Енергоатом-Трейдинг», основною метою діяльності якого є реалізація всього можливого для продажу обсягу електричної енергії, виробленої ВП АЕС, та отримання максимального прибутку.

«Новий ринок електроенергії дозволить компанії «Енергоатом» трансформуватистратегію «оператора АЕС» у стратегію повноцінної енергетичної компанії, максимізуючи при цьому прибуток», - наголошувалось у презентації. При цьому зазначалося, що нова модель передбачає й свої умови. Так, в ОРЕ у основу графіка виробництва закладався наявний графік генерації енергоблоків АЕС. У новій же моделі ринку доцільно проводити планово-попереджувальні ремонти атомних блоків коли в об’єднаній енергосистемі України найменший попит на електроенергію та найбільша пропозиція від генерації. Робити це, звичайно ж, слід, дотримуючись вимог безпечної експлуатації.

Під час семінару йшлося про перспективи роботи атомної енергокомпанії в умовах надлишку чи, навпаки, дефіциту енергогенеруючих потужностей, про зростаючу роль маневрених потужностей, зокрема, Ташлицької ГАЕС, в умовах нового енергоринку, про плановану інтеграцію української та європейської енергосистем  тощо.

У підсумку  генеральний директор ВП ЕАТ Сергій Бедін наголосив: «З впровадженням нової моделі  Енергоатом отримає вільне ціноутворення на ринку електричної енергіїМи відійдемо від тарифоутворення, яке на сьогодні є непрозорим та незрозумілим. Ми чітко розумітимемо, як впливати на вартість продажу нашої електроенергії та отримати максимальний зиск від нашої діяльності». Фахівці Енергоатома переконані, що входження компанії в новий енергоринок сприятиме збільшенню загального прибутку, забезпеченню фінансування інвестиційних програм, операційних та адміністративних витрат у повному обсязі, підвищенню посадових окладів та запобіганню відтоку висококваліфікованих працівників, переоснащенню виробництва новим устаткуванням та технікою а також перегляду та підвищенню ефективності бізнес-процесів.

 

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...